K1 i Boks

Riddick Bowe vraća se u ring: Veliku teškašku zvijezdu 90-ih čeka bivši NBA prvak

Riddick Bowe i Evander Holyfield
 JOHN GURZINSKI/AFP/Profimedia
Svjetski prvak i srebrni olimpijac u karijeri je izgubio tek jedan profesionalni meč

Što bi se dogodilo da je još malo nastavio? To je pitanje koje je jako često postavlja uz danas 53-godišnjeg Riddicka Bowea. Jedan od najboljih boksača devedesetih godina bilo je 1992. godine apsolutni prvak teške kategorije, a karijeru je (prvi put) završio 1996. godine s 40 pobjeda i samo jednim porazom. Također, završio ju je sa samo 29 godina. Odradio je još po jedan meč 2004., 2005. i 2008. godine, no to je bilo više u rangu ekshibicije.

Ekshibicija je ono što će ga dovesti u ring i 13 godina nakon što je posljednji put izašao kroz konopce. Na priredbi Celebrity Boxinga obračunat će se s bivšom NBA zvijezdom, Lamarom Odomom. Osnivač Celebrity Boxinga, Damon Feldman, to je danas potvrdio medijima, dodavši kako će se meč održati 2. listopada u Miamiju, a prava prijenosa pripala su Fite TV-u.

Odom je 208 centimetara visoki košarkaš, najpoznatiji po razdoblju koje je proveo u Los Angeles Lakersima, kad je postao NBA prvak i All star košarkaš. Poznat je izvan sporta po svojim skandalima, ali i po propalom braku s Khloe Kardashian. Njegov meč najavljen je nedavno, a očekivalo se kako bi mu protivnik mogao biti još jedan košarkaš vezan uz njegovu bivšu suprugu, Tristan Thompson. No, kako je on još uvijek aktivan profesionalni sportaš, tako što nije bilo realno, jer bi za isto trebao dobiti dozvolu Boston Celticsa čiji je član. Odom je svoj prvi boksački meč odradio u lipnju ove godine, kad je nokautom u drugoj rundi savladao fizički inferiornog glazbenika, Aarona Cartera.

Bowe je svoju karijeru završio po mnogima nekoliko godina prerano, nakon dva teška meča protiv Andrewa Golote, a u oba je pobijedio diskvalifikacijom radi udaraca njegovog protivnika ispod pojasa. U boksačke legende ušli su i veliki neredi u Madison Square Gardenu, nakon njihovog prvog ogleda, do kojih je došlo dok je Bowe na nosilima iznošen iz ringa.

U karijeri ga je savladao jedino Evander Holyfield i to u drugom od njihova tri meča, odnosno Bowe je velikog Evandera savladao dva puta. Povukao se u vrijeme velikog ludila u teškoj kategoriji i to kad su fanovi očekivali njega vidjeti protiv Mikea Tysona ili Lennoxa Lewisa. Spominjalo se proteklih godina kako bi se mogao vratiti u ekshibiciji i to protiv Holyfielda, s kojim bi tim putem četvrti put ušao u ring, no to se nije dogovorilo. Holyfield je također najavio svoj povratak, a on se trebao dogoditi prošlog mjeseca u meču protiv Kevina McBridea, no odgođen je cijeli program čiji su trebali biti dio.

Celebrity Boxing Damona Feldmana, inače bivšeg boksača, pokrenut je 2002. godine, kao show FOX televizije, a kroz ring su tada prošle mnoge poznate osobe iz sporta ili celebrity svijeta, poput Tonye Harding, Vanilla Icea ili Manutea Bola. Emitirane su dvije epizode, nakon čega je FOX odustao od koncepta, no Feldman je svoj projekt ove godine ponovno oživio, motiviran posljednjih događanjima u boksu, prije svega uzrokovanih od strane braća Paul. Feldman je inače stariji brat Davida Feldmana, vlasnika Bare Knuckle Boxing Championship promocije.

Linker
30. travanj 2024 06:21