UZAVRELI ODNOSI

VIDEO: ZAOŠTRAVA SE OBAVJEŠTAJNI RAT Iran objavio dekodirane snimka sa zarobljene američke špijunske letjelice

TEHERAN - Iran je odbio poziv američkog predsjednika Baracka Obame na razgovore o iranskom nuklearnom programu, uz tvrdnje da ‘SAD poziva na razgovor dok drže uperen pištolj u Iran’.

Odbijanje se poklopilo s objavnom snimaka na javnoj televiziji za koje iranske vlasti tvrde kako se radi o dekodiranim snimkama s CIA-ine bespilotne letjelice RQ-170 koju je Iran zarobio 2011. godine.

Čelnik zračnih snaga iranske Revolucionarne garde, general Amir Ali Hajizadeh tvrdi kako je Iran shvatio da je letjelica pripadala CIA-i tek nakon što su je zarobili.

Prema tvrdnjama Teherana, letjelica se spustila u istočnom Iranu u prosincu 2011. Navodno su ‘preuzeli kontrolu nad letjelicom i sletjeli ju’, no SAD tvrdi kako je došlo do kvara, te da je letjelica prinudno sletjela.

Na osnovi pregledanih snimki, Iranci tvrde kako je letjelica korištena u mnogim susjednim zemljama, te da je služila za prikupljanje informacija o sukobima u Pakistanu.

Iranska vojska tvrdi kako su bili u stanju kopirati tehnologiju letjelice, te da su spremni početi serijsku proizvodnju njezine izvedenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:06