Screenshot: YouTube
VREMEŠNI LUIS ORTIZ

BOKSAČ OD KOJEG STRAHUJE TEŠKA KATEGORIJA King Kong dobio šansu života i za nju platio milijun dolara!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 10. listopad 2016. 07:36

Luis Ortiz (25-0, 22 KO) definitivno nije tipični izazivač za naslov prvaka u teškoj kategoriji. S 37 godina na moćnim plećima, Kubanac je jedan od trenutno najboljih boraca donedavno osiromašene divizije koja je u zadnjih godinu dana naglo živnula profiliranjem novih talenata i detroniziranjem velikog Vladimira Klička. Štoviše, mnoštvo upućenih novinara i trenera istaknut će Ortiza kao najboljeg teškaša, makar oko pasa nema ni jedan od abecednih pojasa.

No, kada su Tyson Fury, Anthony Joshua ili Vladimir Kličko prozivali nove suparnike, njegovo se ime nije jednom nije prelomilo preko usana. Usprkos neupitnoj kvaliteti, ili baš zbog nje, Ortiz među najboljim boksačima teške kategorije kotira kao neugledni rođak kojeg se na obiteljskim okupljanjima izbjegava kao gubavca. Jednom kad pogledate njegove mečeve, bit će vam jasno i zašto.

Za početak, Ortizov nadimak "Pravi King Kong" otkriva puno o njegovim fizičkim predispozicijama. Visok je 193 centimetara, raspon ruku mu je ogromnih 213 centimetara, a kad je u najjačem treningu težina mu se kreće oko 110 kilograma. Ukratko, čovjek izgleda kao pojačana verzija Sonnyja Listona, zastrašujućeg šampiona ranih 60-ih dok se nije pojavio brbljavi klinac iz Louisvillea, tada još poznat kao Cassius Clay.

Ortizove impresivne proporcije prati jednako impresivna tehnika, tradicionalni forte svih boksača koji su tajne plemenite vještine učili u dvoranama na Castrovom otoku. Za čovjeka njegove težine veoma se lako kreće, a dosadašnji mečevi pokazali su da nema vidljivih problema u kasnijim rundama, što znači da je dovoljno kondicioniran i za mečeve koje neće završiti brzim nokautom. Kao dodatnu nepogodnost za suparnike valja istaknuti da je Ortiz ljevak, a njima se u ringu zbog "obrnutog" garda nitko pretjerano ne veseli.

Nesumnjivo najveći adut Kubanca je njegova snaga. Iako rukama ne skida avione kao ogromni gorila po kojem je dobio nadimak, u njima je sasvim dovoljno dinamita da jednim udarcem okonča meč protiv bilo kojeg teškaša, pogotovo kad je u pitanju jača ljevica.

Svi ovi elementi vidljivi su u dosadašnjim Ortizovim borbama, od kojih bismo kao ogledni primjer izdvojili maestralnu pobjedu nad Bryantom Jenningsom u proljeće ove godine. Ortiz je dosad najboljeg protivnika rušio nekoliko puta u meću, da bi sudac prekinuo meč u 7. rundi i poštedio Jenningsa, koji je samo godinu dana prije Kličku zadavao velikih problema, dodatnih batina.

Dakle, Ortizov prvi problem je da je naprosto predobar i preopasan, a da bi netko riskirao poraz protiv njega. U takvim situacijama odgovornost leži na promotoru da ipak nađe dovoljno atraktivnih suparnika i nabilda reputaciju svojeg štićenika do te mjere da ga se više ne može izbjegavati bez da fanovi glasno negoduju zbog toga. U Oscaru De La Hoyi i njegovom Golden Boy Promotions Kubanac takvih promotora nije imao.

Nakon impresivne pobjede nad Jenningsom gurnuli su ga u ring protiv 44-godišnjeg Tonyja Thompsona (ispraćen nokautom u 6. rundi u zasluženu penziju), a potom ga uvukli u besmislene pregovore s prosječnim Aleksandrom Ustinovom koji su propali toliko puta da su i najzagriženiji fanovi izgubili interes. Dok je Joshua osvajao IBF naslov, Parker se penjao prema tituli prvog izazivača, Kličko trenirao za Furyja, a Fury vukao lajne kokaina, Ortiz je čako na šansu koja mu nije pružena.

U subotu navečer tome je, nadajmo se, došao kraj. Nakon što je platio cijelih milijun dolara Golden Boy promociji kako bi ga pustili iz svojih ruku, Ortiz je iznenađujuće potpisao za engleskog promotora Eddieja Hearna, kojem je to prvi strani borac u "staji". Hearn je na putu da ove godine osvoji nagradu za promotora godine, a glavni razlog za to je elegantni način kojim gradi karijeru najperspektivnijeg teškaša svijeta Anthonyja Joshue. Ako je Joshua budućnost kategorije u ringu, Hearn je taj koji vuče konce izvan njega.

Kad je vijest objavljena, Hearn je naznačio da će Ortiza gurnuti u čim je više mečeva moguće, navodno već početkom studenog u Monte Carlu gdje će se sučeliti s žilavim Ericom Molinom, koji je u zadnjem meču svladao Poljaka Adameka (Kličkovog izazivača), a prije toga fino namučio WBC prvaka Deontaya Wildera.

To bi trebao biti prvi korak prema uključivanju Ortiza u raspravu o potencijalnim izazivačima za neki od naslova u teškoj kategoriji, pogotovo ako WBA i WBO oduzmu titule Furyju zbog njegovih nedavnih eskapada izvan ringa. Jasno, šanse da Hearn odmah gurne Ortiza ne megdan Joshui, koji se nada meču s Kličkom krajem ove godine, su praktički minimalne. No, ako Joshua svlada Klička i dođe do nova dva naslova pa obrani naslov protiv skoro jednako obećavajućeg Josepha Parkera, a Ortiz svlada još ponekog kvalitetnog suparnika, u 2017. King Kong bi mogao doći do prilike za titulu/e.

Novinar Migule Iturrate u tekstu za boksački portal Thesweetscience optimistično špekulira da bi 26. studenog u Manchesteru čak mogli vidjeti i dvije borbe za naslove u teškoj kategoriji - Joshua protiv Parkera za IBF titulu i Ortiz protiv Klička za WBA titulu, čime bismo dobili imena najboljeg mladog i starog boksača u kategoriji (Joshua ima 26, Parker 24, Ortiz 37, a Kličko 40 godina) koji bi potom ukrstili rukavice i za WBO titulu.

U cijeloj priči Luisa Ortiza ne treba zaboraviti i da je prije dvije godine bio suspendiran na devet mjeseci zbog korištenja nedopuštenih sredstava, što je znatno okaljalo njegovu karijeru. Hardcore fanovi su taj propust uvjetno oprostili, ali ako, ne daj Bože, poklekne još jednom, neće ga spasiti ni ogromno tijelo, ni bombe u rukama, ni Eddie Hearn.

Linker
23. travanj 2024 18:57