Bildbyran/Ddp Usa/Profimedia
KRALJICE ŠOKA

Hrvatska saznala protivnike na nadolazećem Euru: ‘Moglo je biti i gore, moglo je i mrvicu bolje‘

Hrvatska će svoje utakmice igrati u Baselu, a plasman u drugi krug izborit će dvije selekcije.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 18. travanj 2024. 19:22

Nakon što su hrvatski rukometaši početkom tjedna saznali suparnike u skupini olimpijskog turnira u Parizu, u četvrtak su i rukometašice doznale protiv koga će igrati u skupini Europskog prvenstva 2024. Ždrijeb je odlučio da će Hrvatska prvu fazu natjecanja igrati u Baselu u skupini D u kojoj su Danska, Švicarska, koja je jedan od domaćina natjecanja i Farski otoci.

Daleko najzvučnije ime u ovoj skupini je Danska koja ima tri ženska olimpijska zlata, ali osvojila ih je još u Atlanti 1996., u Sydneyju 2000. i Ateni 2004. Imaju Dankinje i svjetsko zlato iz 1997. i dva svjetska srebra i četiri bronce, a posljednje dvije bronce su s posljednja dva SP-a (2021. i 2023). Na europskim prvenstvima je Danska tri puta bila zlatna, ali od tada je prošlo puno vremena (1994., 1996. i 2002.) i tri puta srebrna, a posljednje europsko srebro osvojila je na prethodnom EP. Na onom 2020. koje su upravo Danci organizirali u susretu za broncu bolje su bile naše rukometašice.

Švicarska je do sada igrala na samo jednom velikom natjecanju, na posljednjem EP na kojem je bila 14. (Hrvatska 10.), a Farskim otocima će ovo biti premijerni nastup.

- Moglo je biti i gore, moglo je i mrvicu bolje, ali mislim da možemo biti zadovoljni. Uz Dansku igramo s jednim od domaćina prvenstva, a sa Švicarkama smo na posljednjem EP odigrali neodlučeno 26:26. Rekao bih da je solidna grupa u kojoj imamo svoju šansu, bit će bitka s Danskom i domaćinom za prolaz. Puno je do Eura, treba biti zdrav, trebaju se oporavljene igračice vratiti, kao vrlo bitna Tina Barišić, i još je prerano pričati o konstrukciji ekipe za ono što je pred nama - prva je reakcija izbornika Ivice Obrvana.

Hrvatska je bila u šeširu broj 3 sa Slovenijom, Poljskom, Srbijom, Sj. Makedonijom i Islandom. Drugim riječima, to su bile reprezentacije s kojima Hrvatska nije mogla igrati u skupini prvog kruga. Upravo su reprezentacije iz tog šešira posljednje došle na red za popunjavanje skupina, a Hrvatska je ostala u posljednje dvije kuglice koje su izvučene. Imali smo pritom i sreće jer je Poljska koja je bila u pretposljednja upala u skupinu C s Francuskom i Španjolskom.

Euro 2024. će se održati od 28. studenog do 15. prosinca u tri države - Mađarskoj, Austriji i Švicarskoj, a uz braniteljice naslova Norvežanke domaćini natjecanja su naravno imali izravno svoje mjesto. Kroz kvalifikacije nastup je osiguralo 20 reprezentacija uključujući i našu.

Prva faza natjecanja igra se u šest skupina po četiri reprezentacije i dvije najbolje iz svake skupine će nastaviti Euro u drugom krugu ili tzv. glavnu rundu. Utakmice prvog kruga igrat će se u Debrecenu (skupine A i B), Baselu (skupine C i D) te Innsbrucku (skupine E i F). Domaćini drugog kruga su Debrecen i Beč, a finalni vikend organizira se u glavnom austrijskom gradu.

Skupine

SKUPINA A

Švedska

Mađarska

Sj. Makedonija

Turska

SKUPINA B

Crna Gora

Rumunjska

Srbija

Češka

SKUPINA C

Francuska

Španjolska

Poljska

Portugal

SKUPINA D

Danska

Švicarska

HRVATSKA

Farski otoci

SKUPINA E

Norveška

Austrija

Slovenija

Slovačka

SKUPINA F

Nizozemska

Njemačka

Island

Ukrajina

Linker
18. travanj 2024 19:32