Screenshot: YouTube
MEČ ZA PRAVE FANOVE

VIDEO: VELIKA TUČNJAVA U OSAKI Nokauter Guzman nastavio strašan niz i osvojio svjetsku titulu!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 21. srpanj 2016. 09:35

Prije nepunih tjedan dana sastavili smo listu pet mečeva u boksu koje valja pogledati ako želite uživati u plemenitoj vještini. Jučerašnji ogled dominikanskog nokautera Jonathana Guzmana (22-0-1, 22 KO) i Japanaca Shingoa Wakea (20-5-2, 12 KO) nije nam tada ni pao na pamet.

No, zbog takvih mečeva boks može biti toliko uzbudljiv. U ringu se nađu dva izuzetno motivirana i spremna boksača, od kojih je jedan eksplozivni udarač, a drugi ratnik koji ne zna za predaju i mogućnosti za spektakl su tu, koliko god se radilo o borcima koji (još) nisu toliko isprofilirani na velikoj sceni.

Guzman i Wake pritom su se borili za IBF svjetski naslov u super-bantam kategoriji koji je ostao bez vlasnika nakon što je Carl Frampton odlučio izazvati Lea Santa Cruza u kategoriji više (taj meč je na rasporedu 30. srpnja i bio je na rubu ulaska u gore spomenutu "top pet" listu). Kao čovjek koji je svaki svoj meč završio nokautom, Guzman je u ring ušao kao favorit, dok je Wake na svojoj strani imao domaću publiku u Osaki i činjenicu da nijednom u dosadašnjoj karijeri nije zaustavljen prije zadnjeg gonga.

Nakon početnog odmjeravanja u prvoj rundi, Guzman je snažno nasrnuo na Wakea. Dva puta ga je rušio u drugoj rundi, jednom u četvrtoj i jednom u petoj, te Japancu praktički nije ostavio prostora za disanje. Što je bilo još gore po domaćeg boksača, već u petoj minuti meča otvorio mu je veliku ranu ispod desnog oka, koja je protekom vremena bila sve gora. Kad je gong označio kraj pete runde, mnogi su gledali prema Japančevom kutu s očekivanjem da će treneri zaustaviti meč.

No, oni su mu pružili još jednu šansu, a Wake se u sljedećim rundama vratio sa samog ruba poraza te počeo pogađati Guzmana koji se donekle umorio od silne kanonade kojom je zasipao suparnika. Baš kao i samuraji iz starih japanskih filmova, Wake nije dozvolio da ga nekoliko "smrtnih rana" spriječi u pokušaju da još jednom nasrne na protivnika.

Trajao je Japanac na kraju do 11. runde, zatvorio i lijevo oko Guzmana, ali borac iz Dominikanske Republike nije dozvolio senzacionalni preokret te je krajem 11. runde preciznim udarcem izazvao oteklinu i na drugom oku Wakea zbog čega je sudac morao prekinuti meč.

Pred 27-godišnjim Guzmanom sad leži more izbora i potencijalno velika karijera. U njegovoj kategoriji ima pregršt odličnih boksača, a na samom vrhu stoji jedan od najvećih majstora današnjice - Guillermo Rigondeaux. Tko zna, možda već sljedeće godine dočekamo njihov ogled.

Linker
18. svibanj 2024 11:57