Laurence Griffiths/Getty Images
VELIKI BROJ KOMBINACIJA

OTKRIVAMO DVIJE NEMOGUĆE DILEME ZLATKA DALIĆA Malo tko bi Vlašiću dao prednost pred 'institucijom HR nogometa', a dvojba u napadu još je teža...

VATRENA POSTAVA Prije nego stavi na papir sva imena, izbornik mora vidjeti u kakvom su stanju i raspoloženju pozvani igrači
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. listopad 2019. 10:11

Utakmica u Splitu za Vatrene je veselje, a na njima je da ne postane briga. Izolirati se, koliko je potrebno od splitskog “šušura”, dobiti Mađare i doći pred vrata Eura zadatak je i obveza. Zlatko Dalić ima jasnu viziju, želi Hrvatsku iz Slovačke, jednako ofenzivnu, razigrani, raspucanu i pobjedničku.

Igrat će u istom rasporedu i od momčadi tražiti jednaku ideju. To je model kojem teži, iako će Mađari sigurno biti agresivniji, neće nastupiti fino i s težnjom da se nadigravaju, bez ozbiljnog starta kamoli kartona. Kao Slovaci. Koji su platili cijenu. Koliko je god jasno da su kvalitetnija ekipa od Mađara, što smo vidjeli i samo tri dana nakon što su Vatreni poharali Trnavu.

SN

Jedvaj siguran na beku

No, Dalić ipak neće reprizirati istu postavu. Sigurno je da će Tin Jedvaj uzeti mjesto na desnom braniču, bude li zdrav. Karlo Bartolec igrao je na tom mjestu u dva prethodna dvoboja, međutim Jedvaj ima prednost, on bi startao i u Trnavi da na dan utakmice, zbog opreza od ozljede, nije odlučeno drugačije. Bartolec nije standardan ni u FC Kopenhagenu, u Europskoj ligi suparnik ima je bio Malmö, a on je ušao tek u 87. minuti.

Međutim, je li to jedina promjena? Na dva pitanje od Dalića još nismo dobili odgovor i sa zanimanjem ga čekamo. Hoće li Ivan Rakitić, povratnik u državni sastav u veznom redu uzeti svoju poziciju ili će još jednom startati Nikola Vlašić? I ima li Dalić toliko neograničeno povjerenje u Antu Rebića da će ga ipak ostaviti u udarnih 11, premda u Milanu nijednom nije startao, u pet utakmica odigrao je samo 63 minute, a u posljednje dvije nije ni izišao na teren?

Rakitić i Vlašić imaju svoje adute za ulogu u sredini terena, Ivan je renomirana klasa za koju se trgaju najveći klubovi, o kakvima Vlašić tek sanja, a Nikola moćan ofenzivac, čija igra može donijeti dodatnu ubojitost nacionalnoj vrsti. “U narodu” prevladava stav da je Rakitić “institucija hrvatskog nogometa” i dokapetan kojem je mjesto na terenu, malotko će kazati “Vlašić”, a izbornik se još nije izjasnio.

Brekalovi driblinzi

Hoće li Vlašić u konačnici završiti ofenzivnije? Perišić je siguran u napadu, a ako bi uz njega bio Petković kao centafor, tko je treći? Rebić u Budimpešti nije mogao ništa, protiv zatvorenog rivala njegov način igre teško dolazi do izražaja. Iako je tamo bio centarfor, a u Splitu kandidira za krilo. Međutim, i na boku, vjerojatno u većem dijelu susreta neće biti puno prostora. Zanimljivo da je Rebić igrao na Poljudu s Italijom prije četiri godine. Niko Kovač pretrpio je žestoke kritike s mnogih adresa što je tada uveo njega, a ne Marka Pjacu. Kovač i Dalić su najveći Antini zagovornici a neće biti čuđenja ponudi li mu prednost i aktualni izbornik.

No, posegne li za drugim rješenjem hoće li to biti Brekalo ili Vlašić?

Brekalo je tehnički jak, spretan dribler, iako još uvijek ne zabija dovoljno pogodaka i nije klasičan gol-igrač. Na malo prostora, koliko će nuditi Mađari, mogao bi puno napraviti. Vlašić nije klasično krilo, ali kraj Petkovića koji se voli izvlačiti imao bi mogućnosti da se ubacuje iz drugog plana. I to mu nije strano. Kako je Nikola bio jedan od junaka u Trnavi, na taj način ne bi izgubio mjesto, zaigra li Rakitić, samo bi dobio nešto drugačije zadatke.

Bude li Dalić vjerovao “staroj gardi“, postava će biti: Livaković - Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić - Modrić, Brozović, Rakitić - Perišić, Petković, Rebić. No, Nikola Vlašić i Josip Brekalo najveća su osvježenja nacionalne vrste iz dojučerašnje mlade reprezentacije, u tekućim kvalifikacijama već su utisnuli trag u igre i rezultate Hrvatske i barem jedan od njih mogao bi u četvrtak krenuti od prve minute.

Dalić zacijelo ima ideju što učiniti, ali bitno mu je da vidi u kakvom su stanju i raspoloženju igrači, prije no što izađe s konačnom odlukom.

VATRENI ZA MAĐARSKU I WALES

VRATARI

Dominik Livaković

Lovre Kalinić

Simon Sluga

BRANIČI

Tin Jedvaj

Karlo Bartolec

Dejan Lovren

Domagoj Vida

Dino Perić

Mile Škorić

Borna Barišić

Dario Melnjak

VEZNI

Luka Modrić

Ivan Rakitić

Mateo Kovačić

Marcelo Brozović

Milan Badelj

Mario Pašalić

Nikola Vlašić

NAPADAČI

Ivan Perišić

Ante Rebić

Josip Brekalo

Bruno Petković

Mislav Oršić

Linker
20. travanj 2024 12:17