IZLAZAK NA BURZU

RAZLOG ZA LAJKANJE Facebook će 18. svibnja dati 5 novih milijardera

Megapopularna društvena mreža Facebook, koja trenutno broji oko 900 milijuna korisnika, na vrlo je dobrom putu da sruši još jedan u nizu rekorda.

Njegova vrijednost, uoči planiranog izlaska na burzu u drugoj polovici ovog mjeseca, trenutno se procjenjuje na vrtoglavih 96 milijardi dolara. Naime, prognozira se da bi Facebook na inicijalnoj ponudi svojih dionica 18. svibnja mogao zaraditi oko 13,6 milijardi dolara, dakle skoro četiri milijarde više nego što se ranije očekivalo. Na ponudu će ići 337,4 milijuna dionica, što čini oko 15 posto udjela u tvrtki, a cijena jedne dionice trebala bi se kretati između 28 i 35 dolara.

Tisuće milijunaša

S obzirom na te prognoze, Mark Zuckerberg , 27-godišnji osnivač Facebooka i njegov glavni direktor, mogao bi prodajom 30,2 milijuna dionica zaraditi preko milijardu dolara, dok bi se vrijednost njegovog udjela u kompaniji mogla popesti na 17,6 milijardi dolara.

On će, tvrdi se, i dalje zadržati više od 500 milijuna dionica Facebooka i većinu glasačkih prava - 57 posto - što će mu dati mogućnost da kasnije osigura strogu kontrolu te nadglasa buduće dioničare ako će to biti potrebno.

Zuckerberg, naravno, neće biti jedini kojem će Facebookov izlazak na burzu napuniti džepove. Facebookova inicijalna ponuda dionica izrodit će, osim njega, najmanje pet milijardera, a oko 1000 Facebookovih sadašnjih i bivših zaposlenika postat će milijunaši.

Među skorim milijarderima su Dustin Moskovitz, suosnivač Facebooka i Zuckerbergov bivši cimer na fakultetu, te Peter Theil, koji je 2004. investirao u Facebook pola milijuna dolara.

Zuckerberg i njegovi direktori u ponedjeljak bi se trebali početi sastajati s investitorima i brokerima kako bi ih uvjerili da investiraju u njihovu kompaniju.

Negativan trend

Na tim sastancima, Facebookov tim će morati objasniti i nekoliko nedavnih pitanja koja su se nadvila nad Facebookovo poslovanje i zabrinula analitičare - razočaravajuće rezultate poslovanja iz prvog kvartala, zbog kojih su se neki zapitali može li Facebook nastaviti rasti dosadašnjom nevjerojatnom brzinom, te veliki troškovi koje je tvrtka zabilježila kad je kupila za milijardu dolara aplikaciju Instagram te portfolio Microsoftovih patenata za 550 milijuna dolara.

Unatoč svemu, čini se da je Facebook na pravom putu da postigne veliki uspjeh. Već je sada jasno da će po vrijednosti prestići Googleovu inicijalnu ponudu dionica, a pod upitnikom bi se mogli naći i sadašnji rekorderi u vrijednosti izlaska na burzu Visa Inc. sa 19,7 milijardi dolara iz 2008. i General Motors sa 18,1 milijardi dolara iz 2010. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:02