KULTNO TITOVO LOVIŠTE

Mjesto koje je odredilo sudbinu Hrvatske: Srbija Karađorđevo daje u najam emiratskim šeicima

U zakup ga je uzeo prestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan

Srbija će šeicima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prodati osam svojih poljoprivrednih kombinata, a bivše Titovo lovište Karađorđevo iznajmiti na 30 godina. Tako će u ruke arapskih naftnih šeika prijeći kultno mjesto hrvatske povijesti gdje je smijenjena Savka te dogovarana predaja Posavine i podjela Bosne.

Karađorđevo je u vlasništvu srpske države, no to imanje trenutno koristi vojska, pa će Arapi morati potpisati dodatni ugovor s Ministarstvom obrane o zakupu 3664 hektara poljoprivrednog zemljišta i pripadajućih zgrada na 30 godina, uz mogućnost produljivanja najma, objavio je jučer beogradski list Blic.

Prošli je tjedan uz veliku pompu Beograd ugostio šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, princa prestolonasljednika Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tamošnja je javnost s velikom pažnjom pratila trodnevni posjet princa i maglovite najave o mogućim milijunskim ulaganjima u poljoprivredu, infrastrukturu i tehnologiju.

Arapski princ izrazio je želju da tijekom trodnevnog posjeta Srbiji obiđe i nekadašnju rezidenciju Josipa Broza Tita u Karađorđevu u Bačkoj, s obzirom na to da je strastveni lovac. Vrlo rado bi svoje omiljeno lovište u Maroku zamijenio Karađorđevom, rekao je domaćinima, što je prenio B92.

- Postoje zemlje u kojima je Tito i dalje čarobna riječ - izjavio je srpski premijer Ivica Dačić nakon razgovora sa šeikom iz Abu Dhabija. Ali Tito je umro prije 33 godine, primijetio je Dačić, “tako da i mi sami moramo nešto napraviti”. On je najavio potpisivanje sporazuma o strateškoj suradnji i istaknuo da će taj sporazum, osim velike ekonomske težine, biti bitan i za razbijanje predrasude da Srbija ima nešto protiv suradnje s islamskim i arapskim zemljama.

Velika očekivanja

Princa su na beogradskom aerodromu dočekali prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić i ministar financija Mlađan Dinkić, koji su u listopadu bili u pripremnom posjetu Abu Dhabiju, te načelnik Generalštaba vojske Srbije Ljubiša Diković i direktor Bezbednosno-informativne agencije Nebojša Rodić. Naknadno je razgovarao s predsjednikom države Tomislavom Nikolićem i još nekolicinom ministara.

Princ je doletio privatnim avionom i čim je sletio, krenula su nagađanja da želi kupiti JAT, posrnulog beogradskog avioprijevoznika.

- Ne, bilo je govora o JAT-Tehnici - pojasnio je naknadno potpredsjednik Vučić.

Šeik je najprije, na vlastiti zahtjev, posjetio nogometni klub Crvenu zvezdu i razgovarao s predsjednikom kluba Draganom Džajićem kojega je nedavna amnestija novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića spasila zatvora.

Svi su se strčali oko bogatog šeika, znajući da je njegov rođak Mansur bin Zajed Al Nahjan vlasnik Manchester Cityja. Ujedinjeni Arapski Emirati, kako je rečeno, zainteresirani su za vrlo opsežnu suradnju: osim u poljoprivredu, ulagali bi u vojnu industriju, IT sektor, energetiku, osnivali banke i servisirali avione u Srbiji.

Čim je šeik odletio iz Beograda, u Abu Dhabi se zaputio ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić. On je u nedjelju u Abu Dhabiju potpisao predugovor o investicijama u poljoprivredi, prenijela je beogradska agencija Tanjug.

Traže oranice

Predugovorom je predviđeno da vodeća agroindustrijska kompanija UAE-a Al Dahra u sklopu zajedničkog srpsko-arapskog ulaganja investira oko 200 milijuna eura u osam poljoprivrednih kombinata koji su sada u vlasništvu države. Pritom će Al Dahra pola od tog iznosa, 100 milijuna eura, investirati u gradnju sustava za navodnjavanje i nabavu suvremene mehanizacije.

Drugu polovicu od 100 milijuna eura iskoristit će kao 80-postotni ulog u novu tvrtku u kojoj će Srbija imati 20 posto. Ta će buduća tvrtka tih 100 milijuna eura iskoristiti za kupnju osam propalih poljoprivrednih kombinata s oko 9000 hektara zemlje.

Otplata dugova

Večernje novosti su objavile da će cijena po hektaru iznositi 10.000 eura, osim u slučaju Poljoprivredne korporacije Beograd gdje će hektar platiti po 12.000 eura. Arapi neće biti dužni preuzeti zaposlenike, a kombinati su dužni od uplaćenog novca isplatiti sve svoje dugove i hipoteke.

Predugovor se odnosi na poljoprivredne kombinate trenutno u fazi restrukturiranja: osim Poljoprivredne korporacije Beograd, to su Bratstvo-jedinstvo iz Neuzina u Banatu, Dragan Marković iz Obrenovca, Nova Gajdobra kod Bačke Palanke, Mladi borac iz Sonte, većinski hrvatskog mjesta u Bačkoj, Poljoprivredno društvo iz Omoljice kod Pančeva, Kombinat Vojvodina iz Starčeva, također banatskog mjesta u blizini Pančeva, i Agrobačka iz Bača.

Bogati Arapi su zainteresirani i za odobravanje povoljnih kredita Srbiji za navodnjavanje pa bi se uz njihovu pomoć navodnjavana površina od 100.000 hektara mogla povećati na 150.000, prenose beogradski mediji.

Svi poslovi: Srbija im želi prodati i JAT

- kupnja 80 posto vlasništva u 8 poljoprivrednih kombinata s 9000 hektara zemljišta

- zakup 14.000 hektara poljoprivredne površine

- donacija ili beskamatni kredit Srbiji za čišćenje i gradnju mreže kanala Dunav-Tisa-Dunav kroz Vojvodinu te uz Dunav i Veliku Moravu u užoj Srbiji

- drugi dio kredita iskoristio bi se za kredite poljoprivrednicima za nabavu prije svega sustava za navodnjavanje

- ulaganje 150 milijuna eura u razvoj srpskih raketnih sustava NOR-a i ALAS

- otvaranje banke u Srbiji, banke-kćeri Prve zaljevske banke sa sjedištem u Abu Dhabiju

- kupnja JAT-Tehnike, dijela JAT-a, s namjerom proširivanja biznisa servisiranja aviona

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:49