BITKA ZA ZAGREB

'NEĆU DOPUSTITI DA NAS INTERESNA KLIKA MRCVARI I IZVLAČI NOVAC IZ ZAGREBA' Milanović na Ostojićevom skupu

 Tomislav Kristo / CROPIX

Zagreb nikada, ili skoro nikada, nije imao tako dobrog kandidata za gradonačelnika. Hoće li to Zagrepčanke i Zagrepčani prepoznati? To ovisi o nama i o vama. Moraju to prepoznati! Građani moraju razlikovati svijet od polusvijeta, svijet od probisvijeta! - poručio je predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović sa završnog skupa svoga kandidata za gradonačelnika Zagreba Rajka Ostojića.

Pred punim Britanskim trgom, na kojem je bio veliki dio članova SDP-a i HNS-a u prepoznatljivim crvenim i narančastim jaknama, Milanović nije birao riječi kad je govorio o glavnom Ostojićevom protukandidatu, gradonačelniku Milanu Bandiću.

Osim premijera te ministara Vesne Pusić, Milanke Opačić, Miranda Mrsića, Gordana Marasa, Ranka Ostojića i šef Sabora Josipa Leke, podršku je Ostojiću u borbi za prvog čovjeka glavnoga grada došao dati i bivši predsjednik Stipe Mesić.

On se, kako doznajemo, sam ponudio da javno podrži Ostojića, što su u SDP-u rado prihvatili jer računaju na popularnost koju Mesić još uvijek uživa. Dok se svega kilometar dalje, na središnjem trgu, odvijao Bandićev skup, na Britancu je koalicija SDP-HNS-HSU pozivala građane da izađu na izbore i daju glas Ostojiću “jer je on pravi izbor za europski, moderan i prosperitetan Zagreb”.

Bilo je i posipanja pepelom, budući da je SDP zajedno s Bandićem vladao Zagrebom deset godina, a sada upravo njega i njegov način vladanja nemilice kritiziraju.

- Prije četiri godine upozoravao sam na nered i nepoštivanje zakona u jednoj državnoj vlasti. Zna se što se kasnije dogodilo. Situacija niti u Zagrebu nije drugačija. No, bez obzira na to što bi nam netko mogao reći: “šutite, nemate pravo ništa reći”, ja ću reći. Ono što smo naslijedili, pokušavali smo rješavati. Ako nas ljudi žele kazniti, neka nas kazne, ali moraju nešto promijeniti - naglasio je Milanović.

- Zagreb je, na način na koji je zadnjih godina vođen, leglo isprepletenih interesa, pogodovanja, poslovnih veza, kumstava, rođaštva. Svega onoga što ne valja! Dok se to ne promjeni, ja se neću predati. Mogu izgubiti izbore, mogu me prezreti, ali neću dopustiti da interesna klika mrcvari Hrvatsku i izvlači novac iz Zagreba - bio je oštar predsjednik SDP-a. Sličnim tezama u obrušavanju na Bandića vodio se i Ostojić.

- Dosta je prodavanja laži, lažnih obećanja, stihije, improvizacije, straha i srama! Vrijeme je da kažemo dosta je politike kumovanja i kumova! - zaključio je Ostojić svoje kratko obraćanje, uz taktove pjesme “We will rock you”.

Predsjednica koalicijskog HNS-a Vesna Pusić za Bandićevo vođenje grada rekla je:

- Malo se eksperimentiralo, malo se procesuiralo. Vrijeme je da se uozbiljimo!

Nakon govorancija, Ostojić je Zagrepčanima darovao koncert Gorana Barea.

Stipe Mesić: Idemo u EU kao kad krećemo u novi razred

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, koji je stigao u pratnji kćeri Dunje i Saše, jedini je nakratko nasmijao okupljene, ali ne na temu lokalnih izbora, već Europske Unije.

- Idemo u EU kao kad krećemo u novi razred s novim knjigama. Ovaj put držao se bivši šef države najave da neće mnogo govoriti jer je bivši političar.

- Odlučite se: ako želite li bilo kakvog gradonačelnika, birajte bilo koga, a ako želite europskog, koji će dati novu sliku i imidž Zagrebu, izaberite onoga koji najbolje može riješiti probleme - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:36