TOP SECRET

RAZOTKRIVAJUĆE FOTOGRAFIJE! Je li ovo supertajna američka baza za bespilotne letjelice u Saudijskoj Arabiji?

Predsjednik Obama sklopio je dogovor s novinarima da neće otkrivati lokaciju bazu, ali taj dogovor su mediji ipak prekršili!
 Bing Maps

Satelitske snimke objavljene u medijima prikazuju izoliranu pistu usred pustinje u Saudijskoj Arabiji. Mediji špekuliraju radi li se o tajnoj bazi za američke bespilotne letjelice. Njezini hangari nevjerojatno sliče strukturama u američkim bazama za isti tip letjelica širom svijeta.

Njezina udaljena lokacija, na desetke kilometara od najbliže prometnice, te još dalje od najbližeg grada, pridonosi tezi da se ne radi o običnoj civilnoj zrakoplovnoj pisti.

Prema pisanju Washington Posta i The New York Timesa, Sjedinjene Države su gradile tajne baze u Saudijskoj Arabiji prije otprilike dvije godine. Prva smrtonosna misija bila je u rujnu 2011. Bio je to zračni udar na Anwara al-Awlakija, člana jemenskog ogranka al-Qa'ide rođenog u SAD-u.

Od tada, Amerika je lansirala na desetke misija bespilotnih letjelica na mete u Jemenu.

Mediji su u konačnici saznali za bazu, ali su pristali na neobjavljivanje te informacije, što je bio dio dogovora s Obaminom administracijom koja je tvrdila da bi razotkrivanje lokacije ugrozilo nacionalnu sigurnost.

U utorak, taj dogovor je raskinut!

Satelitsku snimku zračne baze, vidljivu na Bing Mapsu , bilo bi gotovo nemoguće otkriti. Na srednjim rezolucijama satelitske snimke ne prikazuju ništa osim pješčanih dina. U Googleovom katalogu satelitskih fotografija baza se uopće ne prikazuje.

Snimka prikazuje tri hangara u obliku školjke, okružena žičanom ogradom. Svaki je dug preko 50 metara i širok 25 metara, što je dovoljno za držanje američkih bespilotnih letjelica tipa Predator i Reaper. Hangari su malo veći, ali jednakog oblika, poput onih u zračnoj bazi Kandahar u Afganistanu, gdje američka vojska drži bespilotne letjelice.

Neimenovani bivši američki obavještajci kazali su za Danger Room kako su poprilično sigurni da se radi o američkoj bazi iz koje kreću svi napadi bespilotnih letjelica na ciljeve u Jemenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:45