Ronald Gorsic / CROPIX
VATRENI X FAKTOR

RAKITIĆ VEČERAS I NE TREBA NUŽNO HRVATSKOJ, DALIĆ IMA PRAVOG ADUTA ZA IZNENAĐENJE Ovo je taktička varijanta koju je izbornik nakon smislio za Slovačku

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 06. rujan 2019. 20:35

S obzirom na razne probleme, odnosno otkazivanja i ozljede, od prvoga dana priprema stvorila se klima dilema kako će izbornik Zlatko Dalić složiti Hrvatsku za sraz sa Slovacima u Trnavi, koji nas trijumfom može prometnuti u lidera skupine. No, nedoumica, u biti, baš i nije bilo...

Koliko smo, dakle, upoznati, Zlatko Dalić je opširnom analizom shvatio da bez obzira na Rakitićevu depešu, ima veznu liniju kojom kani poremetiti ideju ove nove slovačke generacije. Pavel Hapal, izbornik Slovačke, naime, gura ideju s formacijom 4-3-3, u kojoj jednu od ključnih uloga igra vezna linija s Hamšikom, Kuckom i, pogotovo, Lobotkom, 24-godišnjakom iz Celte Vigo, koji je igrač kadar napraviti veliki nered. Ali je, ujedno, i momak na kojem se može temeljiti strategija naših ambicija.

Reuters, Getty Images, Cropix, sn ilustracija

Lobotka je, dakle, po vokaciji zadnji vezni, ali i igrač koji često zaboravi na osnove svoje pozicije te odlazi naprijed pomoći ofenzivi, što otvara veliki prostor iza njihovih leđa, koji Dalić kani iskoristiti s - Nikolom Vlašićem.

Naš 21-godišnjak je zamišljen kao igrač koji će se kretati ispred Modrića i Brozovića i trebala bi mu se namijeniti uloga “flastera” upravo na Lobotki, gdje bi 24-godišnjeg Slovaka tjerao na pogreške i promptnu reakciju naše vezne linije. Ujedno bi, pak, (po)najbolji igrač moskovskog CSKA trebao koristiti rupe koje ovaj ostavlja iza svojih leđa, a potom hraniti brzance u liku Brekala i Perišića, ali i, prema našim saznanjima, Rebića, čija bi brzina bila od veće pomoći kontra stasitih, ali i ipak teretnijih Škriniara i Vavre. Konačno, radi se o igraču koji i sam može napraviti višak, ući u završnicu te opasno prijetiti svojim udarcem s distance.

- Radi se o najlogičnijem potezu, koji bi trebao dati benefite - poručuju za Jutarnji ljudi upoznati s taktičkim postavkama obje reprezentacije.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Statična kompozicija

Iako još postoji sitna nedoumica između Petkovića, koji je, ipak, čovjek za “tuču” sa slovačkim stoperima, ili Rebića, koji bi hitrinom i eksplozivnošću morao stvarati nered uokolo slovačkih stupova, visokih 193 cm (Vavro) i 187 cm (Skriniar), koji nemaju problema s brzinom, ali ipak se bolje snalaze u statičnijoj kompoziciji snaga.

Ostale stvari, koliko saznajemo, nisu bile (previše) upitne: Livaković je “kupio” jedinicu, do povratka Vrsaljka, Jedvaj je jedina opcija za desni bok, Lovren i Vida su “mundijalski” tandem, a Barišić je kupio svoje dionice ispred Pivarića i Melnjaka, barem u postojećoj situaciji.

Kako Brekalo pršti od energije, samopouzdanja i forme, a i Perišić je ponajviše psihološki procvao u Bayernu, krila nisu bila upitna, baš kao i Modrićeva i Brozovićeva pozicija u sredini vezne linije. Ostale su, dakle, i zbog Rakitićeva izostanka, od početka dvije otvorene dvojbe: Badelj ili Vlašić, odnosno Rebić ili Petković. Dalić je definitivno optirao za Vlašića, a izgleda i za Rebića. Iz rakursa postavke igre, oba se poteza čine posve logičnim...

Linker
26. travanj 2024 05:01