K1 i Boks

Detalji o Furyjevom ‘hardcore‘ prijateljstvu s Chisorom: Od teških uvreda pa do respektiranja

Derek Chisora, Tyson Fury

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Trenutno su na ratnoj nozi

Nakon 11 godina dugog rivalstva, Tyson Fury i Derek Chisora večeras će rukavice ukrstiti po treći put. Dvojac je bio u dinamičnom odnosu još od njihovog prvog susreta, a nakon revanša 2014. godine postali su i prijatelji, barem na neko vrijeme. Njihova prva borba završila je sudačkom odlukom u korist ‘Kralja Cigana‘, dok je u revanšu Chisorin kut predao borbu nakon završetka 10. runde.

Tyson Fury se svojem sunarodnjaku prvi put javno obratio preko društvenih mreža 2011. godine sugerirajući mu da bi se trebao boriti protiv Chrisa Arreole. Zanimljivo, ta borba se razmatrala ove godine, no Chisora je u konačnici boksao s Pulevim te došao do vrijedne pobjede. Još od tada su se krenuli međusobno prozivati i nazivati jedan drugoga klošarom, primjerice 2013. godine Fury je Chisoru prozvao "Klošar koji se ne zna boriti", dok se Chisora nekoliko mjeseci kasnije narugao Furyju u objavi "Nemaš nikakve manire! Ti si samo jedan klošar koji samoga sebe udara aperkatom."

Kada se Fury spremao za borbu protiv Chisore propustio je prijateljevu svadbu, te napisao objavu "Čestitam na vjenčanju. Žao mi je što nisam prisustvovao, ali imao sam pripremni kamp za onog propalicu Dereka Chisoru." Derek mu nije ostao dužan, te ga ulovio u kontradikciji "Tko ima pripremni kamp ako se bori s propalicom?"

Njihov revanš održao se krajem 2014. godine, a Chisora se skupa s Davidom Hayeom našalio na Furyjev račun: "Hajdemo uništiti karijeru Tysona Furyja bez da se uopće borimo." Međutim, Fury je bio taj koji se posljednji smijao nakon meča s obzirom na to da je borbu pobijedio predajom nakon 10. runde.

Nakon revanša je zapravo počelo njihovo prijateljstvo i počeli su si iskazivati međusobno poštovanje. Pa je tako Chisora objavio povodom svog poraza "Čestitam ti na pobjedi. Stilovi čine borbu, a ti si me sinoć nadboksao". Chisora mu je također čestitao nakon velike pobjede protiv Vladimira Klička 2015. godine, a također mu je slao i poruke podrške nakon što se Fury povukao iz boksa prolazeći kroz tešku depresiju.

Fury je također podržao svog sunarodnjaka u njegovoj prvoj borbi protiv Puleva, koje je tada izgubio podijeljenom sudačkom odlukom. No, nakon Furyjevog povratka dvojac je ponovno zaratio iz razloga jer je Chisora u više navrata prognozirao da će Fury izgubiti mečeve te dao podršku njegovim protivnicima. To se nije obistinilo, a oni su ponovno bili u odnosu kao prije njihovog revanša 2014. godine.

Ovo ujedno znači i da nećemo danas gledati dva prijatelja u malo jačem sparingu, već pravu kompetitivnu borbu. Hoće li sudac i treći puta podići ruku Furyju, ili će Chisora pak iznenaditi kao i protiv Puleva, predstoji nam za vidjeti uskoro.

Linker
06. svibanj 2024 04:04