VREMEPLOV

Predstavljen 1980. na salonu u Parizu kultni Citroën 2CV Charleston slavi 40. rođendan

Čuveni 2 CV tako ostaje ikona automobilske povijesti i omiljeni model među kolekcionarima u svijetu
Citroen 2 CV Charleston
 Citroen

Prošlo je četrdeset godina od kad je Citroën 1980. predstavio 2CV ili "Spačeka" u verziji Charleston.

Lansirana je bila serija od 8000 primjeraka i kao što je bilo navedeno u tadašnjim informacijama za novinare, "Charleston je osmišljen kako bi se zadovoljili 2CV ‘puristi’. Svjetla su okrugla s crvenim kućištem, a svojim elegantnim i neobičnim dizajnom, 2 CV 6 Charleston utjelovljuje najviše standard završne obrade i snage ikad viđen u 2 CV". Pritom se 2 CV 6 Charleston isticao svojim specijalnim presvlakama i okruglim svjetlima (tada su serijska već bila pravokutna), baš poput modela 2 CV Spécial.

image
Citroen 2 CV Charleston
Citroen

Sljedeće godine, u srpnju 1981., limitirane serije bile su toliko uspješne da su postale nelimitirane: sada se počeo masovno proizvodi u tvornici Levallois, a model je dodan u Citroën katalog. Ova izvedba se razlikovala od specijalne serije s kromiranim svjetlima i sivim presvlakama.

image
Citroen 2 CV Charleston
Citroen

Inicijalno prodavan u crvenoj Delage i crnoj, kasnije dolazi sa žutom Hélios i crnom varijantom u srpnju 1982., koja je tada zamijenjena u srpnju 1983. s izvedbom bojanom u dvije nijanse sive: Night i Cormorant.

Proizvodnja je nastavljena 1988. u tvornici Mangualde u Portugalu. Modeli proizvedeni u ovoj tvornici mogu se prepoznati po njihovim prozorima koji su dobili naziv po španjolskom staklaru “Covina”.

image
Citroen 2 CV Charleston
Citroen

Dana 27. srpnja 1990. u 16 i 30 sati, posljednji 2 CV koji je napustio proizvodnu liniju Mangualde bio je sivi Night i sivi Cormorant 2 CV 6 Charleston. To je bio 5.114,969-ti i zadnji proizvedeni 2 CV od početka proizvodnje 1949. godine.

Kultni 2 CV tako ostaje ikona automobilske povijesti i omiljeni model među kolekcionarima u svijetu. Charleston je dao doprinos ovom uspjehu s preko 10 godina proizvodnje.

image
Citroen 2 CV Charleston
Citroen

Posebno je danas, 40 godina nakon lansiranja, upečatljiv njegov elegantan "vintage" i neobičan karakter dvobojne karoserije.

Za solidne i sjajne voznu izvedbe 2 CV Charleston u dobrom stanju danas se traži oko 14.500 eura ako je u pitanju originalna limitirana serija i oko 10, 11 tisuća eura za serijsku izvedbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:12