Action Images via Reuters/Carl Recine
HRVATSKI JUNAK

ON JE TRASIRAO PUT PREMA SREBRU 'Tu večer neću zaboraviti, to mi je najdraža utakmica' ŠTO ĆE BITI NA POLJUDU? 'Zna se, sada će junaka biti i više'

ANDREJ KRAMARIĆ ZA SN Igrač utakmice 9. listopada 2017. u Kijevu dvije godine nakon nje prisiljen je propustiti veliki dvoboj na Poljudu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. listopad 2019. 00:06

Bio je 9. listopada 2017. godine, hrvatska reprezentacija bačena je na rub ponora, nakon 1:1 s Finskom u Rijeci Vatrenima su samo ljudi koji u njih najviše vjeruju davali šanse da će dobiti Ukrajinu i u konačnici izboriti Svjetsko prvenstvo. Na Olimpijskom stadionu kovalo se rusko srebro. Danas, u predvečerje još jedne velike utakmice za Hrvatsku i uoči šanse da se s dva trijumfa osigura novo veliko natjecanje lijepo se i poticajno prisjetiti dvoboja u kojem je Zlatko Dalić postao izbornik, a Hrvati dokazali da mogu mnogo više od muke po kvalifikacijama.

Andrej Kramarić bio je junačina, njegova su dva gola značila spas.

- S moje strane ta se večer nikad neće zaboraviti. To mi je najdraža utakmica u karijeri i dva najdraža gola koja sam zabio u životu. Puno je to značilo za mene, za suigrače, a i cijelu Hrvatsku - kazao nam je Kramarić koji se javio iz Njemačke gdje je odradio prvi trening s momčadi Hoffenheima nakon ozljede i operacije koljena te lagano ulazi prema jačem intenzitetu.

Što bismo danas pisali o Vatrenima? Niti bi Hrvatska bila srebrna, niti Luka Modrić bio Zlatna lopta, za Zlatka Dalića vjerojatno nitko ne bi pitao da nije bilo pobjede koju s pravom obilježavamo.

- Pamtit će se i ta dva gola, i ta utakmica zauvijek, jer usmjerila je cijelu priču hrvatskog nogometa u nekom drugom, boljem pravcu. To je bio preduvjet da se napravi nešto veliko, što se potom dogodilo u Rusiji.

Soccer Football - World Cup - Croatia News Conference - Roschino Arena, St. Petersburg, Russia - June 11, 2018. Andrej Kramaric attends a news conference. REUTERS/Anton Vaganov
REUTERS/Anton Vaganov / REUTERS
Andrej Kramarić

Tri besane noći

Mač je zlokobno prijetio nad glavnom, je li vas tresla nervoza? Ni bod nije bio dovoljan.

- Nervoza? Naoko smo svi bili mirni, a zapravo nas je grizlo. Priznat ću da noć uoči susreta nisam uspio oka sklopiti. Jednostavno nisam mogao zaspati. Cijelu noć. No, izdržali smo, imali tu energiju i na kraju dobili. Bili smo svjesni da smo izgubili sve što smo prije napravili. Davno ranije, tijekom kvalifikacija, vidjeli smo se na Svjetskom prvenstvu, a doveli smo se u gotovo nemoguću situaciju da moraš dobiti Ukrajinu na njezinu terenu, kako bi uopće išao u kvalifikacije i imao zadnju nadu za Rusiju.

Niste spavali sigurno ni nakon utakmice?

- Što nakon utakmice... tri noći poslije pobjede u Kijevu nisam spavao - kaže Kramarić.

U Rijeci je 6. listopada Finac Pyry Soiri pogodio za 1:1, Ante Čačić dobio je otkaz, a dan kasnije ekipu je na aerodromu preuzeo Zlatko Dalić. Ostalo je povijest. Ovaj put okolnosti su daleko mirnije, trijumf nad Mađarskom nije zadnja šansa, ali u igri je ponovno golem ulog.

- Teško je povlačiti paralele jer nakon Mađarske imamo još dvije utakmice, pa je tu i Liga nacija kao posljednja slamka spasa. Ne zato što sam ja zabio te golove, ali teško da se utakmica u četvrtak može usporediti s Kijevom. Još k tome igramo doma, pred punim Poljudom.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Croatia v Wales - Stadion Gradski vrt, Osijek, Croatia - June 8, 2019  Croatia's Andrej Kramaric reacts after missed chance  REUTERS/Antonio Bronic - RC1C105062B0
REUTERS/Antonio Bronic

Specijalna dimenzija

Dvoboj s Mađarima nogometni je događaj godine, međutim najviše s društvenog aspekta zbog povratka nacionalne vrste u Split, a sa sportskoga je Ukrajina bila jača i veća.

- Točno tako, susret u Splitu ima tu specijalnu dimenziju pa se nadam da će sve proteći u redu i da će biti mir nakon utakmice.

Kramarić je odveo Hrvatsku u doigravanje i omogućio Svjetsko prvenstvo, sada ga poduže prati problem s ozljedom, idealna je šansa da mu se kolege revanširaju tako da i njega plasiraju na Euro.

- Pa realno je da smo kvalitetnija ekipa, podrška će biti izvanredna, znamo kako je to na Poljudu. Ne bismo se trebali previše bojati nego dobiti utakmicu. Bolji smo. To što se dogodilo u Mađarskoj bilo je zbog naših pogrešaka, morali smo pametnije igrati nakon vodećeg gola i slaviti. Što se kvalitete tiče, ne moramo uopće o tome ni pričati. Mislim da ćemo se u četvrtak navečer svi veseliti.

Ima li netko kome predviđate da će biti junak kao što ste vi bili u Kijevu? Naravno ne na toj dimenziji…

- Mislim da će ovaj put biti više junaka - zaključio je Kramarić s jasnom porukom: - Hrvatska će tresti mrežu Mađarske, ne samo jednom, i ne samo jedan čovjek. Ništa bolje od toga ne možemo ni tražiti.

Linker
26. travanj 2024 12:59