TURCI IMAJU DOKAZE

Moskva stoji iza likvidacije Čečena u Istanbulu: Ruski špijun nakon ubojstva ostavio svoju fotografiju sa svastikom i poeziju

ZAGREB - Turska policija vjeruje da iza likvidacije trojice Čečena, ubijenih prije tri tjedna u Istanbulu, stoji Rusija , odnosno odred ubojica koji je poslala ruska vlada, piše jučerašnji Independent.

U Istanbulu je tijekom prošle tri godine ubijeno šest Čečena, a iako su i u prijašnjim slučajevima sumnjale na ruske agente, turske vlasti nisu imale nikakvih dokaza. No, ovaj su put ubojice gotovo uhvaćeni, a najvjerojatnije zbog panike i žurbe iza sebe su ostavili tragove.

Europska strana

Egzekucija se dogodila u jednom istanbulskom predgrađu na europskoj strani najvećega turskoga grada, u četvrti koju većinom naseljavaju izbjeglice i useljenici. Bilo je oko 14 sati 16. rujna kad je vlasnik tamošnjeg kafića začuo pucnjeve. Kroz prozor je ugledao trojicu muškaraca sklupčanih na tlu pokraj crnog automobila. Čovjek u vozilu otvorio je vrata, izašao te u žrtve ispraznio svoje oružje. Nije izgledao kao da je u panici, a kad je obavio posao, ušao je u auto i odvezao se.

Meta napada bio je Berg-Kadž Musajev, visokopozicionirana figura Kavkaskog emirata, skupine koja je na američkoj i ruskoj listi terorističkih organizacija, a vodi je najtraženiji ruski terorist Doku Umarov. Musajev je, prema tvrdnjama čečenske zajednice u Istanbulu, u taj grad stigao prije 18 mjeseci, na liječenje nakon što je teško ranjen u okršaju s ruskim snagama. Navodno mu je teško ozlijeđena ruka. Druga ubijena dvojica dolaze iz istog čečenskog sela kao i Musajev, a vjeruje se da su samo kolateralne žrtve napada na visokopozicioniranog borca samoproglašenog emirata na Kavkazu.

Policija je pronašla putovnicu na ime Aleksandra Žarkova (55) i vjeruje da je on voditelj ubilačkog odreda. Ne znaju je li napustio zemlju pod drugim imenom ili se još uvijek negdje krije. Pronađeni su i drugi tragovi na temelju kojih je rekonstruirana ubilačka operacija.

Tri tima

Policija pretpostavlja da je akciju izvelo osam ili devet osoba, podijeljenih u tri tima: za praćenje, organizaciju i izvršenje pogubljenja. Vjeruje se da je Žarkov koordinirao akciju. Navodno mu je u tome pomagao mlađi plavokosi muškarac koji je koristio ime Nadim Ajupov. On je ostavio USB memorijski stick u hotelskoj sobi u kojoj je odsjeo. Tamo su pronađene i fotografije na kojima pozira sa svastikom te, kako navodi Independent, loša poezija. U hotelskoj su sobi također pronađeni oružje, naočale za gledanje u mraku i dalekozor.

Još dvoje osumnjičenih su Maria M ., žena snimljena na međunarodnom aerodromu Ataturk u danima nakon ubojstva, te Zijuadin Makajev, Čečen za kojega se tvrdi da je povezan s kontroverznim čečenskim predsjednikom Ramzanom Kadirovim, bliskim Moskvi. Kadirov je opovrgnuo bliske veze s Makajevim, iako čečenska zajednica u Istanbulu tvrdi da je on Kadirovljev izaslanik.

Trojica ubijenih muškaraca bila su na molitvi u džamiji, a na njih su pucala dvojica iz crnog automobila. Treći je muškarac potom izišao iz vozila i ustrijelio nekoliko puta svaku žrtvu kako bi bili sigurni da su mrtvi. Potom se trojka odvezla do dogovorenog mjesta gdje su zamijenili automobil koji su poslije ostavili u vrlo prometnom dijelu grada. Turska policija dobila je dojavu o mjestu gdje su osumnjičeni ubojice Žarkov i Ajupov odsjeli. Policajci u civili preplavili su ulice pokraj hotela, no ubojice se nisu pojavili. Vjeruje se da je većina uključenih agenata već napustila Tursku.

Brojna zajednica

U Istanbulu živi oko 2000 Čečena. Rusija vjeruje da se znatan dio financiranja tog pokreta vodi iz Turske.

Andrej Soldatov, jedan od vodećih stručnjaka za ruske obavještajne službe iz Moskve, smatra kako je “sasvim moguće” da Rusija stoji iza ubojstava. Likvidacija, prema njegovu mišljenju, podsjeća na atentat na Zelimkana Janderbijeva, bivšeg čečenskog potpredsjednika, u Kataru 2003. godine. Katarske su vlasti tada uhitile ruske vojne obavještajce i prvog tajnika ruske ambasade u Kataru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:12