OKRŠAJ MOĆNIKA

Rusija se sprema za konačan obračun Putina i Medvedeva

U tijeku je tiha borba između putinovske i medvedevske struje, koja je čak veća nego među njima dvojicom osobno
 Reuters

MOSKVA - Do predsjedničkih izbora u Rusiji ostalo je više od dvije godine, ali tamošnju javnost najviše zanima tko će se na tim izborima kandidirati - Putin ili Medvedev ili će se, pak, namjeriti jedan na drugog.

To je postala “vječna” tema ruskih medija. Naime, nakon što je s predsjedničkog trona otišao najmoćniji ruski političar od raspada SSSR-a, Vladimir Putin, traju nagađanja o tome hoće li se on (iako je Putinova pozicija premijera gotovo ekvivalent Medvedevu) na predstojećim izborima ponovno kandidirati.

Medvedev se snašao

Prije smjene vlasti 2008. godine većina je analitičara bila uvjerena da Medvedev tek “popunjava zakonsku rupu” do Putinova povratka na “pole position” u Kremlju. No, Medvedev se vrlo dobro snašao u novoj ulozi pa se sada govori o vladajućoj “tandemskoj demokraciji” u Kremlju. Naime, Medvedev se isprofilirao kao vođa liberalne struje, etablirao se u međunarodnoj politici i pobrao simpatije u ruskoj javnosti, a ojačao je i svoj kadar unutar Kremlja. Moskovski Komersant piše da je u tijeku tiha borba između dviju struja, putinovske i medvedevske, koja je čak veća nego među njima dvojicom.

No, pitanje je kako će se to rasplesti jer obojica daju naslutiti da imaju ambicije kandidirati se na izborima 2012. godine, iako odmah daju komplimente drugoj strani. Putin čak kaže “dugo smo suradnici, dogovorit ćemo se”. Dogovor se mora postići budući da Kremlj ne može sebi dopustiti luksuz da u izbore ide s dva jaka kandidata zato što bi to značilo rascjep vladajuće političke elite koju ionako - što nije tajna - nagrizaju sukobi, a zajedno ih drži tek interes vlasti i kapitala. Ako se obojica budu kandidirali, smatraju analitičari, onda će Putina podržati njegova Jedinstvena Rusija, a za potrebe Medvedeva morat će se organizirati neka nova prokremaljska stranka, ali to je riskantno jer za to nema ni vremana, ni potencijala.

Dobro upućeni politolog Dmitrij Orlov navodi kao najvjerojatniju varijantu da će sve ostati isto, odnosno Medvedev će i nakon 2012. biti predsjednik, a Putin premijer. Orlov smatra da će tome pripomoći “tromost i inercija ruskih političkih procesa”. Ako se Putin poželi vratiti, trebat će ponuditi vrlo uvjerljivo objašnjenje za taj potez jer se Medvedevu, zasad, ne može ništa bitno prigovoriti.

Mogućnost rotacije

No, ne isključuje se ni mogućnost rotacije, odnosno zamjene pozicija - Putin predsjednik, a Medvedev premijer (ili kako neki nagađaju da bi preuzeo dužnost predsjednika Ustavnog suda). No, Orlov smatra da je to zasad najmanje moguće jer se time ništa bitno ne mijenja, samo se unosi nemir i nered i u Kremlju i javnosti te prema van kompromitiraju ionako šepava “ruska načela demokracije”. Kako bilo da bilo, pozicije se već zauzimaju i na obzoru su samo dvije mogućnosti - dogovor između glavnih kremaljskih elita (najvjerojatnije) ili, pak, dvorski sukob u kojemu obje struje na kraju mogu izgubiti svoje pozicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:11