Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
IMPRESIVNE BROJKE

HRVATSKA DEVETI FAVORIT EURA Uefa podigla nagradni fond za 70 milijuna eura, a čak su četiri različita puta na završni turnir mimo kvalifikacija

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. listopad 2019. 12:16

Dvanaest gradova u dvanaest država moći će se pohvaliti da su ugostili utakmice 16. europskog nogometnog prvenstva 2020. godine. Na revolucionarnu ideju Eura diljem Starog kontinenta 2012. došao je tadašnji predsjednik UEFA-e Michel Platini, koji je sa suradnicima shvatio da je to najbolja ideja, budući da ih samostalna kandidatura Turske te zajedničke Škotske, Irske i Walesa, kao i Azerbajdžana i Gruzije, nisu zadovoljile.

I Hrvatska je razmišljala o kandidaturi, prijavljena su dva grada, Split i Zagreb, ali je na kraju u travnju 2014. godine Hrvatski nogometni savez ipak odustao.

- Nažalost, Vlada nije odgovorila na službeni dopis HNS-a u vezi s kandidaturom za Euro 2020. Takvom odlukom Vlade RH nije ispunjen zakonski preduvjet ulaženja u utrku za domaćinstvo Europskog prvenstva jer Zakon o sportu propisuje kako je za organizaciju takvog događaja nužna suglasnost Vlade RH - poručili su iz HNS-a prije gotovo pet i pol godina.

Novčane nagrade

Plasman na Euro 9,25 mil. €

Pobjeda u skupini 1,50 mil. €

Remi u skupini 0,75 mil. €

Osmina finala 2,00 mil. €

Četvrtfinale 3,25 mil. €

Polufinale 5,00 mil. €

Poraz u finalu 7,00 mil. €

Osvajanje Eura 10,00 mil. €

Euro će se sljedeće godine održati 12. lipnja do 12. srpnja, a po drugi put u povijesti na njemu će sudjelovati 24 reprezentacije. Nitko se do početka listopada još nije uspio kvalificirati, ali bookmakeri su ionako već davno odredili svoje favorite. Prvi je svakako aktualni svjetski prvak Francuska s koeficijentom oko 4,5, a iza nje slijedi Engleska (5,5), pa Belgija, Španjolska i Njemačka (koeficijent oko 8), Nizozemska (10) te Portugal i Italija (po 17). Iza ovog uglednog društva na devetom mjestu glavnih favorita nalazi se Hrvatska. Na trijumf Vatrenih u finalnom dvoboju koji će početi 12. srpnja 2020. u 21 sat po hrvatskom vremenu, kladioničari su izvjesili tečaj od oko 26. Nakon Hrvatske slijede autsajderi s minimalnim koeficijentom 67 poput Danske, Ukrajine...

UEFA je, sada je to već tradicija, osjetno podigla novčane nagrade za sudionike finalnog turnira. Te 24 reprezentacije koje će se izboriti za Europsko prvenstvo 2020., među sobom će podijeliti nagradni fond od 371 milijun eura, što je 70 milijuna eura više nego što su podijelili sudionici posljednjeg Eura odigranog u Francuskoj 2016. godine i povećanje od nemalih 23 posto.

24 REPREZENTACIJE IGRAT ĆE EURO 2020. GODINE

PUT KROZ KVALIFIKACIJE

Nema puno filozofije u kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo 2020. godine. Deset je kvalifikacijskih skupina i iz svake će na kontinentalno natjecanje otići po dvije najbolje momčadi. Ukoliko će više reprezentacija imati isti broj bodova na kraju natjecanja, prednost dobivaju one s boljim skorom u međusobnim utakmicama, a nakon toga kriterij je gol-razlika

PUT KROZ LIGU NACIJA

Kad se okonča natjecanje po skupinama, još će se 16 reprezentacija koje nisu došle do jednog od prva dva mjesta moći nadati plasmanu na Euro kroz Ligu nacija. Bit će četiri različita puta, u svakoj od četiri liga po četiri će reprezentacije igrati polufinale i finale za odlazak na EP. Plasman u play-off nema veze s plasmanom u skupinama, već isključivo s učinkom u Ligi nacija.

Linker
21. travanj 2024 20:19