PRVO SUĐENJE POLITIČKOJ STRANCI U HRVATSKOJ

Sanader i HDZ: Ne osjećamo se krivima!

NOVO >>>> 12:40 - Nakon što su s uvodnim govorima završili odvjetnik Davorin Budin u ime HDZ-a i zastupnica onih kojima je blokirana imovina, sutkinja Ivana Čalić u 12.38 je zaključila raspravu. Sutra će biti ispitani oni okrivljenici koji su priznali krivnju, a možda ce se čitati njihovi iskazi i pregledavati videosnimke. Suđenje se nastavlja u utorak u 9:30 sati.

---------------------------------------------------------------

12:15 - "Niti jedno stranačko tijelo nije bilo informirano o nezakonitostima koje se HDZ-u stavljaju na teret. Dokazat ćemo da je postojao dvostruki, paralelni lanac financiranja unutar HDZ-a", kazao je jedan od HDZ-ovih odvjetnika Davorin Budin.

Dodao je i da predsjedništvo optužene stranke nije donosilo odluku o prikupljanju novca te da je očito kako je stranka korištena kao izgovor.

Ustvrdio je i da stranka nije imala koristi od nezakonitog prikupljanja novca, kao ni od financiranja lokalnih televizijski postaja, kupovine premijerova BMW-a ili plaćanja pjevača, posebno da ne pjevaju.

Po Budinovim riječima, Sanader se u prikupljanju novca preko "Fimi medije" nije služio isključivo autoritetom predsjednika stranke nego i prvog čovjeka vlade, jer "predsjednik HDZ-a nema mogućnost pozvati direktore javnih poduzeća" i savjetovati im s kime da sklapaju poslove.

Ustvrdio je da će tijekom suđenja "ukazati na nepostojanje bitnih elemanata kaznenog djela" za koje se tereti HDZ.

"Dokazat ćemo da je glavni tajnik glavna osoba koja treba biti odgovorna za financiranje. Dokazat ćemo da odluke donosi Predsjedništvo HDZ-a, a glavni tajnik provodi odluke. To je tako u redovnom financiranju, no ovdje se radilo o paralelnom sustavu financiranja o kojem ni jedno tijelo stranke nije imalo nikakvih saznanja", istaknuo je Budin.

Tvrdi i da se tijekom suđenja mora provesti novo financijsko vještačenje, jer je u optužnici vidljiva razlika od dva milijuna kuna.

Nakon podizanja optužnice HDZ-ov odvjetnički tim najavio je da slučaj "Fimi media" na sudu planiraju rušiti s "devet jakih argumenata" te da se tužiteljstvu "potkrala greška" jer je HDZ kao političku stranku "poistovjetio s trgovačkim društvom najnižeg oblika s jednim vlasnikom i jednom odgovornom osobom". Kod političke stranke, pojasnio je, vlasnička struktura nije ista, jer je ona vlasništvo svih 220 tisuća članova.

12:00 - U nastavku suđenja u aferi "Fimi media" odvjetnik petooptužene Nevenke Jurak Krešimir Vilajtović izjavio je:

- Dokazat ćemo da je obrana petooptužene istinita, u nadi da će se to odraziti na izricanje sankcije petooptužene.

----------------------------------------------------------------

10:50 - Pauza. Ročište se nastavlja u 12:00 sati.

----------------------------------------------------------------

10:40 - Tužiteljstvo tvrdi da su na sastanke bili pozivani samo predstavnici trgovačkih društava koji su članovi HDZ-a. Cilj je bio jačanje moći okrivljenika Mladena Barišića i Ratka Mačeka, kako bi se oni akceptirali kao osobe od posebnog povjerenja Ive Sanadera.

Fimi media ostvarila je poslovne odnose s većim dijelom javnih poduzeća. Dokazat ćemo da iz tako uspostavljenih poslovnih odnosa su za trgovačko društvo Fimi media proizlašli znatni prihodi i da je N. Jurak predavala dio sredstava Mladenu Barišiću, koji ih je potom predavao Branki Pavošević.

Dokazat ćemo da je 15 milijuna kuna koje je N. Jurak predala Mladenu Barišiću ovaj predao Ivi Sanaderu koji ih je koristio za sebe i članove obitelji.

Dokazat ćemo da je HDZ sukladno zakonu o financiranju političkih stranaka bio dužan voditi sve prihode, što nije učinio. Dokazat ćemo da je na taj način u inkriminiranom razdoblju HDZ pribavio 31 milijun kuna.

Sukladno zakonu o oduzimanju imovinske koristi dostavit ćemo zahtjev za oduzimanje imovinske koristi koji će se odnositi na oduzimanje imovinske koristi.

Pri kraju čitanja uvodnog govora Željke Mostečak, koji je trajao 10 minuta, zazvonio je mobitel Marici Ivanković, zastupnici TD Fimi medije, na što joj je sutkinja Ivana Čalić rekla da napusti sudnicu. Medutim, kako ona zastupa okrivljenu stranu, vratila se u sudnicu.

Nakon toga Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović najavio je da će uvodni govor održati nakon dokaznog postupka.

Sutkinja Ivana Čalić rekla je da je neodržavanje uvodnog govora na neki način zlouporaba postupka. Dokazni prijedlozi se podudaraju. Stav da se ne održavaju uvodni govori je suprotno onome što je rečeno na pripremnom rocištu. Svi svjedoci koje predlažu obrana i tužiteljstvo onda će se zvati dva puta.

- Apeliram koliko je to oportuno, koliko je to svrsishodno radi odugovlačenja postupka i ispitivanja!

- Ja ne kažem da to jest zlouporaba prava, ja to ne kažem, ali ako imamo 50 svjedoka sa jedne i druge strane, da podsjetim samo, kad ih budemo ispitivali kao svjedoke tužiteljstva neće ih moći ispitivati i obrana.

- Dužnost je suda da se predmet svestrano raspravi i da se provede što je ekonomičnije moguće. Vaše je pravo da kod svojeg ostanete, s time da ne vidim zapreke da se kod okrivljenika koji su priznali krivnju ne održe uvodni govori. Ja vremena imam, mi ćemo svjedoke pozivati.

- Ne može korištenje zakonskog prava biti zlouporaba, odgovorio je odvjetnik Prodanović. Obrana prvooptuženog je zauzela takav stav da ćemo svoju obranu dati naknadno, nismo dužni obrazlagati zašto to činimo. Iz strategijskih razloga odlučili smo iskoristiti to pravo. Jasno nam je da to pričinjava poteškoće sudu, ali su nama prava okrivljenog prevalentna.

Sutkinja konstatira da je pravo okrivljenog sukladno članku 417 Zakona o kaznenom postupku da svoj uvodni govor iznese nakon što tužiteljstvo izvede dokaze.

-----------------------------------------------------------------

10:25 - Čitanje optužnice trajalo je od 9:50 do 10:20, nakon čega je predsjednica vijeća pozvala optuženike da se izjasne o krivnji. Redom su to i učinili.

Sanader: Gospođo predsjednice vijeća i članice vijeća, ne smatram se krivim. Smatram da je optužnica konstrukcija i to ćemo dokazati u sudskom postupku.

Barišić: Smatram se krivim

Maček. Ne smatram se krivim

Pavošević: Smatram se krivom

Jurak: Smatram se krivom

Sesvečan: Ne smatram se krivim

Marica Ivanković: Smatram se krivom

Željka Mostečak predaje uvodni govor u 10.20 sati. Tvrdi da će dokazati da je Ivo Sanader osmislio i cijelo vrijeme rukovodio organiziranom skupinom koja je izvlačila novac za "crne fondove" HDZ-a, ali i za osobno bogaćenje pojedinaca. Da je rasporedio okrivljenike na ključne funkcije čime si je omogućio nadzor nad poslovanjem HDZ-a i omogućio im da svi zajedno ostvare cilj zlocinačkog udruženja.

-----------------------------------------------------------------

10:00 Branka Pavošević, bivša blagajnica HDZ-a, izjavila je kako je bila na bolovanju od srpnja prošle godine. U rujnu joj je HDZ uručio otkaz, ali su ga prolongirali. Što se imovine tiče, izjavila je da posjeduje stan od 41 četvorni metar koji je pod hipotekom te dio obiteljske kuće u Kloštar Ivaniću.

Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, izjavila je da je njezina plaća iznosila 12.000 kuna, ali da od srpnja 2010. nema primanja jer su tvrtkini računi blokirani. Jurak je razvedena i suvlasnica je kuće na adresi Šcitarjevska 36 u Zagrebu.

Damir Sesvečan, predstavnik HDZ-a, diplomirani je pravnik. U Saboru ostvaruje prava iz radnog odnosa nakon prestanka mandata zastupnika, s primanjima od 16.000 kuna. Vlasnik je obiteljske kuće od 120 četvornih metara i kuće koju je naslijedio od 90 četvornih metara.

Marica Ivanković govorila je u ime Fimi medije. Zaposlena je kao odvjetnica s primanjima od 6.000 kuna, a ima i suvlasnički udio u djedovini i stan u Dubravi, na adresi Južna 75.

Rasprava počinje čitanjem optužnice od 9. prosinca 2011.

9.51 Svi optuženici ustali su i slušaju čitanje optužnice koju čita Željka Mostečak, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

-----------------------------------------------------------------

9:40 Počelo je suđenje u aferi "Fimi media". Sutkinja Ivana Čalić u 9.35 sa sudskim vijećem koje čine sutkinje Renata Miličević i Lidija Viđak ušla je u veliku dvoranu zagrebačkog Županijskog suda.

Optužnicu zastupaju zamjenice ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak i Mirna Rukavina.

Suđenje je počelo uzimanjem osobnih podataka optuženika. Prvi je svoje podatke iznio prvooptuženi Ivo Sanader, a zatim drugooptuženi Mladen Barišić. Trenutno podatke iznosi bivši glasnogovornik HDZ-a i Vlade, trećeoptuženi Ratko Maček, koji je izjavio da mu je plaća 6.000 kuna. Ima sportsku brodicu i dva automobila te udjele u trgovačkim društvima MPR i Mediana d.o.o.

Suđenje počinje u 9.30. Događaje pratite uživo na portalu Jutarnjeg.

-----------------------------------------------------------------

ZAGREB - Za sve radnje kojima je HDZ-u navodno pribavljena dobit do 1. listopada 2006. sud, primjenjujući načelo blažeg zakona, mora osloboditi stranku optužbe . Naime, do 1. listopada 2006. nije bilo propisano da se nepripadna materijalna dobit može pribaviti pravnoj osobi, dakle HDZ-u, nego samo fizičkoj osobi.” Prema mišljenju HDZ-ovih odvjetnika, to sa stranke skida odgovornost jer se mora “obavezno primijeniti blaži zakon”, kako to propisuje i članak 3 Kaznenog zakona.

To je dio uvodnog izlaganja HDZ-ove obrane koji je obrana podebljala jer smatra da je to jedna od slabih karika USKOK-ove optužnice kojom HDZ tereti za “crni fond”, ekskluzivno je Jutarnjem listu otkrio odvjetnički tim stranke.

Izvan strukture

“Dokazat ćemo da je navodno formiranje tzv. crne blagajne nastalo izvan stranačke strukture i stranačkih tijela jer nijedno stranačko tijelo o tome nije bilo informirano niti je o tome donijelo odluku. Nitko u ime HDZ-a nije bio ovlašten da za račun stranke i u njeno ime pribavlja novac i obavlja plaćanja.

Svi oni koji su to činili, ako su to i činili, djelovali su izvan stranačke strukture i koristili su stranku kao opravdanje za ostvarivanje osobnih interesa.

Najdulje suđenje

Dokazat ćemo da Predsjedništvo HDZ-a, Nadzorni odbor i sva tijela, a time i HDZ kao stranka nisu imali apsolutno nikakvih saznanja o postojanju ‘crnog fonda’”, reći će u uvodnom izlaganju odvjetnici Tomislav Penić i Davorin Budin. “To ćemo dokazati preko svjedoka, prije svega svih članova Predsjedništva od 2004. do 2010., nalaza Državne revizije i bilanci”, tvrdit će odvjetnici HDZ-a. “Dokazat ćemo i da su kupnja BMW-a, plaćanje estradnim zvijezdama da pjevaju, odnosno ne pjevaju za stranku bili nepotrebni i suvišni za stranku.”

Iako je HDZ predao USKOK-u dva milijuna kuna i 300.000 eura, taj iznos nije oduziman od koristi koju je HDZ navodno priskrbio, jedna je od rupa optužbe na koju ciljaju stranački odvjetnici. Suđenje za aferu Fimi-Media bit će sigurno jedno od najduljih i najznačajnijih dosad održanih u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda. Spis sadrži 70-ak tisuća stranica, 13.483 dokaza, tisuće stranica vještačenja, stotine stranica videozapisa s iskazima priznanja ili poricanja, svjedočenja o megakorupcijskoj aferi. Na listi predloženih i usvojenih je više od 150 svjedoka, još je nekoliko kuvertiranih o kojima će se odlučivati tijekom suđenja. Pravno-politička sapunica čiji se kraj ne nazire tako može početi.

Uzbuđenja neće nedostajati. Jer, već uvodno izlaganje koje će iznijeti HDZ-ovi odvjetnici, ali i sami optuženici daje naslutiti da će to “biti borba”, kako nam je najavljeno suđenje komentirao jedan od odvjetnika optuženika koji će danas sjesti u prvi red velike dvorane zagrebačkog Županijskog suda.

Izvlačenje novca

Na optuženičkoj je klupi opet Ivo Sanader, bivši predsjednik HDZ-a i Vlade. Ali sada će redom do njega sjediti - Mladen Barišić, bivši rizničar stranke, bivši šef Carine i nekad čovjek od Sanaderova povjerenja.

Ratko Maček, bivši glasnogovornik stranke i Vlade, Branka Pavošević, bivša blagajnica stranke koja je u vlastitom vrtu zakopala famoznu bilježnicu, “krunski dokaz” crnog stranačkog fonda. Do nje Nevenka Jurak, Barišićeva bliska prijateljica i vlasnica Fimi-Medije, marketinške agencije koja je vukla novac u stranački fond, ali i u privatne džepove, kako se tvrdi u optužnici USKOK-a.

Damir Sesvečan na optuženičkoj će klupi biti kao predstavnik HDZ-a, prve stranke koja odgovara kao pravna osoba, pa i zbog toga suđenje ima epitet političkog procesa.

Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić, suradnici Nevenke Jurak i vlasnici tvrtki koji su također izvlačili novac, u ovoj su optužnici marginalci i oni su se već nagodili s USKOK-om.

Optužnicu u aferi Fimi-Media potpisao je osobno Dinko Cvitan, ravnatelj USKOK-a, ali je aferu operativno istraživao tim Bajićevih antikorupcijskih tužiteljica na čelu s Tamarom Laptoš, koja protiv Sanadera već vodi postupke u predmetima Hypo i Ina - MOL.

Sutkinja Ivana Čalić, koja je presudila za ubojstvo Ive Pukanića, označit će danas početak rovovske pravne bitke u sudnici. Izvan nje ona je već počela.

“Ovo je politički motiviran proces...”, već je nekoliko puta ponovio Ivo Sanader, koji je dojučerašnje stranačke kolege i suradnike gotovo nazvao kriminalcima. Nekad su bili dio iste ekipe, a sada se i ne pozdravljaju. Sanader sjeda na kavu jedino s Mačekom, a Barišić, Jurak i Pavošević sjede nekoliko stolova dalje.

Sanaderove poruke

Ispod glasa se čulo i za novinski papir neprimjerenih komentara dijela odvjetničkog tima suoptuženika na Sanaderove izjave o tome da se sada svi na njega vade. “Taj film neće gledati”, poručio im je bivši premijer i stranački šef.

Vjerojatno ćemo se nagledati svega. Za početak odslušati optužnicu, na koju odvjetnički tim HDZ-a već ima spreman odgovor. Odvjetnici Tomislav Penić i Davorin Budin najavljivali su da će dokazati da HDZ nije odgovoran.

Predsjedništvo HDZ-a: Suđenje neće utjecati na unutarstranačke izbore

ZAGREB - Članovi predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, Gordan Jandroković i Petar Čobanković danas su prije sjednice Predsjedništva stranke ocijenili da početak suđenja u slučaju Fimi medija, u kojem je optužen i HDZ, neće utjecati na unutarstranačke izbore.

- Mislim da početak suđenja neće utjecati na unutarstranačke izbore jer svakom tko je u HDZ-u potpuno je jasno da HDZ kao stranka nikada nije imala nikakav crni novac, nikakve koristi od navodno pokradenog novca i nikakva saznanja o tome, rekao je Hebrang novinarima prije početka sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj bi se uz ostalo trebalo raspravljati o izmjenama stranačkog statuta. Smatra da je na onima koji optužuju prikupljanje dokaza o tome.

- Mi smo sigurni da možemo obraniti stranku, kazao je Hebrang. Dodao je da će Predsjedništvo HDZ-a svjedočiti na suđenju jer su to predložili njihovi odvjetnici. To je i logično jer mi u Predsjedništvu najbolje znamo kako smo vodili kampanju, otkud i koliko novca smo dobili. Dakle, mi smo autentični svjedoci, rekao je Hebrang.

Da suđenje neće utjecati na unutarstranačke izbore smatra i Jandroković rekavši da će na unutarstranačkim izborima biti ključno tko je kakav kandidat i tko nudi kakav program.

Da početak suđenja neće utjecati na unutarstranačke izbore smatra i Čobanković.

Danas je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje u slučaju Fimi medija. Na optuženičkoj klupi je i HDZ kao prva politička stranka u Hrvatskoj optužena za korupciju. Optuženi su još i bivši predsjednik te stranke Ivo Sanader, troje bivših dužnosnika HDZ-a te vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:43