NAJVAŽNIJI ŠPIJUN SSSR-a

Preminuo Gevork Vartanjan: Imao je samo 19 godina kad je spasio život Churchillu, Staljinu i Rooseveltu

ZAGREB - Godina je 1943. i Teheran je preplavljen izbjeglicama iz ratom obavijene Europe. U gradu je 20.000 Nijemaca, no nisu svi bezazleni bogati civili pobjegli od nesigurnosti na Starom kontinentu. Zemlja je preplavljena nacističkimšpijunima.

Studeni je, ruske trupe stacionirane su od 1941. na sjeveru zemlje i sovjeti pripremaju grad za dolazak velike trojice. Bit će to prvi sastanak trojice saveznički vođa u ratu. Kodno ime izuzetno riskantnog susreta je Eureka, a ulozi su ogromni. Churchill, Staljin i Roosevelt dogovorit će otvaranje zapadne fronte u Europi.

Špijun na biciklu

Sastanak se održava u sovjetskoj ambasadi, u kojoj će, zbog nezgodne lokacije američke diplomatske misije u predgrađu Teherana, boraviti i predsjednik SAD-a Franklin Roosevelt. Do britanskog veleposlanstva na drugoj strani ulice i odaja Winstona Churchilla prokopan je podzemni tunel. Cijeli kvart vrvi osiguranjem. Istodobno u Berlinu teku pripreme za najambiciozniji nacistički pothvat, operaciju Dugi skok: atentat ili otmicu Hitlerovih najmoćnijih protivnika. Zadatak će izvršiti Otto Skorzeny, vođa spašavanja Benita Mussolinija iz elitnog skijaškog odmarališta u talijanskim planinama, uspješno izvedenog samo nekoliko mjeseci prije.

Gevork Vartanjan u tom trenutku ima 19 godina, a već tri godine radi za sovjetsku obavještajnu službu. Otac mu je također agent.

- Našu skupinu zvali su laka konjica jer smo se Teheranom vozili bickilima. Uoči sastanka trojke zadužili su nas za osiguranje konferencije. Nekoliko dana prije njezina početka 28. studenog, otkrili smo da se skupina njemačkih radiopoperatora padobranom spustila u zemlju. Natovareni oružjem, putovali su na devama do Teherana, a mi smo ih pratili. Kad je skupina središnjici u Berlinu poslala poruku o tijeku misije, presreli smo je i dešifrirali.

To je bio trenutak kad smo saznali da je riječ o prethodnici i da se udarna ekipa tek treba ubaciti u zemlju. Drugu skupinu, odred ubojica, trebao je voditi sam Skorzeny. Meta su mu bili Churchill, Staljin i Roosevelt - ispričat će kasnije Vartanjan. Nacistička prethodnica je uhićena i javila je o tom Berlinu, na što su Nijemci abortirali cijelu operaciju.

Britanska škola

- Na taj način spasili smo Staljina, Churchilla i Roosevelta - rekao je Vartanjan, ali tek 2000. godine, kad je deklasificiran taj dio njegova rada. Taj legendarni ruski špijun umro je 10. siječnja u 88. godini života.

- Bio je legenda, patriot i sjajan čovjek - rekao je, opraštajući se od njega, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. Rođen u veljači 1924. u Rusiji, odrastao je u Iranu, gdje je njegov otac špijun radio pod krinkom bogatog trgovca. Već sa 16 godina Gevork je ušao u svijet špijunaže, a 1955. diplomirao je na Institutu za strane jezike u Erevanu. Kasnije će tečno govoriti osam jezika. Godine 1942. ubacuje se u britansku školu za tajne agente i sastavlja listu budućih špijuna u sovjetskim azijskim republikama.

Izdani saveznici

Unatoč deklariranom savezništvu, Britanci su planirali rasprostrijeti špijunsku mrežu po Sovjetskom savezu, a Vartanjan je igrao ključnu ulogu u njezinu otkrivanju. Kodno ime bilo mu je Amir, a britanski regruti njegovom su zaslugom kasnije uhićeni ili su prešli na sovjetsku stranu.

- Iako formalni saveznici, Britanci su nam nastavili raditi svinjarije. No, prošao sam njihov šestomjesečni trening i zahvalan sam za veliko iskustvo i znanje njihovoj obavještajnoj službi - izjavit će jednom prilikom Vartanjan.

Špijuniranja je bilo i na konferenciji u Teheranu. Među bolje anegdote pripada ona kad je Staljin primijetio da je Roosevelt krišom dodao komadić papira Churchillu. Odmah je zatražio od svojih ljudi kopiju te poruke i - dobio je. Na njoj je pisalo “Gospodine Churchill, otvoren vam je šlic”.

Nikad nije ulovljen

No, za razliku od te informacije, poruke koje je nekoliko dana ranije presreo Vartanjan potencijalno su mogle preokrenuti tijek povijesti.

O Vartanjanovu radu izvan konferencije ne zna se puno. Zna se da je sudjelovao u hvatanju 400 nacističkih tajnih agenata u Iranu i da je nakon rata radio diljem Europe, SAD-a i Azije u paru sa suprugom Goar. Upoznao ju je kad je imala 13 godina, a nakon što je odrasla, uvukao ju je u špijunski svijet. Vjenčali su se 1946., kad je on imao 22 godine. U Sovjetski Savez vratili su se 1986., ona je otišla u mirovinu, a on je nastavio raditi sve do 1992.

Vartanjan je 1984. proglašen junakom Sovjetskog Saveza , a Goar je dobila visoka državna odličja.

- Sretnici smo jer nikad nismo naišli ni na jednog izdajicu. Ako slijedite upute i prikladno se ponašate u društvu, nikad vas neće otkriti. Špijun može pogriješiti samo jednom - izjavio je 2008. taj legendarni sovjetski agent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:41