Lee Smith / Andrew Couldridge / Matthew Childs / Scott Heavey / Reuters / Getty Images
BILO JE I VRIJEME

JE LI OVO JESEN KOJA ĆE BOKS PODIĆI IZ NOKAUTA? Četiri meča između velikih boraca trebali bi vratiti sjaj posrnulom sportu!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 09. listopad 2016. 10:09

Prva polovica 2016. bila je nezapamćeno siromašna kada je u pitanju boks. Najveći i najpopularniji borci su izbjegavanje međusobnih ogleda u ringu doveli na jednu novu razinu i po već ustaljenom obrascu pobjeđivali nedorasle protivnike u mečevima koji su bili teško probavljivi čak i zagriženim fanovima.

Kad bi dobri mečevi i bili dogovoreni, netko bi ispao dopingiran, netko ozlijeđen, a publika opet uskraćena. Uz nekoliko iznimka, ponajprije vatrometa Francisca Vargasa i Orlanda Salida koji je završio remijem, nekad slavni sport djelovao je kao kolerični starac kojem je dosta života.

No, kako bi rekao Harvey Dent iz Nolanovog Batmana – noć je najtamnija prije zore. Od vrhunca ljeta do kraja rujna gledali smo čak četiri odlična meča zbog kojih je počela tinjati nada da plemenita vještina ipak nije nepovratno otišla k vragu. Atraktivne pobjede nizali su Carl Frampton, Genadij Golovkin i Olkesander Usyk, a spektakularni deveti mjesec okrunio je najbolji boksač današnjice Roman Gonzalez.

U noći kad je Stipe Miočić obranio UFC naslov, popularni je Chocolatito osvojio naslov prvaka u već četvrtoj kategoriji (supermuha u ovom slučaju) svladavši Carlosa Cudarasa u meču kojem zasad nema premca u 2016. Srećom, to ne znači da i neće biti, a jamac za to su dvije već dogovorene borbe i dvije koje se bliže realizaciji. Ako se svi ostvare i, važnije, ispune očekivanja, ovu bismo jesen mogli pamtiti kao onu koja je boks digla iz nokauta.

1) Sergej Kovalev (30-0-1, 26 KO) - Andre Ward (30-0, 15 KO), 19. 11., Las Vegas

Meč Kovaleva i Warda u pripremi je još od studenog prošle godine i za divno čudo nije se ukazao ni jedan razlog da se u međuvremenu otkaže, prvenstveno zahvaljujući želji dvojici boksača koji spadaju među pet, možda i tri najbolja u svim kategorijama, da odrede tko je najbolji poluteškaš današnjice. Rus Kovalev je taj koji će braniti tri naslova (WBA, WBO, IBF), a nekadašnji kralj supersrednje kategorije Andre Ward će u lovu na titule izložiti svoj neporaženi rezime najvećem testu. U najjednostavnijim crtama ovo je meč između agresivnog, makar strpljivog predatora u potrazi za nokautom (Kovalev) i besprijekornog tehničara koji svaku tajnu boksa ima u malom prstu i neće žrtvovati rezultat nauštrb tučnjave (Ward). U takvim ogledima obično pobjeđuje boksač, a ne fajter pa Kovalev mora dobro paziti da se ne uvuče u mlin eskivaža i kratkih kombinacija kojima je Mayweather prošle godine školovao Pacquaioa.

2) Vasil Lomačenko (6-1, 4 KO) - Nicholas Walters (26-0-1, 21 KO), 26. 11., Las Vegas

Kad je prije jedva tjedan dana dogovoren ovaj meč, teško je bilo odlučiti tko je sretniji zbog njega – promotori, HBO, novinari ili fanovi. Ukrajinac Lomačenko je jedan od najboljih amatera u povijesti boksa, s pet zlata na velikim natjecanjima (2 OI, 2 SP, 1 EP) i samo jednim porazom u 397 mečeva, a u kratkoj profi karijeri već je osvojio naslove u dvije težinske kategorije. U zadnjem je meču rastavio Romana Martineza i osvojio WBO naslov u superpero kategoriji, sada na stolu protiv Jamajčanina Waltersa. Poznat i kao „Čovjek sa sjekirom“ Walters je malo zakočio na zvjezdanom putu koji su mu svi predviđali prije dvije godine, pogotovo nakon što je opljačkan za pobjedu u svojoj zadnjoj borbi. I Lomačenko i Walters znaju boksati, vole se potući i u najboljim su godinama (28 i 30), što garantira sjajan meč. Na račun bogomdanog talenta, vražjeg arsenala i fantastičnog kretanja u ringu, prednost ipak dajemo Ukrajincu.

3) Genadij Golovkin (36-0, 33 KO) - Daniel Jacobs (32-1, 29 KO)

I površni pratitelj boksa danas zna tko je Gendij Golovkin. Izvan ringa nasmiješen, u ringu terminator, Kazahstanac se diči s tri naslova (WBA, WBC, IBF) u srednjoj kategoriji, 17 uzastopnih obrana naslova i nizom od 23 nokauta. Budući da linearni prvak Canelo Alvarez još nije smogao hrabrosti da mu se suprotstavi u meču koji bi napunio bilo koji stadion u Americi, organizacija WBA je naredila da brani naslov protiv sljedećeg najboljeg borca u kategoriji, Amerikanca Jacobsa. I sam poznat kao strašan nokauter, Jacobs je prije pet godina pobijedio rak i vratio se u ring, a ako se promotori dogovore, Golovkin bi napokon mogao dočekati boksača s kakvim/takvim šansama da ga iznenadi. Kultni MSG i Barclays arena u New Yorku već su rezervirane za 10. prosinca…

4) Anthony Joshua (17-0, 17 KO) - Vladimir Kličko (64-4, 53 KO)

Prije dva tjedan ovaj je meč malo tko očekivao, a onda su ga manična depresija i lajne kokaina teškaškog prvaka Tysona Furyja pretvorile u realnu mogućnost. O Kličku se više, manje sve zna – galantni i nenametljivi Ukrajinac devet i pol godina je dominirao teškom kategorijom pa izgubio naslov neshvatljivo lošim izdanjem protiv Furyja.

Joshua je čovjek kojeg je baš Kličko prije godinu i pol pomazao kao zvijezdu budućnosti, a u međuvremenu je i sam došao do abecedne titule (IBF) i pritom nokautirao sve dosadašnje suparnike. Ako Fury ostane bez titula (WBA, WBO), Joshua (26) i Kličko (40) će u sukobu generacija odlučiti novog/starog alfa mužjaka u teškoj kategoriji.

Linker
06. svibanj 2024 04:54