SPORT SOCCER
NEZGODNI ČETVRTI NOSITELJI

ČETIRI KIKSA KOJA NIKAKO NE MOŽEMO ZABORAVITI! VALJDA SE NEĆE DOGODITI JOŠ JEDAN TAKAV Hat-trick nepoznatog Slovenca, neprobojni estonski vratar...

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 09. listopad 2019. 19:19

Hrvatska u dosadašnjim kvalifikacijskim ciklusima za najveća natjecanja nikad u ždrijebu skupina nije bila lošije plasirana od trećeg bubnja. Što znači da je 12 puta na svojem travnjaku igrala s reprezentacijama koje su u ždrijebu imale ulogu četvrtog nositelja. Vatreni su uglavnom bili uspješni, ostvarili su 67 posto pobjeda, osam od dvanaest, ali upisali su i četiri nezgodna kiksa.

Prva je Hrvatsku iznenadila Slovenija u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. godine i to upravo na Poljudu. Vodila je tog 2. travnja 1997. Hrvatska s 3:1, ali su predvođeni autorom hat-tricka Primožom Glihom gosti stigli do konačnih 3:3. Pet godina kasnije, 7. rujna 2002., Hrvatska je u Osijeku ugostila Estoniju na startu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2004. Estonci su uspjeli ostati neporaženi, završilo je 0:0. Nakon Miroslava Blaževića i Otta Barića, sljedeći je protiv četvrtih nositelja kiksao Igor Štimac. Škotska je došla u Maksimir 7. lipnja 2013. jako oslabljena, ali je i takva došla do 1:0 pobjede u kvalifikacijama za SP 2014. Posljednji je kiksao Ante Čačić, 5. rujna 2016. utakmica između Hrvatske i Turske završila je 1:1.

Sva četiri puta Hrvatska je bez obzira na kiks otišla na veliko natjecanje, ali svaki je put to morala napraviti kroz dodatne kvalifikacije. Sada klasičnog play-offa za Euro nema, eventualno hrvatsko ispadanje s prve dvije utakmice u skupini za nju bi značilo da mjesto na EP mora tražiti kroz polufinale i finale doigravanja koje je izborila kroz Ligu nacija.

Linker
26. travanj 2024 22:23