Regija

Hrvoje Sep najavio svoj povratnički meč i otkrio zašto nije boksao dvije godine

Demchenko vs. Sep
 Matchroom Boxing
Napokon će član boksačkog kluba Leonardo krenuti po svoju 12. profesionalnu pobjedu

Hrvoje Sep profesionalac je od 2017. godine te je do kraja 2019. odradio 11 mečeva, upisavši 11 pobjeda. Bilo je to razdoblje u kojem bi znao napraviti seriju nastupa, ali je isto tako imao i pauzu kad se cijele 2018. godine nije borio. Zato je u 2019. odradio osam mečeva, a pobjede su mu donijele priliku na Matchroomovoj priredbi u Italiji. Trebalo se to dogoditi u ožujku prošle godine, baš onom mjesecu kad nas je sve zatekla pandemija i zatvaranja koja su uslijedila.

Jednu godinu i osam mjeseci kasnije, Hrvoje će dobiti gotovo pa jednaku priliku. Ono što se mijenja je datum, budući da ga u Rimu čeka isti protivnik kakvog je trebao imati i u spomenutom otkazanom meču, ukrajinski Talijan Serhiy Demchenko.

Mnogi su se kroz ove dvije godine pitali gdje je Hrvoje, budući da mu je 35 godine ta da tako najbolje boksačke godine provodi izvan mečeva. Da se njega pitalo, to ne bi bilo tako, nego jednostavno su se dogodile stvari na koje on nije mogao utjecati. U razgovoru za Fight Site otkrio je zapravo kako je ovo sve utjecalo na njegovu karijereu te kako se s time svime nosio.

"Pauza nema veze sa mnom nego sa situacijom u svijetu. Velika većina priredbi se nije održavala jer nisu isplative. Održavale su se one male priredbe po podrumima što ne koštaju ništa, ali budu službene te one najveće, s mečevima za titulu, budući da njih plaćaju televizije. Sve ostale priredbe ovise o prodanim ulaznicama i onda tim novcem pokrivaju borce. Zato što nisu bili dopušteni gledatelji, jako puno toga se nije održavalo. Pogledaj posljednje dvije godine, jako malo boksača bilo je aktivno. Ja sam prevrtio sve svoje odluke nekoliko puta. Imao sam ugovoren meč u svibnju u Njemačkoj pa u srpnju u Italiji, ali sve je to otpalo. Kako su dolazile mjere, tako su otpadali mečevi. Nije do mene", otkrio je Hrvoje.

Ipak, 5. studenog napokon će ući u ring. Neće to biti na jako velikoj priredbi, ali će biti na priredbi itekako velikog organizatora, Matchroom Boxinga. Promotora s kojim je, kao što smo naveli, već ranije dogovorio suradnju koja se do sada nikako nije uspjela ostvariti.

"Meni je bitno da se borim i da je ovo Matchroomova priredba. Bio sam s njima u kontaktu već prije i čekao sam. Jako mi je bitno da sam kod njih. Pregovarali smo već prije dvije godine, ali bio sam u razgovorima s još nekim američkim i europskim promotorima. Ali, ne može ti nitko organizirati meč. Trebao sam boksati čak u Australiji jer tamo ima zajednica Hrvata u borilačkom svijetu, oni bi mi organizirali mečeve. Ali, u Australiju sad nitko ne može ući. Bio sam frustriran. U najboljim sam godinama i čekam. Ništa se ne događa, a ne možeš utjecati na to. Uložio sam onda sve u sebe, nisam prestao trenirao i u formi sam cijelo vrijeme", dodao je nešto o činjenici da je meč napokon ispred njega.

Protivnik je 95. boksač poluteške kategorije prema BoxRecu, iako mu omjer pobjeda i poraza nije nešto na što će mnogi povjerovati koliko je opasan. Naime, do sada je upisao 23 pobjede i 15 poraza, no dokazao se u itekako ozbiljnim mečevima. Najvažnije je kako njegov ranking automatski znači i priliku za Hrvoja da u slučaju pobjede uskoči u Top 100, a to je pozicija gdje onda kreću prave ponude.

"Po BoxRecu bio je i više plasiran, ali se isto dugo nije borio. Kad mi je ponuđen za protivnika bio je peti na ljestvici europske federacije. Naravno da sam to prihvatio. Visoko je rangiran jer je boksao s jako dobrim protivnicima, pružao dobar otpor i nikad nije nokautiran. Protivnik je odličan, a govori se da će meč biti na osam rundi, no ne mogu to znati dok ne dobijem potvrdu organizatora. Deset neće biti, odlučivat će oni između šest i osam. Više puta je osvojio europsku titulu i dobar je to boksač. Pobjedom mogu puno napredovati, a to je cilj. Ne namjeravam boksati protiv bilo koga", uvjeren je Hrvoje kako je vrijeme boksanja manjih priredbi iza njega.

Kao što je navedeno, 35 mu je godina i sad je pravo vrijeme krenuti graditi uspon prema vrhu ili barem prema što višim pozicijama. Tog je svjestan i on sam, ali isto tako vjeruje da ispred sebe ima dovoljno vremena za napraviti prave stvari.

"Što se mene tiče, ja bih volio sutra boksati protiv svjetskog prvaka, ali ne možeš preskakati stepenice. Što mi bolje protivnike daju, to je bolje za mene. Očito je da su tridesete nove dvadesete. Svaki sportaš, ako pazi na sebe tijekom cijele karijere, može do 40. godine uspješno nastupati. Ja sam uvjere da tijekom idućih nekoliko godina mogu biti u vrhunskoj formi. Ozljeda tijekom ove dvije godine nije bilo, osim onih psihološke naravi. Otkako sam profesionalac dogodilo mi se barem 20 otkazivanja meča. I to je nešto najgore što se može dogoditi. U tim trenucima najradnije bi prihvatio bilo kakve uvjete samo da se boriš, ali nije išlo", još je jednom otkrio koliko neke stvari znaju biti frustrirajuće.

Sad je meč napokon ispred njega i Hrvoje ćemo popratiti u ispitu koji mu može donijeti puno toga. Već sama ponuda za nastavak suradnje s Matchroomom bila bi pravi bingo. A za to je potrebno u ringu pokazati što zna i može.

Linker
18. svibanj 2024 17:05