CROPIX
NIJE POŠTENO

TRI REPREZENTACIJE IMAT ĆE GOLEMU PREDNOST NA EURU! Jedan rasplet bio bi idealan za Vatrene i hrvatske navijače, a onaj najgori - noćna mora

Dva dana prije kraja kvalifikacija za EURO poznato je 16 od 24 reprezentacija koje idu na po svemu posebno Europsko prvenstvo. Najveća europska smotra se od 12. lipnja do 12. srpnja po prvi puta odigrati u 12 gradova domaćina u 12 različitih država.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. studeni 2019. 11:42

U utorak ćemo saznati još četiri sudionika EURA, a posljednja četiri će plasman izboriti kroz dodatne kvalifikacije od 26. do 31. ožujka sljedeće godine.

Prvi ždrijeb koji nas očekuje nakon završetka natjecanja po skupinama na rasporedu je 22. studenoga u 12 sati u Nyonu. Tada će se birati parovi u četiri jakosna ranga iz Lige nacija. Sigurni su u tom play-offu Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bjelorusija (Liga D), Škotska i Norveška (Liga C), BiH (Liga B) i Island (Liga A).

Polufinala se igraju 26. ožujka na terenu bolje rangirane reprezentacije, a finala, čija će četiri pobjednika izboriti Euro, 31. ožujka na stadionu jednog od finalista u svakoj ligi. To će se nakon polufinala odrediti ždrijebom. Tog 22. studenoga izvlačit će se i koja će od dvije reprezentacije domaćina, koji se kvalificiraju, u svojoj državi odigrati tri, a koji dvije utakmice.

Što se tiče ždrijeba skupina za EURO 30. studenog u Bukureštu, uoči utorka i posljednjeg kola kvalifikacija veliki su izgledi da će Hrvatska biti u drugoj skupini nositelja. Tada će Vatreni saznati s kime i gdje će igrati u prvom krugu elitne europske smotre.

Dvije od šest reprezentacija koje će biti u prvoj skupini nositelja već su poznate: Belgija i Italija. Redoslijed preostalih pobjednika skupina nije još poznat jer je svima njima, osim Hrvatskoj, preostala po još jedna utakmica. Kriterij za rangiranje nositelja je broj bodova osvojenih protiv reprezentacija koje su plasirane od prvog do petog mjesta u skupini, što znači da Vatreni više ne mogu popraviti svog renking.

No zna se, primjerice, da će ispred Hrvatske sigurno biti Engleska, Ukrajina te ili Njemačka ili Nizozemska, tko god od njih bude prvi u svojim skupinama.

U prvoj jakosnoj skupini bit će šest prvoplasiranih u kvalifikacijskim skupinama. U drugoj još četiri pobjednika skupina te dvije najbolje drugoplasirane momčadi u kvalifikacijama. U trećoj će biti preostale drugoplasirane reprezentacije, a u četvrtoj četiri pobjednika dodatnih kvalifikacija i još dvije drugoplasirane reprezentacije.

Poznato je i da će domaćini koji su se kvalificirali unaprijed biti smješteni u skupine koje se igraju u njihovim gradovima, ali i da će neke od njih imati povlašten status zbog čudnog UEFA-inog sustava. Primjerice, Italija, Engleska i Nizozemska će sve tri utakmice prvog kruga igrati pred svojima navijačima, u Rimu, Londonu i Amsterdamu.

NAJBOLJI I NAJGORI RASPLET ZA HRVATSKU NA ŽDRIJEBU SKUPINA EURA

Za Hrvatsku i naše navijače najbolji bi izbor bio skupina F koja se igra u Münchenu (Allianz Arena) i Budimpešti (novootvorena Puškaš Arena). Da bi to uopće bilo moguće, Elf prvo u utorak mora pobijediti Sjevernu Irsku kod kuće i potvrditi prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini.

Druga, najgora varijanta svakako bi bila skupina A u kojoj su domaćini Italija i Azerbajdžan. Vatreni bi u tom slučaju jednu utakmicu igrali u Rimu, a preostale dvije u 3100 kilometara dalekom Bakuu, zračnom linijom.

Na Europskom prvenstvu igrat će 24 reprezentacije raspoređene u šest skupina po četiri momčadi. U drugi krug, osminu finala, proći će osvajači prva dva mjesta u skupini te četiri najbolja trećeplasirana.

Sigurno prvi nositelji

Belgija i Italija

Prvi ili drugi nositelji

Hrvatska, Engleska, Poljska, Španjolska, Ukrajina

Prva, druga ili treća skupina nositelja

Francuska, Njemačka, Nizozemska

Prva, druga, treća ili četvrta skupina nositelja

Turska

Druga ili treća skupina nositelja

Austrija, Rusija

Druga, treća ili četvrta skupina nositelja

Češka

Treća ili četvrta skupina nositelja

Finska, Švedska

Gradovi i stadioni domaćini Eura 2020.

SKUPINA A

R Rim (Italija) - Olimpico (72.698)

R Baku (Azerbajdžan) - Olimpijski stadion (68.700)

SKUPINA B

R Sankt Peterburg (Rusija) - Gazprom Arena (68.134)

R Kopenhagen (Danska) - Parken (38.065)

SKUPINA C

R Amsterdam (Nizozemska) - Johan Cruyff Arena (54.990)

R Bukurešt (Rumunjska) - Arena Nationala (55.600)

SKUPINA D

R London (Engleska) - Wembley (90.000)

R Glasgow (Škotska) - Hampden Park (52.063)

SKUPINA E

R Bilbao (Španjolska) - San Mames (53.332)

R Dublin (Republika Irska) - Aviva (51.700)

SKUPINA F

R München (Njemačka) - Allianz Arena (75.000)

R Budimpešta (Mađarska) - Puskas Arena (67.889)

OSMINA FINALA

R Bukurešt, Kopenhagen, Bilbao, London, Glasgow, Dublin, Budimpešta, Amsterdam

ČETVRTFINALE

R Sankt Peterburg, München, Rim, Baku

POLUFINALE

R London

FINALE

London

Linker
20. travanj 2024 19:06