NOVI MATERIJAL

PISTORIUS U PANICI Procurila dosad neviđena snimka koja bi u potpunosti mogla promijeniti tijek suđenja

 YouTube

Australska televizija Channel 7 domogla se snimke zbog koje bi se južnoafrički olimpijac Oscar Pistorius, optužen da je na Valentinovo prošle godine ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp, mogao naći u velikom problemu.

Riječ je o rekonstrukciji kobne noći u kojoj sudjeluje Pistorius osobno, ali koja dosad nije viđena ni u javnosti ni na sudu koji treba odlučiti o Pistoriusovoj odgovornosti za ubojstvo. Navodno je sve snimljeno prema narudžbi olimpijca, ali nije jasno s kojim ciljem.

Australska je televizija navodno masno platila posredniku kako bi se dočepala tog materijala i dala ga svijetu na uvid.

Zasad se pojavio tek foršpan emisije 'Sunday Night', na kojem Pistorius bez proteza trči kroz prostoriju dok desnu ruku drži ispruženu, simulirajući da u njoj drži pištolj. U prostoriji se nalazi nekoliko osoba u odijelima, koji sve promatraju, a neki od njih i usmjeravaju Pistoriusa.

Drugi prizor prikazuje optuženog olimpijca kako na sve četiri pokušava vući brinetu koja nepomično leži u maloj kupaonici, sličnoj onoj kakvu ima i u svojoj kući i u kojoj je Reeva uistinu provela svoje posljednje trenutke prije no što ju je dečko, pucajući kroz zatvorena vrata, izrešetao.

Na snimci je Pistorius odjeven u majicu bez rukava i kratke hlače, a ni u jednom trenutku njegovo lice ne odaje bilo kakav osjećaj, što je sušta suprotnost njegovom ponašanju u sudnici gdje je nemali broj puta zaplakao, a u nekoliko navrata i povraćao. Pojavile su se i nepotvrđene informacije da je uoči svjedočenja išao na sate glume, a da je sve velika varka misli i sestra ubijene Reeve.

Pistoriusova je verzija da je Reevu ubio misleći da je riječ o provalniku. Probudio se usred noći te je s balkona čuo da netko otvara prozor u kupaonici. Šapnuo je Reevi, za koju je u mraku pomislio da je još u krevetu, da se sakrije i nazove policiju, a onda je uzeo pištolj i krenuo prema kupaonici. Kada je čuo da je netko zalupio vratima, počeo je vikati navodnom provalniku da se izgubi iz kuće, a Reevi da zove policiju. Kaže da je čuo i treći zvuk, nakon čega je počeo pucati, a sve ostalo je povijest.

Zanimljivo je da je nekoliko svjedoka tijekom suđenja izjavilo da Pistorius ne može trčati bez proteza za noge ili bez nečega što bi mu poslužilo kao oslonac i tako mu pružilo stabilnost. Na snimci rekonstrukcije on trči bez proteza i bez pomoći bilo kakvog oslonca.

Glasnogovornica optuženog sportaša Anneliese Burgess samo je kratko rekla da njegov odvjetnički tim od australskog televizijskog kanala traži hitno pojašnjenje o snimci koje se dokopao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 06:55