ZA NATJEČAJE 2,5 MILIJARDE KUNA

Kreće projekt Rajka Ostojića: Zajednička nabava zdravstvu donosi 200 milijuna kuna koje će se uložiti u liječenje pacijenata

Zagreb 110707.Dr. Rajko Ostojic, klinika za unutrasnje bolesti kbc-a Zagreb.Foto : Sandra Simunovic / CROPIX
 Sandra Šimunović / CROPIX

Ministarstvo zdravlja započelo je provedbu objedinjene nabave putem središnjih tijela temeljem sporazuma između 12 ustanova: Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje , Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pet kliničkih bolničkih centara, dvije kliničke bolnice i tri klinike.

Cilj objedinjene javne nabave je godišnja ušteda od 200 milijuna kuna koje bi trebalo uložiti u poboljšanje usluga i liječenje pacijenata. Za natječaje koji će biti potpisani na dvije godine predviđeno je da će se utrošiti oko dvije i pol milijarde kuna. Tako će se pokušati izbjeći dosadašnje stanje gdje svaka bolnica sve nabavlja sama za sebe zbog čega su stvorene višestruke razlike u nabavnim cijenama. Primjerice, do sada je KBC Zagreb očne leće nabavljao za 350 kuna, a OB Čakovec za čak 650 kuna. I cijene stentova za interventnu radiologiju bilježile su raspon od 4500 pa sve do 11.200 kuna.

Svi imaju priliku

Ministarstvo zdravlja objavilo je 46 natječaja, i to tako da svaka bolnica nabavlja jednu vrstu proizvoda za sebe i sve ostale uključene ustanove. No, kako bi objedinjena javna nabava bila transparentnija, odlučeno je prije objave stvarnih natječaja pružiti mogućnost svim zainteresiranim stranama (ponuđačima) da do 9. listopada dostave svoja mišljenja, sugestije i komentare.

U KBC-u Zagreb objasnili su kako svi zainteresirani imaju pravo na primjedbu.

- Ako netko smatra da ih natječajna dokumentacija na neki način diskriminira ili ako smatraju da je prilikom izrade nešto promaklo, imaju pravo to reći. Cilj je da se omogući što većem broju ponuđača da se jave na natječaj. Tako se postiže bolja cijena - kažu u KBC-u Zagreb.

Cijela procedura, koja je počela danas, završit će kada se natječaji objave u Narodnim novinama. Tada se pokreće postupak gdje ponuditelji moraju ispunjavati sve uvjete, a uz to imaju najmanju nabavnu cijenu.

Moguće žalbe

- Otvaranje ponuda je javno i svi ponuditelji mogu prisustvovati, a eliminirat će se svi koji ne ispunjavaju uvjete - kažu u KBC-u Zagreb.

Nakon što u natječaju ostanu oni koji ispunjavaju uvjete i pobijedi onaj s najnižom ponudom, ostali imaju pravo na žalbu, i to na čak četiri stavke.

No, to što će na kraju biti odabran najjeftiniji ponuđač ne znači da će hrvatski pacijent dobiti lošu kvalitetu, primjerice, ugradbenog materijala. Naime, kako kažu u KBC-u Zagreb, i o kvaliteti se vodilo računa.

- Cijeli niz stručnjaka iz svih uključenih bolnica postavio je standarde za sve ono što uključuje objedinjena nabava. Tim sastancima prisustvovali su i sami mogući ponuđači i zasad nije bilo nikakvih primjedbi na postavljene standarde - tvrde u KBC-u Rebro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:57