Olić i Ladić
 CROPIX
PIŠE ROBERT MATTEONI

HRVATSKU ČEKA JOŠ OPASNIJI PROTIVNIK Ona generacija je zaustavila Vatrene i najavila kraj ere izbornika Kovača, ali danas postoji samo jedna dilema

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. ožujak 2019. 18:41

Počnimo analizu s činjenicama. Prva omiljena u Lijepoj Našoj jest - Hrvatska je viceprvak svijeta! Druga činjenica jest da su Vatreni po rejtingu FIFA-e trenutačno 4. selekcija svijeta. Treća je činjenica da je Azerbajdžan bez ikakvih značajnijih reprezentativnih dosega. I po rejtingu FIFA-e zauzima 108. mjesto.

Uzdrmali Kovača

Pogledamo li unatrag, u 2018. godini Hrvatska se uoči SP-a sastajala s Brazilom, Peruom i Meksikom u proljeće, pa među ostalim na SP-u s Argentinom, Engleskom, Rusijom, Danskom, Francuskom, da bi najesen odradila iznimno jaku skupinu Lige nacija s Englezima i Španjolcima. Na stranu rezultatski epilozi, povijesni, kakvoća utakmica i suparnika Hrvatske govori u prilog njenoj kvaliteti. I standardnosti težine izazova koji su stavljeni pred njom…

Azerbajdžan je prošlu godinu uglavnom proveo sa znakovitim porazima i ponekom pobjedom. U skupini D Lige nacija Azeri su izgubili od Kosova 0:4 (i 0:0), dva puta su remizirali s Maltom (po 1:1), a pobijedili su dva puta Farske Otoke (3:0, 2:0).

Već ovi rezultati dovoljno pokazuju na jalovost ove selekcije, čiji realni potencijali ne bi smjeli dovesti u pitanje učinkovitost Hrvatske na Maksimiru. To nije nikakvo podcjenjivanje Azerbajdžana, jer govorimo o činjenicama. Istini za volju treba podsjetiti da je jedna druga generacija Azera, prije tri i pol godine bitno zakomplicirala pohod Hrvatske na SP 2014. Ona je zaustavila Vatrene u Bakuu na 0:0, što je bio početak kraja ere izbornika Nike Kovača.

Osim lošije forme Hrvatske, tada je veliku ulogu odigrala i lukavost Azerbajdžanaca da se utakmica odigra na manjem stadionu, slabijeg terena. Dakako da to nije alibi za Hrvatsku, ali je u njenoj tadašnjoj ranjivosti pridonijelo jalovosti protiv momčadi koju su, prethodno, sa 6:0 pomeli u Osijeku…

Slijedom svega jednostavno je zaključiti da u ovoj utakmici pobjeda Hrvatske, po svim logikama, ne bi smjela doći u pitanje. Vatreni su kudikamo moćniji, igraju na svom terenu i s velikom podrškom navijača, motivirani su nastaviti super atmosferu začetu u Rusiji.

Jedino što je dvojbeno iz našeg kuta gledanja, to je kakvoća očekivane pobjede. Nije isto hoće li Hrvatska pobijediti uvjerljivom igrom i iskazanom željom za dominacijom, ili će se mučiti i odavati dojam odrađivanja. Pogotovo to neće biti isto u kontekstu sljedeće utakmice u Mađarskoj, gdje čeka ipak biti bitno opasniji suparnik.

Bez iznenađenja

Taktički gledano, Azerbajdžan nema što iznenaditi. Nikola Jurčević poznaje Hrvatsku, ali to u omjerima kvalitete nije presudno pitanje. Njegova će momčad igrati zatvoreno, s 10 igrača na svojoj polovici, te pokušati kad se ukaže prilika pobjeći u kontru. Sve je predvidljivo u dinamici utakmice, dakle dominacija Vatrenih, veliki posjed i traženje puta do suparničkog gola. Strpljenje, igra po boku kao lijek za zatvorene suparnike, ali i ubacivanje između linija, šut s distance, defenzivna koncentracija u plitkoj formaciji, sve je to iz priručnika kako lomiti blok protivnika.

Ostaje da vidimo u kakvom će to stilu Hrvatska ostvariti i koliko je Azerbejdžan s Jurčevićem sposobniji značajnije otežati njenu utakmicu.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 23:57