DRAMATIČNA PRIČA

‘LIJEČNICI SE IGRAJU MOJIM ŽIVOTOM! PAPA-TEST ČEKAM SEDAM MJESECI' Pacijentica iz Siska oboljela od karcinoma

Za terapiju nakon operacije dojke Papa-test i stalna ginekološka kontrola su mi neophodni, a čekanje zbog loše organizacije u bolnici za mene je pogubno
 Mate Piškor/CROPIX

Od rujna prošle godine Katica Markulin (45), majka dviju kćeri iz Odre kod Siska, čeka nalaz Papa-testa s citologije sisačke bolnice. Katica je oboljela od karcinoma dojke , operirana je 4. rujna prošle godine, a 25. rujna bila je na pregledu kod ginekologa koji joj je uzeo Papa-test.

Nema testa ni iz rujna!

Stalna ginekološka kontrola životno joj je važna jer je njezin tumor hormonski vezan, mora piti lijekove blokatore estrogena, a oni jako loše djeluju na maternicu, odnosno ovojnicu maternice. Zato je tražila da joj naprave Papa-test odmah nakon operacije, a nakon ciklusa kometrapije došla je ginekologu ponoviti Papa-test.

Bila je šokirana kada joj je rekao da još nema rezultate ni prethodnog Papa-testa. Kod ginekologa je doznala da njeno čekanje nalaza i nije tako dugo, jer nema rezultate Papa-testova uzetih pacijenticama još u srpnju 2012.

- Oboljela sam od raka, borim se za život, prošla sam pakao kemoterapije, sada me čeka duga tura zračenja, a mog nalaza Papa-testa, uzetog u rujnu prošle godine, još nema. Moram ići na pregled onkologu s nalazima, među kojima i s nalazom Papa-testa. U strahu sam jučer zvala bolnicu u Sisku i pitala što se događa, zašto nema nalaza mog Papa-testa, je li nešto tako strašno. Do ravnatelja nisam mogla, no kada sam u njegovu uredu rekla da imam karcinom i da mi nalaz treba zbog kontrolnog pregleda kod onkologa, te da ću sve dati u javnost, ubrzo su me nazvali iz Uprave bolnice i rekli da će u roku od tjedan moj nalaz biti poslan u ambulantu mog ginekologa. Nešto kasnije me zvala poznanica koja radi na citologiji pitajući koga sam to zvala kada se tako panično traži moj Papa-test. Ta mi je poznanica rekla da je moj nalaz odavno očitan, još 1. listopada, ali da ga nisu ovjerile liječnice koje su sada na bolovanju jer im je ravnatelj zbog nerada zaprijetio otkazom - kaže Katica.

Svi se žale

- Pitam se tko se to ima pravo tako igrati životima ljudi, mojim životom? Osim toga, o stanju u Sisku svjedoči i moja povijest bolesti. Bila sam na UZV-u dojke u siječnju prošle godine. Nalaz je bio uredan. Međutim, napipala sam kvržicu na dojci u srpnju, a naručena sam na UZV dojke u sisačkoj bolnici tek u studenome. Nisam mogla toliko čekati, otišla sam na pregled privatniku i žurno sam operirana na Institutu za tumore u Zagrebu 4. rujna. Ne želim ni pomisliti što bi bilo da sam čekala na red u Sisku - kaže Katica.

Kasne s tri liječnika!?

Njezin slučaj nije usamljen. Brojne pacijentice, kao i liječnici primarne zdravstvene zaštite i ginekolozi s područja Sisačko-moslavačke županije zadnje dvije godine upozoravaju na izuzetno loš rad Odsjeka za citologiju Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku.

Prema Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice, rad citološkog laboratorija trebalo bi organizirati tako da se uzorci Papa-testova mogu obraditi unutar mjesec dana.

Ravnatelj sisačke bolnice dr. Damir Pahić kaže kako je točno da se u njegovoj bolnici predugo čeka na Papa-testove “iako imaju čak tri liječnika citologa, jednog više nego varaždinska ili karlovačka bolnica”.

- Da bismo donekle skratili rok izrade nalaza, morali smo angažirati vanjske laboratorije i to smo platili 105 tisuća kuna - kaže dr. Pahić.

Ključ u lošim odnosima

- Svoj nerad dr. Mirna Sadak, voditeljica Odsjeka za citologiju, i dr. Lidija Savić opravdavaju navodnim lošim radom citoskrinera i citotehnologa, što nisu ničim potkrijepile. Vanjski laboratoriji potvrdili su da naši citotehnolozi i citoskrineri točno čitaju nalaze. No, ni to nije bio razlog da te dvije liječnice počnu raditi više od desetak analiza mjesečno. Istovremeno, treća liječnica na Odsjeku citologije mjesečno pregleda 500-600 Papa-testova! Očitovanje je od ravnatelja zatražila i županica Marina Lovrić Merzel.

Dr. Sadak i dr. Savić kažu: Uzrok kašnjenja mobbing!

Prozvane liječnice, dr. Mirna Sadak i dr. Lidija Savić, potkraj prošle godine uputile su pismo Ministarstvu zdravlja, ali i više drugih zdravstvenih institucija. U pismu kažu da su najveći problemi neodgovarajuća organizacija rada, propusti citoskrinera i prevelik broj pretraga. Na sve su to, dodaju, upozoravale dr. Pahića, ravnatelja bolnice, a jedini odgovor Uprave bio je, kako u pismu tvrdi dr. Sadak, “da sam stalno bila izložena verbalnom omalovažavanju, vrijeđanju, podsmijehu i ucjeni”. Obje su liječnice, pošto im je Uprava poslala pisano upozorenje pred otkaz, otišle na bolovanje. Broj uzoraka Papa-testova u sisačkoj bolnici kreće se godišnje od devet do 14 tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:14