Regija

Kakav majstor! Gabrijel Veočić lakoćom je nadboksao francusku senzaciju i plasirao se u finale Europskog prvenstva!

Pero Veočić (lijevo) i Gabrijel Veočić (desno)

 Hrvatski Boksački Savez
22-godišnji poluteškaš iz Slavonskog Broda jednostavno briljira na turniru u Beogradu

Nakon Lucije Bilobrk koja je ranije danas izborila finale Europskog prvenstva u Beogradu, na red je došao polufinalni meč Gabrijela Veočića, trenutno najboljeg hrvatskog amaterskog boksača.

22-godišnji Veočić našao se na teškom ispitu protiv Yojerlina Cesara, 19-godišnje francuske senzacije i boksača kojem se predviđaju velike stvari u poluteškoj kategoriji. Yojerlin i Gabrijel dvojica su ponajvećih talenata u ovoj kategoriji, ali tri godine stariji Veočić imao je veliku želju dokazati kako je on trenutno veća sila u poluteškoj kategoriji.

Samouvjereno je Veočić otvorio borbu, zauzeo je sredinu ringa i konkretnije je pritiskao Francuza. Yojerlin Cesar frekventno je bacao prednje direkte kojima je pokušavao držati Veočića na distanci, ali većina tih pokušaja bila je prekratka, odnosno izvan dosega za pogoditi Veočića. Gabrijel je u više navrata napadao tijelo francuskog reprezentativca, a krajem runde sigurno je donekle ušao i u glavu mladom Francuzu. Naime, Yojerlin je bacio nekoliko udaraca zaredom, pokušavao je pogoditi Veočića, ali Gabrijel je spuštenih ruku izbjegao sve udarce. Cesar jednostavno nije imao dobar osjećaj za distancu i njegovi udarci nisu pronalazili metu. Veočić je prvu rundu uzeo rezultatom 10-9 na svih pet sudačkih kartica, posve zasluženo.

Jedna od glavnih odlika ovog mladog Francuza svakako je njegova brzina, ali Veočić je bez većih problema parirao i u tom segmentu. Kombinacija lijevog (prednjeg) direkta i desnog krošea dobro je služila Veočića u drugoj rundi, a desnicom je nastavio napadati tijelo 19-godišnjeg Francuza. Yojerlin je postao nešto agresivniji u drugoj rundi, ali i dalje prekratak sa svojim udarcima iz kontragarda. Veočić je mlađem kolegi držao predavanje na temu ‘‘osjećaj za distancu‘‘. Potpuno opušteno i nimalo fascinirano izgledao je Veočić tijekom prve runde dvoboja s francuskom senzacijom. Druga runda također je jednoglasno otišla u korist Veočića. Francuz nije mogao očekivati više s udarcima koji su konstantno bili prekratki i nisu pronalazili glavu hrvatskog poluteškaša.

Sve je Veočić imao u svojim rukama na početku treće runde i samo je morao mirno privesti meč kraju. Koordinacija očiju i ruku sjajno je služila Veočića u ovom meču. Gabrijel bi svaki napad Francuza uočio na vrijeme i pravovremeno bi reagirao. Kada ovako kvalitetnom protivniku možete lakoćom eskivirati udarce dok ruke držite spuštenima, onda vam je jasno na kakvoj je razini obrambeni segment Gabrijela Veočića. Nešto manje je Gabrijel napadao u trećoj rundi, ali nije bilo pretjerane potrebe za upuštanjem u otvorene razmjene i riskiranjem ulaska u finale. Rutinski je Veočić odrađivao tu posljednju dionicu i prije samog proglašenja pobjednika bilo je jasno čija ruka će biti podignuta.

Gabrijel Veočić slavio je jednoglasnom odlukom sudaca i upisao je četvrtu pobjedu na EP-u u Beogradu. Nevjerojatna je lakoća kojom je Veočić izbacio trećeg nositelja turnira i osigurao je mjesto u subotnjem finalu! Inače, Yojerlin Cesar prošle godine postao je europskim prvakom na EP-u za boksače do 22 godine, ali protiv Veočića danas nije imao apsolutno nikakve šanse.

22-godišnji Brođanin prošle godine okitio se srebrom na Europskim igrama, a sada je osigurao minimalno srebro na Europskom prvenstvu u Beogradu. U finalu ga čeka Rastko Simić, reprezentativac Srbije koji je u polufinalu slavio podijeljenom sudačkom odluko. Rastko je tijesno porazio ruskog boksača Saveliija Sadomu. Simić je također prezentirao odličnu formu na ovom turniru, no, Gabrijel Veočić s ovakvim izvedbama može nadboksati bilo kojeg poluteškaša.

Naravno, finale nosi poseban pritisak, ali Veočić zrači posebnim samopouzdanjem na turniru u Beogradu!

Čestitamo Gabrijelu i njegovom ocu Peri Veočiću koji uspješno obnaša ulogu izbornika reprezentacije!

Linker
25. travanj 2024 22:42