POKRETANJE VLASTITOG BIZNISA

MALI VODIČ ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE Najviše poticaja iskoristili su Osječani

Najčešće predlagani poslovni projekti za koje se traže sredstva za samozapošljavanje su oni za otvaranje salona za uljepšavanje, frizerski obrti, ali i marketinške agencije, web-shopovi, te prodaja i usluge preko interneta, a koje su zapravo i posao iz vlastitog doma

Poticaje Hrvatskog zavoda zapošljavanje ove su godine u Zagrebu iskoristile svega 1.004 osobe, dok su stanovnici Osijeka, s obzirom na broj stanovnika, među najaktivnijima u samozapošljavanju - čak njih 660 iskoristilo je poticaje, piše Glas Slavonije.

Stručna savjetnica HZZ-a Nataša Štiglec, koja i radi savjetovanje s korisnicima poticaja za samozapošljavanje, ističe kako su najčešće predlagani poslovni projekti za koje se traže sredstva za samozapošljavanje oni za otvaranje salona za uljepšavanje, frizerski obrti, ali i marketinške agencije, web-shopovi, te prodaja i usluge preko interneta, a koje su zapravo i posao iz vlastitog doma.

- Ima svega - od ideja za tvrtke koje se bave solarnom energijom do pčelarstva, a u 90 posto slučajeva mi poslovne planove ocjenjujemo pozitivno. Primijetili smo da je svima koji pišu poslovni plan najveći problem izraditi troškovnik, to jest da većina nezaposlenih koji žele ući u svoj projekt nije svjesna koliki su stvarni troškovi poslovanja. Stoga ćemo ubuduće najviše raditi na tome da korisnike sredstava usmjerimo da izračunaju koliki bi im bili minimalni troškovi i minimalni prihodi. Nužno je prethodno istražiti tržište, a nezaposlene često muči i dvojba bi li otvorili obrt ili tvrtku pa ih mi u suradnji s različitim ustanovama pokušavamo uputiti u poslovanje različitih subjekata kako bismo znali u što ulaze - objašnjava Nataša Štiglec.

Visina potpore za samozapošljavanja različita je i ovisi o tome otvara li se paušalni obrt ili tvrtka, a ovisi i o stručnoj spremi te se kreće od 18.880 kuna do 35.400 kuna, što je najviši iznos i mogu ga dobiti osobe s VSS-om koje otvaraju tvrtku ili dohodovni obrt. Isplata novca ide tromjesečno, a u slučaju da vam posao ne uspije, dužni ste HZZ-u vratiti novac.

Da se novac ne može samo tako uzeti, potvrđuje i činjenica da uoči potpisivanja ugovora s HZZ-om morate donijeti i bjanko zadužnicu, a svaka tri mjeseca HZZ-u korisnik poticaja tijekom godine dana dužan je dokazati pozitivno poslovanje svoje djelatnosti. Zanimljiv je i podatak da ova sredstva možete koristiti bez obzira na dužinu prijave na HZZ-u i bez obzira na način na koji ste raskinuli prethodni radni ugovor. Odnosno, ako ste trenutačno nezadovoljni svojim poslom i imate dobru poslovnu ideju za posao, možete dati otkaz i prijaviti se za sredstva koja će vam uz dobar poslovni plan biti odobrena, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:07