Kosovo
 REUTERS/Florion Goga / REUTERS
STREPE I MNOGI FAVORITI

POČINJE LUDA ZAVRŠNICA EURO KVALIFIKACIJA: POGLEDAJTE KOME GORI POD PETAMA, A NA KOGA NITKO NEĆE STAVITI NI KUNU Srbija u nemogućoj situaciji...

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 14. studeni 2019. 17:02

Andrij Ševčenko (Ukrajina), Robert Moreno (Španjolska), Jerzy Brzęczek (Poljska), Roberto Martinez (Belgija), Stanislav Čerčesov (Rusija) i Roberto Mancini (Italija) mogu u posljednjim ogledima kvalifikacija za Euro u miru isprobati dodatne igračke varijante.

Njihove reprezentacije su ovjerile kartu za nogometnu smotru idućeg ljeta, ali zato će, osim Hrvatske, pritisak biti na još nekim favoritima koji su si do zadnjeg trenutka ostavili zahtjevan posao.

U skupini A Englezi su jednom nogom “unutra”, potreban im je bod iz iduće dvije utakmice (doma protiv Crne Gore i u gostima protiv Kosova), a s obzirom na kvalitetu suparnika Southgateovim izabranicima ne bi trebalo naštetiti ni Sterlingovo izbacivanje iz reprezentacije nakon “iskazivanja nježnosti” Joeu Gomezu...

Šetnja u parku

- Moramo okrenuti pozornost na nogometne stvari. Volim sve svoje igrače, mi smo kao obitelj, a svaka obitelj ima svoje razmirice - kaže Southgate.

Česima za plasman igra pobjeda protiv Kosova doma (u zadnjem kolu igraju kod Bugara), dok bi Kosovo moralo pobijediti u Pragu i onda barem remizirati na domaćem terenu s Englezima.

Ukrajina je osigurala plasman iz skupine B, dok su na drugom mjestu Ronaldo i društvo s bodom više od Srbije. Unatoč blijedim partijama, Portugalcima na ruku ide raspored, u posljednja dva kola imaju šetnju u parku - dočekuju Litvu, pa idu na izlet u Luksemburg. Srbiji za prolazak trebaju dvije pobjede (Luksemburg doma i Ukrajina vani) i kiks Portugala.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group B - Portugal v Serbia - Estadio da Luz, Lisbon, Portugal - March 25, 2019  Portugal's Danilo Pereira shoots at goal        REUTERS/Rafael Marchante - RC18980D07F0
REUTERS/Rafael Marchante

Na vrhu grupe C su Njemačka i Nizozemska s po 15 bodova. I jedni i drugi prolaze ako protiv Sjeverne Irske, koja ima 12 bodova, osvoje barem bod. Sj. Irskoj pak trebaju pobjede u ogledima s teškašima. Bjelorusija (zbog plasmana u Ligi nacija) ima osigurane dodatne kvalifikacije.

Situacija je ponešto složenija u grupi D u kojoj se za plasman bore Irska, Danska i Švicarska. Irska i Danska igraju međusobno, a Švicarci će bukirati kartu za Euro ako dobiju Gruziju i Gibraltar. Danska će biti ispred Iraca pobjedom protiv Gibraltara, pa će im onda biti potreban bod kod Irske. U slučaju da sve tri reprezentacije završe s istim brojem bodova na kontu, onda Švicarci idu dalje, a Irskoj bi trebala pobjeda protiv Danske s dva ili više golova razlike.

Island još u igri

Kako su Španjolci zacementirali prvu poziciju grupe F, ostatku društva preostaje borba za drugo mjesto. Najbolje stoje Šveđani, kojima će u ogledu s trećeplasiranim Rumunjima biti dovoljan i bod, jer u zadnjem kolu igraju protiv Farskih Otoka. Rumunjima treba pobjeda protiv Švedske, a vrlo vjerojatno i protiv Španjolske u zadnjem kolu. Četvrtim Norvežanima preostaje teorija, tj. dvije pobjede i da Šveđani u zadnja dva kola ostanu bez bodova.

Poljaci nemaju brige u skupini G, a Austrijancima su potrebna dva boda protiv Moldavije i Latvije. Tek ako se to ne dogodi, svoju šansu mogu potražiti Sjeverna Makedonija, Izrael i Slovenija, koji bi trebali biti maksimalni do kraja. U tom slučaju, Makedonci moraju dobiti Austriju tri razlike i onda kod kuće svladati Izrael. Izrael i Slovenija moraju dobiti svoje utakmice i nadati se da će Austrija obje izgubiti, jer oboje imaju lošiji međusobni omjer s Austrijom.

Plasman na EP iz skupine H osigurat će Turska, ako izabranici Şenola Güneşa osvoje barem bod na domaćem terenu protiv Islanda. Aktualni svjetski prvaci Francuzi će isto napraviti ako pobijede Moldaviju, ili ako remiziraju i s Moldavcima i Albancima. Islandu trebaju dvije pobjede (Turska, Moldavija) s tim da će morati jednim okom gledati što će napraviti Turska i Francuska.

U skupini I su stvari jasne - Belgijci i Rusi su na Euru. Jasna je i prva pozicija skupine j - tamo su Talijani suvereno odradili svoj posao, a Finska će biti sigurna s dva boda protiv Lihtenštajna i Grčke. Ako u tome ne uspije, onda bi BiH s dvije pobjede protiv Italije i Lihtenštajna mogla proći. No za tako nešto su mali izgledi, a selekcija Roberta Prosinečkog će imati priliku osigurati EP u dodatnim kvalifikacijama.

Linker
26. travanj 2024 03:03