IKONA SOVJETSKE AUTOINDUSTRIJE

Medvedev izbacio Mercedes i uveo Zil

Uskoro će se opet proizvoditi novi i moderniji automobil Zil koji će imati jači motor od prijašnjeg

MOSKVA - Nekad je automobil Zil bio jedan od simbola moći u bivšem Sovjetskom Savezu. Vozili su ga svi bitniji članovi Politbiroa. Obožavali su ga Kruščov, Brežnjev i Mihail Gorbačov.

Ropotarnica povijesti

Kako se kumunizam raspao, Zil je postao smetnja i gotovo poput drugih komunističkih ikona završio u ropotarnici povijesti. Novi ruski vođa Boris Jeljcin izbacio je sovjetsku limuzinu i odlučio se voziti u Mercedesu. No, vremena se mijenjaju i Rusija je opet postala jaka supersila na koju svi moraju računati, pa se polako vraćaju nekad odbačene stare vrijednosti.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odlučio je zamijeniti svoj Mercedes limuzinom Zil. Kako se automobil više ne proizvodi, jedan primjerak je izvukao iz muzeja o Sovjetskom Savezu. Izdao je i nalog da se razmotri ponovna proizvodnja tog klasičnog automobila. Kako se predsjednikov nalog ne smije ignorirati, napravljeni su svi planovi za ponovno pokretanje proizvodnje.

Vjeran Mercedesu

Ruski premijer Vladimir Putin ostao je vjeran Mercedesima u kojima se vozi još otkad je bio visoki časnik KGB-a. Predsjednikova inicijativa je naišla na plodno tlo među ruskim političarima. A već stižu i narudžbe za automobil koji je ponovno u modi nakon dvadeset godina. Prv novi poboljšani model Zila očekuje se za šest mjeseci i unaprijed je rasprodan.

Konkurentni Mercedes i Zil

- Mercedes S 600 Predstavljen 2010 godine. Šest sjedala. Maksimalna brzina 250 kilometara na sat. Motor od 12 cilindara sa 517 konjskih snaga. Pet brzina, automatski mjenjač. Blindirani prozori i vrata. Otporan na streljačko naoružanje.

- Zil 41047 - Predstavljan 1985. godine. Sedam sjedala. Težina 3550 kilograma. Maksimalna brzina 190 kilometara na sat. V 8 motor. Tri brzine, automatski mjenjač. Uskoro izlazi novi Zil 4112 s mnogo snažnijim motorom. Postoji i blindirana verzija automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:12