Facebook
OBJASNIO SITUACIJU

DRAGAN PRIMORAC IZNIO DETALJE ZDRAVSTVENIH PROBLEMA CRO COPA 'Meni je usprkos svemu toga jutra Mirko izgledao drukčije...'

PROF. DR. SC. DRAGAN PRIMORAC Predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina koji su prvi i dijagnosticirali promjene kod Mirka Filipovića
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. ožujak 2019. 22:05

Ekipa Specijalne bolnice Sv. Katarina u Zagrebu, na čelu s prof. dr. Draganom Primorcem koji već niz godina skrbi o zdravstvenom stanju Mirka Filipovića, bila je prva koja je i otkrila recentne probleme koji su morili našeg, sada već bivšeg MMA borca.

- Mirko je poseban čovjek u svakom pogledu, a njegov rekordan oporavak nakon nedavne rekonstrukcije prednje ukrižene sveze u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina pokazao je golemu regeneracijsku sposobnost njegova organizma. Stoga, kad me nazvao u ponedjeljak ujutro i kad je rekao da se ne osjeća dobro, te da je tijekom treninga na kratko izgubio svijest, za pretpostaviti je bilo da se sve to događa zbog svakodnevnih golemih napora. Pri dolasku u Specijalnu bolnicu Sv. Katarina on se toliko dobro držao da bi ga svatko tko ga ne poznaje nakon kraćeg pregleda poslao kući. Meni je usprkos svemu toga jutra Mirko izgledao drukčije. Inicirao sam sveobuhvatnu obradu, a tijekom pregleda magnetskom rezonancijom, naši inženjeri medicinske radiologije Krunoslav Štefančić i Davor Fekeža primijetili su promjene, a kad sam s kolegama doc. dr. Igorom Borićem i dr. Tomislavom Pavlovićem očitao nalaz, svi smo se nemalo iznenadili kad smo vidjeli ishemijsku promjenu jedne regije stražnjeg djela mozga. Tada sam Mirka uputio na Zavod za neurologiju Kliničke bolnice Dubrava kod prof. dr. Silvija Bašića, a u tim se odmah uključila i dr. sc. Jasmina Ćatić, kardiolog, koja je indicirala angiografiju zbog utvrđivanja geneze nastanka infarkta mozga. Nakon nalaza angiografije kad se utvrdila tzv. disekcija ili rascjep stijenke vertebralne arterije sve je postalo jasno.

Objasnio je prof. dr. Primorac kako do toga dolazi...

- Taj proces se događa zbog tzv. intramuralnog hematoma u stijenci krvne žile i obično nastaje kao posljedica traume. U takvom procjepu povećana je mogućnost stvaranja tromba pa u takvoj situaciji postoji dvostruki rizik. Ili će arterija u slučaju većih napora puknuti ili će tromb otploviti krvotokom negdje drugdje, pa je pokrenuta i antikoagulantna terapija radi preveniranja drugih tromboemboličkih incidenata. Važno je znati da vertebralne arterije čine 30% krvne opskrbe mozga, opskrbljujući pretežito stražnje dijelove mozga. Od svih moždanih udara njih 15% nastaje u stražnjim dijelovima mozga, stoga je iznimno važno znati koliko je jedna ovakva hemodinamska promjena u vertebralnoj arteriji za Mirka bila značajna. Ipak, svima je laknulo kad smo nakon nalaza angiografije vidjeli da je zahvaćena samo jedna krvna žila jer je poznato da u 15% slučajeva disekcija kraniocervikalnih arterija istodobno zahvaća više arterija.

Prof. dr. Primorac je zaključno istaknuo...

- Mirko je veliki sportaš koji je proslavio Hrvatsku. Sjajna je osoba i prijatelj i kod njega je mudrost prevladala. Shvatio je da zdravlje ima prioritet i da dodatni rizici u njegovim godinama, nakon svih iznimnih rezultata koje je napravio, uistinu nisu potrebni.

Linker
26. travanj 2024 10:11