Hrvatski boksački savez
POBIJEDIO JE LEGENDU

POBJEDA KOJA JE ODJEKNULA: TONI FILIPI JE NOVA HRVATSKA TEŠKAŠKA SENZACIJA 'Dokazao sam da sad dolazi moje vrijeme'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. veljača 2018. 17:24

Toni Filipi nije baš nepoznanica na hrvatskom, ali i malo širem boksačkom nebu. Riječ je o borcu koji već ima srebra s velikih međunarodnih natjecanja, EP-a i SP-a u mlađim uzrastima. No, mladić iz Salija na Dugom otoku, koji već dvije godine ima zagrebačku adresu (član Gladijatora), u subote navečer opako je na sebe skrenuo pozornost i svijeta seniorskog boksa. Onog ozbiljnog, da se tako izrazimo.

Njegova pobjeda nad boksačkim miljenikom Apenina, karizmatičnim Clementeom Russom u 1. kolu Svjetske lige u meču prvog kola između Hrvatskih vitezova nad Italian Thundera, odjeknula je doslovno diljem Europe.

Glatkih 3:0

Riječ je bila o glatkoj, sudačkom odlukom 3:0 pobjedi hrvatskog teškaša nad možda i najboljim amaterskim boksačem Europe. Nad legendom koja u svojoj riznici medalja ima dva svjetska zlata, po jedno europsko i mediteransko, ali i dva olimpijska srebra (Peking 2008. i London 2012). Uostalom, dan nakon sraza u Firenci utjecajni sportski dnevnik Gazzetta dello Sport opširno izvješće s dvoboja Talijanskih gromova i Hrvatskih vitezova u cijelosti posvetila pobjedi Hrvata. S naslovom “Russo izgubio od mladog Hrvata” i fotografijom iz spomenute borbe. Italiju je Toni šokirao. A Clementea...?

- Ha, to ne znam. Nismo baš razgovarali, posebno ne nakon meča, niti sam pratio njegove reakcije. Međutim, mislim da je bio malo iznenađen, da je ipak očekivao lagan posao. Znam da je nakon četvrte runde, u svom kutu nešto urlao - jučer će mladi Toni negdje s talijanske auto-ceste na povratku u Zagreb.

Toni je dosad imao već podosta velikih mečeva. Od turnira u Debrecenu, cijenjenog u svijetu euro-ringa, preko EP-a i SP-a u mlađim uzrastima, ali ovaj je ipak bio...

- Moj najveći dosad i odmah pobjeda. Prvo zato što sam boksao 5 rundi, prvi put i to je sasvim druga dimenzija. Onda još protiv takvog borca kakav je Clemente.

Pobijediti Russa usred Italije, s takvom lakoćom odnosno uvjerljivošću u sudačkom bodovanju (3:0), izvanredno je velika stvar. U dva je navrata Talijan bio ozbiljno uzdrman, u 3. i 5. rundi, a u toj posljednjoj mu se, uostalom, morala ukazivati i liječnička pomoć. Lagano rasječenoj usnici iz 2. runde, pridodana je solidno raskrvavljena desna arkada u petoj rundi. Facelifting by Toni Filipi.

- Primarna je ideja bila ljevicom ga držati na odstojanju, odnosno braniti se, paziti da ne uđe u brzu seriju - veli Toni.

Russo je poznat po izvanrednoj brzini reakcije i tomu da, dopusti li mu se, u tim nasrtajima zna zadati po nekoliko izrazito jakih, teških udaraca. No, unatoč toj obrani, mladi Hrvat je bio taj koji je bio naglašeno aktivan u ringu, stalno napadao, nasrtao na Talijana... Vjerojatno i dio taktike uvježbavane oko 2 tjedna i u Delnicama u Zapovjedništvu specijalnih snaga Hrvatske vojske jer i ondje se Toni pripremao s trenerom Tomom Kadićem još od rujna prošle godine.

Ispoštovao sam sve

- To je bila taktika. Mislim da se samo tako i može protiv njega.

U Filipijevu je kutu bilo zagrljaja i poljubaca i prije proglašenja rezultata. Od trenera Kadića, pa do dotrčalog Željka Mavrovića, sportskog direktora svih naših boksačkih reprezentacija. Drugim riječima, znali ste i ranije...

- U biti da. Mislim, trener i ja smo bili zadovoljni kako smo odradili, kako sam se borio. Ispoštovao sam sve dogovore, bio sam bolji i bilo bi doista iznenađujuće da nisam bio proglašen pobjednikom.

Planovi dalje? Koliko odmora?

- Ma, ništa. Možda malo do ponedjeljka i idemo dalje.

Razmišljanje pobjednika, a onda i dodatak. U pravom boksačkom stilu.

- Mislim da sam dokazao da sam ja boksač u usponu, a Russo u zalazu, ha, ha.

Linker
03. svibanj 2024 04:26