Screenshot: YouTube
SLAVILI WILDER I 'RIGO'

VIDEO: RAZBIJENA ČELJUST, SLOMLJENA ŠAKA I PODERANI MIŠIĆ Obrane naslova u sjeni teških ozljeda

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 18. srpanj 2016. 20:50

Svijet profesionalnog boksa nije pravedan prema Guillermu Rigondeauxu. Kubanac je bez sumnje jedan od najboljih boksača današnjice, bez poraza u dosadašnjoj karijeri (omjer 17-0, 11 KO) i bez premca u super-bantam kategoriji gdje drži WBA svjetski naslov, ali i legitimnu titulu svjetskog prvaka prema uglednom Transnational Boxing Boardu.

Uz to je riječ o boksaču koji spada među najbolje amatere u povijesti, s dva olimpijska i svjetska zlata pokraj njegovog imena.

No, Rigondeaux ima veliki problem, koji i nije toliko rijedak među kubanskim boksačima koji su nakon amaterske karijere prešli među profesionalce. Njegovi su mečevi, naime, iznimno dosadni. Vjerojatno najkompletniji boksač današnjice uz Andrea Warda, "Rigo" je miljama ispred konkurencije. Odgojen u najuspješnijoj školi amaterskog boks na svijetu, tehnički je savršeno potkovan, taktički mudar i zbog lijevog garda nezgodan za suparnike. Ako ne mora riskirati da bi pobijedio, neće. Prevedeno na akciju u ringu, to u pravilu znači pobjedu na bodove uz većinu meča provedenog u odmjeravanju, s nekoliko desetaka čistih udaraca koji će sudačke kartice gurnuti u njegovom smjeru.

Dosadašnji suparnici za njega nisu našli rješenja, ali su i fanovi plemenite vještine, koliko god ga cijenili, ostali bez interesa. Zbog toga i HBO više ne prenosi njegove mečeve, a najbolji boksači u kategoriju nemaju interesa da se bore s njim. Jer, zašto riskirati poraz za malo love u meču koji nitko ne gleda.

Kubanac je u subotu navečer ušao u ring itekako svjestan tih činjenica. Suparnik je bio malo poznati britanski prvak Jazza Dickens (22-2, 7 KO), lokacija Cardiff, a zanimanje fanova izvan Walesa tek usputno. U skladu s očekivanjima svih komentatora i novinara, "Rigo" je slavio bez problema. No, malo tko se nadao da će pobijediti udarcem koji je doslovno slomio Jazzinu čeljust i prisilio njegov kut da prekine borbu.

Kubanac je prvu rundu proveo u opreznom gardu, odmjeravajući Dickensa preko oprezno dignutih rukavica kao leopard koji gleda antilopu i čeka da joj popusti pozornost. U drugoj rundi je "Rigo" dočekao svoj trenutak i savršenim lijevim krošeom preko ruke čisto opalio Britanca. Jazza se pribrao i završio rundu, ali sa slomljenom čeljusti dalje nije išlo.

Osokoljen dominantnom pobjedom, Rigondeaux je nakon meča poslao poruku "da će slomiti čeljust i svakom drugome tko ga izazove", ali teško da će se netko uhvatiti na mamac, čak i potencijalna publika. Strašan udarac na stranu, to je i dalje bilo vrlo dosadnih šest minuta.

Wilder skupo platio pobjedu

Dok je "Rigo" lomio Jazzinu čeljust, Deontay Wilder (37-0, 36 KO) je na drugoj obali Atlantika odbrojavao zadnje sate do meča s Chrisom Arreolom (36-5-1-2, 31 KO). "Brončani bombarder" je pred 11 i pol tisuća glasnih navijača u rodnoj Alabami na kraju obranio WBC naslov u teškoj kategoriji tehničkim nokautom u osmoj rundi, ali je pobjedu skupo platio.

Naime, Wilder je tijekom meča slomio kost u desnoj šaci i poderao biceps na istoj ruci te mora na dvije operacije zbog kojih će pauzirati minimalno do kraja godine. Usprkos ozljedama Wildera, ishod meča nije bio upitan ni u jednom trenutku. Prvak je mlatio nedovoljno spremnog Arreolu, srušio ga u četvrtoj rundi, a do osme mu je runde samo s lijevom rukom zatvorio jedno oko i otvorio ranu iznad drugog, zbog čega su iz Chrisovog kuta morali baciti ručnik.

Iako mu treba odati respekt zbog pobjede usprkos ozbiljnim ozljedama, ostao je dojam da Wilder i dalje stagnira. Dok se ne sučeli s nekim od boksača iz vrha kategorije (Fury, Kličko, Joshua, Ortiz, Parker, Haye, čak i Povetkin...) nećemo znati je li "Brončani bombarder" materijal za legitimnog prvaka ili tek razvikani nokauter koji je skor nabio na nedoraslim protivnicima.

Linker
04. svibanj 2024 15:07