CROPIX
BOKSAČKI SPEKTAKL

OVO ŠTO SE SPREMA NA HRVATSKOM OTOKU U PETAK JE JEDNOSTAVNO NEOPISIVO Pola Dugog otoka seli u Zadar: Nema tko nije najavio dolazak!

BOKSAČKI SPEKTAKL U VIŠNJIKU Toni Filipi prva je uzdanica Hrvatskih vitezova u sutrašnjem ogledu s Francuzima u Svjetskoj ligi, a uz Zadrane, imat će i veliku podršku svojih otočana
Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. ožujak 2018. 15:51

Nacionalna demografska slika nam je poražavajuća i to nije novost, no, ono što se sprema Dugom otoku u petak je... Ponestaje slova. Migrantski val, masovni bijeg s otoka. Doduše, imamo ipak utješnu vijest. Bit će samo privremeno, svi koji će s ovog otoka u zadarskom arhipelagu potegnu put kopna, vratit će se večeri ili sljedećeg jutra.

U Zadru u petak od 21 sat u Krešinoj dvorani u Višnjiku počinje boksački spektakl. Hrvatski vitezovi podižu štitove na Borbene pijetlove iz Francuske u srazu Svjetske boksačke lige. Za privremeno masovno iseljavanje s Dugog otoka zaslužan je dečko iz Salija, prvi naš Vitez Toni Filipi.

- Bit će sve puno Tonijevih navijača. Nema tko nije najavio dolazak. Samo njegovih navijača bit će 200-300 - veli Tonijev trener Tomo Kadić.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Pogledao Bugarina

Toni malo spušta brojku.

- Ne znam baš hoće li ih biti toliko puno, nema na Dugom otoku baš ni puno ljudi, ha, ha. No, najmanje 100, to očekujem. A to je pola otoka...

Drugim riječima, Dugi otok će u petak postati Kratki otok.

- Roditelji, braća sa svojim curama, moja cura, rodbina, društvo s otoka, ali i iz Zadra, iz škole. Doći će ih puno u to ne sumnjam.

Toliko mnoštvo navijača Toni sasvim sigurno još nije imao u dosadašnjoj karijeri...

- Točno, ali nikad se još nisam borio kod kuće, u Zadru. Odnosno jesam jednom davno, na mlađejuniorskom ili mlađeseniorskom prvenstvo Hrvatske, tako nešto. Tada su mi došli roditelji, braća i to je to. Više sam boksao u Zagrebu.

Toni Filipi, za one koji nešto površnije prate domaću boksačku scenu, osvajač je srebra s OI mladih 2014, pa s EP do 22 godine 2017, da ne nabrajamo dalje... Pozornost na sebe skrenuo je prije nepunih mjesec dana kada je u Firenci, u prvom nastupu Hrvatskih vitezova, svladao legendu talijanskog i europskog boksa Clementea Russa (35), dvostrukog svjetskog prvaka, prvaka Europe, dvostrukog srebrnog s OI... Velik uspjeh.

Sada mu sučelice staje Kristijan Dimitrov (26), četiri godine stariji Bugarin, koji boksa za francusku momčad.

- Znam da je lani na EP-u dobio našeg Alena Babića u 1. kolu. Jedan je od onih koje smo očekivali. Nismo se stigli detaljno spremati za njega jer je sastav objavljen tek sada, ali malo sam pogledao neke video-zapise, pa i tu borbu s Babićem.

Bitna je disciplina

Vaš trener Kadić kaže da je riječ o borcu koji voli ući u izmjenu udaraca, što bi vama moglo možda i odgovarati. Kakva je taktika?

- Da je takav borac, napadač, to stoji. Nije ni meni to strano, ali valjat će biti discipliniran, boksati taktički mudro, više se štititi. Clemente Russo brži je od Dimitrova.

Ono što je vjerojatno još bitnije, pretpostavka je da ste i na tome radili, psihička je stabilnost. Želimo reći da vas tribine i navijanje ne smiju povući.

- To sigurno, makar mislim da s tim nemam problema.

Zašto?

- Zato što nisam takav tip. Ja sam flegma - nonšalantno će mladi Toni, koji jedan od većih mečeva u dosadašnjoj karijeri u svom zavičaju zapravo dočekuje nevjerojatno smireno.

- Kažem vam, ja sam takav, flegma. Nema neke treme, nervoze, nestrpljenja. Baš sam opušten, kad nisam u dvorani, lagano šećem po Zadru, kavica. To već dugo nisam u Zadru. Možda samo malo prije meča bude, ne nervoze, nego lagane treme. Ništa više i veće od toga.

Svaka runda netko novi

Posljednje dane uoči meča se pripremate u Dalmaciji, ali zanimljiv je način spariranja. Je li moguće, svaka runda novi suparnik?

- Prvo smo bili u Splitu, sada smo u Zadru. Dok smo bili u Splitu, radili smo s tamošnjim klubovima Grom i Marjan. Sparing od pet rundi, svaku rundu ulazi netko novi, jedino sam ja unutra cijelo vrijeme. Dobro, nije to ništa strašno jer su to ipak borci malo ispod moje klase, ali dobro je da se mijenjaju. Oni uvijek svježi.

Što vam i koliko sugerira stariji brat Josip Bepo?

- Prije bi mi sugerirao više, sad kako smo sve izjednačeniji i kako i sam stječem iskustvo, nema više potrebu toliko toga mi govoriti. Ako se borim protiv nekog s kim se on borio, kao što je bio slučaj s Russom, onda me uputi malo. Za Dimitrova mi ne može ništa reći jer se ni on nije još borio s njim - zaključio je Toni Filipi, boksač koji će u petak “iseliti” cijeli jedan otok...

Linker
21. travanj 2024 18:29