Andrej Kramarić i Josip Juranović

PROMO

Obavljeno je tisuću besplatnih pregleda za sportaše diljem Hrvatske

Aktivnosti sportsko zdravstvene platforme Pokaži srce se nastavljaju i u 2023.
Piše: PromoObjavljeno: 01. travanj 2023. 13:30

Zdravlje sportaša, jakim tempom sportskih obaveza, posljednjih godina sve više dolazi u žarište javnosti. Prije godinu pokrenut je projekt Pokaži srce uz koji je do danas preventivnim pregledima pregledano više od tisuću sportaša diljem Hrvatske. U manje od godinu dana, ovaj društveno odgovorni projekt, dobio je veliku podršku hrvatske i sportske javnosti te je kroz vlastito prikupljeni fond donacija od strane PSK uz prikupljenih i osiguranih preko 2.5 milijuna kuna, odnosno 337.266,47 eura osigurao značajnu podršku stvarnim konkretnim terenskim aktivnostima među kojima su uz besplatne liječničke preglede i edukacije s ciljem spašavanja života, seminari i zdravstveni simpoziji poput Međunarodnog simpozija sportske medicine Pokaži srce i drugi.

image

Pokaži srce

ZVONKO KUCELIN

Igramo i dalje za dobro. Aktivnosti pod znakom Pokaži srce, kojeg ponosno na leđima trening opreme nosi hrvatska nogometna reprezentacija, nastavljaju se i u 2023. godini u kojoj će Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja u suradnji s Poliklinikom Life i drugim stručnim suradnicima, obaviti stotine i više novih besplatnih liječničkih pregleda mladih sportaša diljem Hrvatske te mnoštvo edukacija i drugih specifičnih aktivnosti uz pomoć kojih će se dodatno raditi na unapređenju zdravlja sportaša i više od toga jer - želimo Pokazati srce u svakom kutku Hrvatske i svi zajedno igrati za dobro.

Projekt je podržao Hrvatski nogometni savez te ambasadori - nogometne legende kao što su Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Ivica Olić te drugi istaknuti sportaši koji su prepoznali važnost ove sportsko zdravstvene platforme.

image

Pokaži srce

ZVONKO KUCELIN
image

Pokaži srce

Cilj projekta je osvijestiti sportaše i roditelje te sportske djelatnike i cjelokupnu sportsku zajednicu o važnosti kontinuiranog praćenja zdravlja, osobito natjecatelja u sportovima visokog intenziteta. Detaljni klinički pregledi, a ponajprije elektrokardiografija, spirometrija i analiza tjelesnog sastava primjenom analitičke vage potvrdili su zdravstvene benefita sporta, ali i prepoznali sportaše sa zdravstvenim rizicima kod kojih je osobito važno praćenje zdravlja i prilagodba trenažnog procesa.

Do sada je projekt posjetio gradove Vukovar, Sisak, Zagreb, Zaprešić, Zabok, Varaždin, Pulu, Zadar, Šibenik, Split, Dugopolje i Dubrovnik, a zdravstvenim pregledima obuhvaćeno je više od tisuće sportaša svih uzrasta i sportova. Uz nogometaše, zdravstvene preglede i radionice pohađali su sportaši i sportski djelatnici brojnih sportskih klubova – košarkaši, odbojkaši, atletičari, gimnastičari, plivači, tenisači uključujući parasportaše i sportaše s invaliditetom.

Daljnje prikupljanje sredstava od strane PSK nastavlja se i u 2023., kroz donacije potaknute igrom i to: - dodatak na uloge na igru Hrvatske – PSK dodaje 5% na uloge igrača koji uključuju igru (oklade) na hrvatsku nogometnu reprezentaciju, te kroz udio iz uloga na reprezentativnoj ekskluzivnoj casino igri „Vatreni Cup“ – PSK dodatno izdvaja 1% ukupnih uloga na igricu. Projekt se nastavlja prvom kvalifikacijskom utakmicom Hrvatske nogometne reprezentacije za Euro ‘24 - Hrvatska vs Wales, (25. ožujka, na Poljudu u Splitu).

image

Andrej Kramarić

U nastavku godine planirane su daljnje aktivnosti. Uz obilazak niza gradova i županija cilj je provoditi i nastavak stručnih aktivnosti. Na tragu prošlogodišnjeg Simpozija „Pokaži srce“ kojim smo ugostili medicinski tim nogometnog kluba Real Madrid te organizirali predavanja vrhunskih svjetskih stručnjaka za medicinu sporta, kineziologiju i sportsku prehranu i ove godine pripremamo stručni simpozij sportske medicine koji će se održati u svibnju, a bit će posvećen zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju srčanih bolesti i njihovom liječenju.

Širu podršku „Pokaži srce“ aktivnostima dali su mnogi sportaši i institucije, pri čemu uz Hrvatski nogometni savez treba posebno istaknuti podršku Ministarstva turizma RH, Ministarstva turizma i sporta RH, Hrvatskog olimpijskog odbora, istaknutih veleučilišta i sveučilišta, zdravstvenih ustanova i drugih, uz uključivanje raznih donatora od kojih najistaknutiji PSK, ali i drugi koji iskazuju interes za priključivanjem projektu, uključujući i široku medijsku podršku u kojoj vrijedi posebno istaknuti Arena Sport TV i Sport 360 koji su ustupili značajan medijski prostor za širenje pozitivnih poruka iza kojih stoji Pokaži srce – prvenstveno povećanja svijesti o važnosti brige za zdravlje mladih sportaša. Svi su pozvani biti dio podrške projektu Pokaži srce i svaka je pomoć dobrodošla jer naši mladi sportaši to zaslužuju.

Voditelj projekta u ime Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te suradničke Poliklinike Life, Dr Tomislav Madžar, kratko se osvrnuo: „Projekt Pokaži srce smo započeli u ožujku 2022. te smo ponosni što danas, godinu dana kasnije možemo istaknuti konkretne rezultate koje smo postigli. Zahvaljujući donatorskoj kampanji PSK te podršci brojnih sportaša i sportskih saveza, a osobito Hrvatskog nogometnog saveza i Predsjednika Marijana Kustića, posjetili smo više od deset hrvatskih županija te izvršili niz preventivnih zdravstvenih pregleda, zdravstvenih edukacija, radionica i pokaznih vježbi iz primjene osnovnih tehnika prve pomoći. Još jednom koristimo priliku zahvaliti svima koji pružaju podršku sportskoj zajednici kojoj je ovaj projekt i namijenjen, a osobito brojnim sportašima koji su podržali projekt te se radujemo nastavku aktivnosti.

Ostanimo zajedno: Srcem u igri, igrom za srce.

Igrajmo zajedno za dobro.

Linker
19. travanj 2024 01:31