USPROTIVIO SE PRIJEDLOGU SABORA

Milošević: Zašto je Milanović išao u Bleiburg 2008., osim licemjerno skupljati političke bodove?

'Žalosno je da hrvatski premijer nakon toliko godina ponovno na tako grub i ignorantan način raskapa grobove i rane koje smo toliko godina nastojali ostaviti iza sebe'
Zagreb, 290312.Ulica Ivana LucicaPress konferencija kandidata za predsjednika HDZ-a Domagoja Ivana Milosevica u prostorijama stozera D.I. Milosevica u poslovnoj zgradi Eurotower. Na slici: Domagoj Ivan Milosevic.Foto: Ranko Suvar / Cropix
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević usprotivio se danas prijedlogu da Hrvatski sabor ne bude pokrovitelj obilježavanja bleiburških žrtava te ocijenio kako je premijer Zoran Milanović izjavom da se u Bleiburgu ne odaje počast zločinu, nego jednoj vojsci nanio duboku nepravdu istini i nevinim žrtvama.

"Žalosno je da hrvatski premijer nakon toliko godina ponovno na tako grub i ignorantan način raskapa grobove i rane koje smo toliko godina nastojali ostaviti iza sebe afirmirajući povijesnu istinu o Drugome svjetskom ratu i razvijajući demokratske vrijednosti današnje europske Hrvatske", priopćio je Milošević.

Kandidat za čelnika HDZ-a pita se zašto je Milanović išao u Bleiburg 2008., osim licemjerno skupljati političke bodove, ako danas tvrdi da se ondje ne odaje počast žrtvama.

Da nije riječ o tako bolnoj temi, bio bi to samo još jedan nepromišljeni ispad kakav nitko na položaju premijera sebi ne može dopustiti, istaknuo je Milošević.

Rekao je kako negiranje komunističkih zločina i okrutna masovna ubojstva nedužnih pripadnika poražene vojske bez ikakva suđenja nemaju nikakve veze s antifašizmom, koji je u samim temeljima suvremene Hrvatske. Drži da ocjena povijesti, ma koliko bremenita bila, mora počivati na istini i pravdi.

Milanović je jučer u razgovoru za Novu TV rekao da je bleiburška proslava kontroverzna. "Činjenica je da to nije odavanje počasti žrtvama jer njih tamo nije bilo. To je odavanje počasti jednoj vojsci. Žrtava ima drugdje, velikog broja žrtava. Ako ćemo im davati počast, a trebamo jer su to bili nevini ljudi, onda bi se trebali usredotočiti na takva mjesta". Naveo je i kako ne želi rezati grubo, ali da mora o tome razgovarati, jer ta tema, kako je rekao, previše traumatizira Hrvatsku te se s nekim stvarima previše manipulira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:02