K1 i Boks

Teofimo Lopez je omalovažio Canelov uspjeh dok njegov otac istovremeno bahato laže cijelom svijetu

Canelo Alvarez i Teofimo Lopez

 screenshot (YouTube)
Dok se Canelo Alvarez fotografirao sa svoja četiri pojasa, na pozornici se pojavio Teofimo Lopez Jr.

Saul "Canelo" Alvarez postigao je ogroman uspjeh. Pobjedom nad Calebom Plantom postao je apsolutni prvak super srednje kategorije, što bi značilo vlasnik sva četiri elitna šampionska pojasa. Ujedno je postao tek šesti čovjek s tim postignućem otkako je uveden WBO pojas kao četvrti u spomenutu skupinu. Prije njega su to napravili Bernard Hopkins, Jermain Taylor, Terence Crawford, Oleksandr Usyk te aktualni apsolutni prvak super lake kategorije, Josh Taylor.

Na ovom popisu ne primjećujete jedno ime i to s razlogom. Ono Teofima Lopeza Jr., trenutnog WBA, WBO i IBF prvaka lake kategorije. Ovaj sjajni mladi boksač pored njih ima još jedan pojas, WBC franchise. Riječ je o apsolutnoj WBC-ovoj besmislici, pojasu kojeg su prije dvije godine uveli bez ikakvog pravog razloga te ga tim putem dodijelili Vasylu Lomachenko i Canelu Alvarezu.

Riječ je o pojasu kojeg WBC može bilo kada nekome dodijeliti i bilo kada prebaciti na nekog drugog boksača. Znači, nije riječ o pojasu koji se pobjedom osvaja ili porazom gubi. Možemo ga možda objasniti kao pojas privremenog prvaka, ali za koji se boksač ne mora boriti da bi ga osvojio, nego mu ga se samo dodijeli. Ukratko, WBC realno, prema svojim pravilima, franchise prvakom može proglasiti bilo koga od vas koji u ovom trenutku čitate ovaj tekst. Nakon pobjede koju je Lopez prošle godine ostvario protiv Lomachenka, WBC je donio odluku prebaciti ga njemu. Svrhu uvođenja tog pojasa pokušao je ranije ove godine objasniti predsjednik WBC-a, Mauricio Sulaiman.

"WBC je uveo to pravilo još prije par godina. Franchise prvak je poseban privilegiran status koji WBC može dati trenutnom WBC prvaku, koji je elitni boksač, ali i koji je postigao najvišu moguću staturu u ovom sportu. Franchise prvak nitko ne postaje pobjedom ili porazom u određenom meču. Zapravo, prema pravilu je stvoren da bi reflektirao realnost našeg konstantno rastućeg sporta. To smo pravilo malo prilagodili nakon što je Teofimo Lopez zahtijevao da dobije taj status ukoliko pobijedi Lomachenka. On je to uspio pa smo mu dodijelili franchise status unutar WBC-ove lake kategorije", rekao je Sulaiman tim putem.

Budući da WBC ima svog prvaka lake kategorije, 22-godišnjeg neporaženog Devina Haneya, možemo bez pardona reći kako je Sulaiman tim putem nadrobio određenu količinu gluposti i besmislica, kakva je zapravo čelništvima boksačkih organizacija svakodnevni "modus operandi". Sjetimo se samo situacije s WBA regular i super pojasevima prvaka, još jedne apsolutno "sprdačine" elitnih boksačkih organizacija, koje sad jednostavno nije potrebno i ovdje objašnjavati. Ovdje je glavna tema kaos koji je napravio WBC i na račun kojeg je obitelj Lopez, odnosno Teofimo stariji i Teofimo mlađi, omalovažila i obezvrijedila ogroman rezultat koji je proteklog vikenda postigao Canelo Alvarez.

Naime, možda vam je promaklo ono što se dogodilo nakon Canelove pobjede protiv Caleba Planta. Meksikanac se popeo na pozornicu fotografirati sa svoje četiri pojasa apsolutnog prvaka svijeta. Dok je to radio, pored njega se pojavio Teofimo Lopez Jr , a njegov otac mu je nakon toga dodao pojaseve kojima je vlasnik. Među njima je bio i taj WBC Franchise pojas koji je tema gornjih nekoliko odlomaka. Dok su se oni zajedno fotografirali, Teofimo stariji je sišao s pozornice i obratio se medijima.

"Nisam ovo svima htio najaviti, no Canelo će sad uzeti sve svoje pojaseve i pojaseve mog sina te ih staviti na sebe. To su prva dva latinoamerička boksača koji su postali apsolutni prvaci. I nije me briga što je prikazao Showtime Sports te zašto nisu mog sina naveli među apsolutnim prvacima. To je najobičnije sranje. Mi smo prvi koji su to napravili i time smo motivirali neke veće od nas. Sad je to napravio i Canelo", rekao je tim putem Teofimo Lopez stariji.

Mi nećemo koristiti vokabular koji je on, iako možemo reći da njegove riječi ulazi u kategoriju s onim što je on naveo da je učinio Showtime sports.

Teofimo Lopez Jr. nije apsolutni svjetski prvak lake kategorije, ali ima priliku to postati. Treba samo ugovoriti meč protiv Devina Haneya, koji Haneyev promotor Eddie Hearn itekako želi. Nakon tog bismo meča imali apsolutnog prvaka, što je zapravo nešto što bi fanovi voljeli vidjeti u apsolutno svakoj kategoriji, a gazda Matchroom Boxinga se već potvrdio kao netko kome je mišljenje fanova važno i tko se pokušava prikloniti njihovim željama, sve dok mu to ima prije svega financijskog smisla.

Dolazak Teofima mlađeg na pozornicu, dok njegov otac ispod nje na sav glas govori kako je njegov sin prvi "latino" apsolutni prvak svijeta bi bilo apsolutno omalovažavanje Canelovog rezultata čak i da je to istina. Ali, Teofimo stariji pred cijelim svijetom iznosi laži, za koje pokriče nema čak niti u tom WBC-ovom izmišljenom besmislenom pojasu. Jer jasna su pravila oko postavljanja statusa aposlutnog prvaka. Taj mora imati sve prave šampionske pojaseve, a mislimo kako je gore navedeno objašnjeno dovoljno da svima bude jasno kako Franchise pojas to nije.

Lopez mlađi se već mnogima zamjerio time što je pokazao apsolutnu nezainteresiranost pružiti Vasylu Lomachenku priliku za revanš, a vjerojatno će se još više zamjeriti ako nakon meča protiv Georgea Kambososa, gdje će sve osim njegove pobjede biti veliko iznenađenje, odluči napasti pojaseve Josha Taylora u kategoriji iznad. To je put koji za njega vidi njegov glavni promotor, Bob Arum.

Pored svega toga, ovakve akcije njegovog oca mu nikako ne idu u prilog. Teofimo stariji kaže kako je s prijedlogom za zajedničko fotografiranje prišao Canelovom treneru Eddieju Reynosu, koji je to prihvatio. No, Reynoso sigurno nije prihvatio Teofimovo paradiranje ispod pozornice uz izjave kako je njegov sin prvi postigao ono što je Canelo tog istog dana. Jer to je, nije zgorega još jednom ponoviti, apsolutna laž. Ali laž u koju on očito vjeruje i njime automatski omalovažava Canela, ali i Devina Haneya.

Canelo se vjerojatno u svemu ovome nije ni snašao, pokušavajući uživati u trenutku koji si je svojim sjajnim boksom osigurao. Ali, svi pravi ljubitelji boksa vidjeli su cirkus u izvedbi obitelji Lopez. Cirkus kakvom u gospodskom sportu ne bi trebalo biti mjesta.

Linker
01. svibanj 2024 15:50