REUTERS/Pedro Nunes
REAKCIJE SE NE STIŠAVAJU

IZBORNICI 'SKUPINE SMRTI' POLAKO SE OPORAVLJAJU OD ŠOKA 'Pa kako je moguće da u istoj skupini budu dva zadnja svjetska i europski prvak?'

Skupina F u kojoj su Portugal, Francuska i Njemačka odmah je proglašena "skupinom smrti" na Euru 2020., a s tim se slažu i izbornici tih reprezentacija. Četvrta reprezentacija u ovoj skupini bit će poznata nakon baraža u ožujku
Piše: HinaObjavljeno: 01. prosinac 2019. 09:58

Utakmice u toj skupini igrat će se u Muenchenu i Budimpešti, s tim da će Njemačka sve tri utakmice igrati na domaćem terenu.

"Ovo je skupina smrti i svatko će morati igrati na maksimumu svojih mogućnosti da bi prošao u nokaut fazu. Utakmice u Muenchenu bit će festival nogometa, a očekivanja naših navijača bit će velika. Za našu mladu ekipu to će biti veliki izazov, ali radujem se tome", kazao je njemački izbornik Joachim Löw.

Već u 1. kolu sastaju se Francuska i Njemačka.

"Moglo je ispasti bolje, ali što je tu je. Nema vremena za dizanje forme, od samog početka morat ćemo biti na vrhuncu. Često smo igrali protiv Njemačke i Portugala i nema sumnje da je ovo najteža skupina", istaknuo je francuski izbornik Didier Deschamps.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group H - Albania v France - Air Albania Stadium, Tirana, Albania - November 17, 2019   France's Antoine Griezmann celebrates qualifying for the Euro 2020 finals with team mates                    REUTERS/Florion Goga
REUTERS/Florion Goga

Portugalski izbornik Fernando Santos ističe da žele obraniti naslov europskih prvaka: "Što reći o skupini u kojoj imate svjetske prvake sa posljednja dva Mundiala (Njemačku i Francusku) i aktualnog europskog prvaka (Portugal). Ako me pitate da li bih volio da smo izbjegli Njemačku i Francusku, pa naravno da bih želio. Ali isto tako Nijemci i Francuzi će vam reći da nisu željeli Portugal u svojoj skupini. Pripremit ćemo se tako da dođemo na Euro puni samopouzdanja i idemo obraniti naslov prvaka".

Jedan od onih koji je dao možda i najbolji komentar je Joshua Kimmich, nogometaš Bayerna i popularnog Elfa...

"Kakav je to ždrijeb, kakvo je to prvenstvo na kojem je moguće da se u istu gruputu strpaju dva zadnja svjetska prvaka, te europski prvak?"

Iako se nisu plasirali na SP 2018., izbornik Roberto Mancini je nakon ždrijeba skupina za Euro 2020. izjavio da se od Italije uvijek očekuje da ode do kraja.

"Azzurri" će sve tri utakmice u skupini A igrati u Rimu. Prvi protivnik im je Turska, potom Švicarska i na kraju Wales.

"Drago mi je da smo izbjegli Francusku i Portugal. Švicarska ima vrlo dobru ekipu, Turska je u kvalifikacijama dobila Francusku i ima dosta mladih talentiranih igrača, a i Wales može iznenaditi. Od Italije se uvijek očekuje da ode do kraja. Ja doista mislim da se možemo suprostaviti bilo kojoj reprezentaciji. Svjesni smo svoje snage, ali isto tako znam da ćemo se morati pomučiti da prođemo skupinu", kazao je izbornik četverostrukih svjetskih prvaka.

Soccer Football - UEFA Euro 2020 qualifying draw - The Convention Centre, Dublin, Ireland - December 2, 2018  Italy coach Roberto Mancini arrives before the draw  Action Images via Reuters/John Sibley
Action Images via Reuters

Nakon što se nisu kvalificirali na Euro 2016. i SP 2018., reprezentacija Nizozemske bit će jedan od favorita na EP 2020. Trostruke svjetske viceprvake i europske prvake iz 1988. ždrijeb je smjestio u skupinu C i sve tri utakmice igrat će u Amsterdamu.

U 1. kolu u skupini protivnik im je Ukrajina, a potom Austrija, dok će trećeg suparnika saznati tek nakon baraža u ožujku.

Nizozemski izbornik Ronald Koeman izjavio je da mu je drago što su izbjegli Portugal: "Ne želim nikoga podcjenjivati, ali draže mi je da smo dobili Austriju. Svi znamo koliko je Portugal težak protivnik. Poznajem dosta austrijskih igrača i sigurno ćemo se dobro pripremiti za njih. Ukrajina je opasan protivnik, oni su u kvalifikacijama bili bolji od Portugala. Pod izborničkom palicom Andrija Ševčenka su znatno napredovali i ne smijemo ih podcijeniti".

Ukrajinski izbornik Andrij Ševčenko vjeruje u plasman u nokaut fazu natjecanja: "Iskreno, nije mi drago što prvu utakmicu igramo protiv Nizozemske, ali na Euru nema laganih protivnika. Protiv Austrije će također biti teško, ali vjerujem da imamo dobre šanse da prođemo skupinu".

Linker
26. travanj 2024 02:45