PRVI HRVATSKI ŠPIJUN

Saborski odbor odlučio: Dragan Lozančić bit će novi šef tajne službe SOA-e

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na današnjoj je sjednici dao jednoglasnu potporu za imenovanje Dragana Lozančića novi šefom Sigurnosno obavještajne agencije. I vladajući i oporba slažu se kako Lozančić ima dobro iskustvo za to mjesto iako ne dolazi iz sustava SOA-e.

- Uz reference koje gospodin Lozančić ima očekujem da će dobro obavljati posao ravnatelja – rekao je predsjednik Odbora HDZ-ovac Miroslav Tuđman koji nije želio davati paušalne ocjene o radu SOA-e proteklih godina jer o tome ima informacije samo od ove godine otkada je na čelu Odbora nadležnog za obavještajne agencije.

- A ne mogu komentirati o onome što pišu mediji oko rada SOA-a jer kad bismo se rukovodila napisima u medijima nitko u Hrvatskoj nema dobar imidž – kaže Tuđman.

- Lozančić će na mjestu šefa SOA-a naslijediti Josipa Buljevića kojem je mandat istekao 10. listopada. Na mjesto novog šefa tajne službe Lozančića je predložio premijer Zoran Milanović s kojim se poznaje 12 godina, a to je iako je ima određene rezerve u konačnici podržao i predsjednik Ivo Josipović.

Lozančić je američki Hrvat koji se vratio u Hrvatsku 1991. godine, i to preko tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška. Nakon povratka dobio je funkciju u MORH-u gdje je ubrzo postao načelnik Odjela za međunarodnu suradnju, zatim je bio zamjenik načelnika za obrambenu politiku, a vodio je i MORH-ov odjel multilaterale. Trenutno je na mjestu načelnika MORH-ove službe za obrambenu politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:13