REUTERS/Stoyan Nenov
KAD KRENE EUFORIJA

OVE DVIJE DRŽAVE MOGLE BI POSTATI APSOLUTNE EUROPSKE NOGOMETNE SENZACIJE Donedavno su velikane gledali na TV-u, a sada sanjaju odlazak na EURO!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. lipanj 2019. 10:20

Francuska, Hrvatska, Brazil, Argentina, Engleska, Njemačka, Nizozemska, Belgija, Kosovo. Izbaci uljeza. Kosovo, naravno, kako će stati u istu priču s ovim velikanima. Odgovor je točan, ali iz drugih razloga.

Naime, Kosovo je jedina od navedenih reprezentacija koja u zadnjih 18 mjeseci nije izgubila utakmicu! Istina, igrali su Kosovari protiv raznih egzotičnih tipova, iz Madagaskara, Burkine Faso i s Farskih Otoka, između ostalih, ali igrali su i protiv Danske, Bugarske i Crne Gore i u zbroju su već 14 utakmica bez poraza (zadnji poraz od Islanda 2:0 u studenom 2017.). Odzvonila je njihova pobjeda u Sofiji, slavili su 3:2 u sudačkoj nadoknadi. Sam podatak da je na stadionu bilo više od dvije tisuće kosovskih navijača, donekle će dočarati euforiju u kojoj se nalazi ta mlada država i reprezentacija. Svi dolje vjeruju da će Kosovo napraviti povijesni uspjeh i već u svojim drugim kvalifikacijama izboriti veliko natjecanje.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v Kosovo - Vasil Levski National Stadium, Sofia, Bulgaria - June 10, 2019  Kosovo's Elbasan Rashani celebrates scoring their third goal    REUTERS/Stoyan Nenov - RC19C8E7A4C0
REUTERS/Stoyan Nenov

- Ne mislim da postoji neka posebna tajna. Imamo kvalitetne mlade igrače, od kojih se očekuje da budu još bolji. Svi su stari između 19 i 25 godina, a trenira ih iskusan trener Bernard Challandes koji zna kako čitavu momčad držati zajedno, na okupu. Čitava država priča samo o reprezentaciji i svi zajedno sanjaju uspjeh. Očekuje se još mnogo više od reprezentacije, preko kvalifikacija ili završnog turnira Lige nacija. I, moram vam reći, mi smo igrali bez četiri glavna igrača, Arbera Zenelija, Valona Berishe, Hekurana Kryeziua i Herolinda Shale. I potpuno smo dominirali i protiv Crne Gore (1:1) i protiv Bugara - prenio nam je atmosferu s Kosova kolega novinar Arsim Maxhera.

I onda nam je najavio:

- Vjerujte, stadion će biti premali za sve one koji će htjeti u rujnu gledati utakmicu protiv Češke!

Možda i ključna utakmica za Kosovo, jer nakon toga će na Wembley Englezima, koji su u ovoj skupini dosad nedodirljivi. Kako igraju Kosovari, tko kaže da i Češka ne bi mogla pasti u Prištini.

- Ovo je naša prva pobjeda u kvalifikacijama u povijesti i sretni smo zbog nje. Nadamo se da ćemo ovako i nastaviti. Osjećali smo se super pred velikim brojem naših navijača u Sofiji. Vjerujemo u sebe, odlična smo reprezentacija - kazao je Dinamov stoper Amir Rrahmani nakon utakmice. Pred njim je također mogući transfer, blizu je odlasku u Standard iz Liegea. Ali, nije on jedini. Odlično igra Rashica u Werderu, Zeneli u Reimsu, Muriqi u Rizesporu... Kosovo ima pobjedničku formulu.

- Kad smo imali 2:2, nisam mogao kontrolirati momčad, išli su naprijed po taj gol, toliko su ga željeli. Na kraju smo i uzeli što smo zaslužili - poput Zlatka Dalića poslije pobjede nad Španjolskom kazao je Bernard Challandes, izbornik Kosova, nakon pobjede u Bugarskoj.

LUKSEMBURŽANI UVJERENI DA IDU NA EURO: 'Ševčenko mi je priznao 'Stvarali ste nam velike probleme'

REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS

Priča o Luksemburgu također je posebna, iako je situacija u ovoj grupu i težina protivnika. Luksemburg, 86. reprezentacija svijeta na ljestvici FIFA-e, čiji je rekord na toj tablici 82. pozicija, također se nada čudu u aktualnim kvalifikacijama. Izbornik Luc Holtz (49) i njegovi momci trenutačno drže drugu poziciju u skupini B, mjesto koje ih vodi na Euro. Naravno, malotko ih vidi na tom natjecanju, ali oni vjeruju...

- Luksemburg! - kratak je i jasan odgovor 23-godišnjeg Gersona Rodriguesa, portugalskog veznjaka u dresu luksemburške reprezentacije, na pitanje ukrajinskih novinara “tko će se iz skupine B plasirati na Euro 2020. godine?”.

Ispred Portugalaca

Skupili su Luksemburžani dosad četiri boda, sva četiri protiv slabašne Litve, a upisali su dva minimalna poraza od Ukrajine. Prvi kod kuće 1:2 kada je upravo Rodrigues autogolom u trećoj minuti nadoknade oduzeo jedan bod, drugi u ponedjeljak u Lavovu gdje im je presudio Jaremčuk.

- Bili smo jako blizu remija, imali nekoliko dobrih šansi za 1:1, ali nažalost nismo uspjeli. Naravno, jako smo razočarani zbog poraza, ali Srbija je ovdje primila pet pogodaka, a mi samo jedan, tako da rezultat i nije loš. Portugal i Ukrajina su najjače momčadi u skupini, no u nogometu nikad ne znate što će se dogoditi - još je jedan optimist u luksemburškim redovima, 29-godišnji branič Maxime Chanot, član New York Cityja.

Na vrhu ljestvice je Ukrajina s deset bodova u četiri utakmice, a Luksemburg na kontu ima šest manje, što mu je dovoljno za drugo mjesto budući da ima bolju gol-razliku od Srbije. No Srbi su odigrali tek tri utakmice, a Portugal, koji na kontu ima tek dva boda, samo dvije.

- Ukrajina je supermomčad, ali namučili smo ih u nastavku. Nakon utakmice izbornik Ukrajine Andrij Ševčenko došao je do mene i kazao mi “stvarali ste nam velike probleme”. Za mene je to potvrda da smo odigrali dobru utakmicu - rekao je izbornik Holtz.

Luksemburg na Europskom prvenstvu 2020. godine? Radi se o reprezentaciji koja je u povijesti odigrala 247 utakmica u kvalifikacijama za velika natjecanja i pobijedila na njih 13. Hrabre se Luksemburžani, sve su bolji, ali Gerson Rodrigues, čini se, ipak malo pretjeruje... (dd)

Linker
26. travanj 2024 14:02