Regija

Kraj jedne velike sportske karijere! Satoshi Ishii potvrdio je odlazak u mirovinu

Satoshi Ishii

 Instagram (satoshi Ishii)
37-godišnji hrvatsko-japanski borac odlučio je zaključiti bogatu sportsku karijeru

Podosta iznenađujuća vijest dolazi od strane Tokyo Sports portala. Satoshi Ishii, hrvatsko-japanski MMA borac odlučio je zaključiti svoju profesionalnu sportsku karijeru! 37-godišnji Ishii gotovo cijeli dosadašnji život proveo je u sportu, ali došlo je vrijeme za oproštaj.

Nakon 39 profesionalnih MMA nastupa, Ishii će ‘‘okačiti rukavice o klin‘‘ i posvetit će se nekim drugim životnim zanimacijama. 14 godina trajala je njegova karijera, a Ishii je tijekom bogate MMA karijere upisao 25 pobjeda, 13 poraza i jedan neriješen ishod. Podsjećamo, prije nego je postao MMA borac, Satoshi Ishii bavio se judom, a kruna njegove sportske karijere sigurno je olimpijsko zlato u judu koje je osvojio 2008. godine na Igrama u Pekingu.

Ishii je odlučio napustiti sport bez velike pompe. U tišini, daleko od svjetala reflektora, Ishii se povukao bez oproštajnog meča. Svoju odluku obznanio je Tokyo Sportsu, a pritom je otkrio razloge umirovljenja, kao i planove za nastavak svog života.

‘‘Umirovljujem se. Nakon što se umirovim, želim živjeti u Fukuoki (Japan) i raditi na pola radnog vremena. To ću i napraviti.‘‘, rekao je Ishii, kako navodi Tokyo Sports, Ishii se planira zaposliti u cvjećarnici i želi učiti o cvjećarstvu.

‘‘Razmišljam o poslu u cvjećarnici na pola radnog vremena. Učit ću nazive cvijeća i kako ih uzgajati. Kad se preselim u Fukuoki, planiram kupiti oglasnik s poslovima na pola radnog vremena, a zatim ću otići na razgovor za posao.

Naravno, želim vratiti uslugu i judu koji me oblikovao kao osobu. Volio bih barem nekako doprinijeti, makar učeći djecu. Čak i vi (Tokyo Sports) objašnjavate pravila juda. Ako mogu dobiti posao kod vas, volio bih to.‘‘, poručio je Ishii, ponudivši se Tokyo Sportsu da radi kod njih.

Kad su u pitanju razlozi zbog kojih odlazi u mirovinu, glavni krivac su ozljede. Ishii dugo vuče ozljede vrata, donjeg dijela leđa, kao i koljena. Rebra su također nastradala tijekom karijere, a Ishii se tijekom prošle godine borio s Herpes zosterom. Radi se o virusnoj infekciji koja izaziva snažan osip. Herpes zoster uzrokovan je virusom varicella-zoster, istim virusom koji uzrokuje vodene kozice. Nakon preboljenja vodenih kozica, taj virus neaktivno ‘‘leži‘‘ u živčanom tkivu i može se reaktivirati. Ne radi se o infekciji opasnoj po život, ali simptomi mogu biti poprilično bolni.

Godine provedene na strunjačama i u raznim dvoranama Ishiija su izložile virusnim infekcijama, a ne iznenađuje ni brojnost ozljeda s kojima se muči nakon tako duge karijere na vrhunskom nivou. Prije samo šest dana Ishii je objavio kako je zaliječio ozljede i da će se vratiti nastupima, ali brzo se predomislio.

Ishii je u trećem mjesecu prošle godine odradio kickboksački meč protiv Kyotara Fujimota i borbu je izgubio jednoglasnom odlukom sudaca. Nakon toga silno se mučio sa zdravstvenim problemom i situacija se nije poboljšavala. Unatoč tome, pristao je odraditi borbu u kolovozu (8. mjesec) prošle godine. Ishiiju se pružila nova prilika za nastup pod okriljem PFL-a, ali Danilo Marques porazio ga je jednoglasnom odlukom sudaca.

Ispostavilo se da je to Ishiijev posljednji meč u karijeri. Osim judaških i MMA nastupa, Ishii se okušao u boksu, kickboksu i brojnim grappling mečevima. Testirao se ovaj simpatični borac u raznoraznim borilačkim vještinama i uistinu je uživao tijekom svoje karijere.

Želimo mu da uživa i u zasluženoj mirovini te da bude uspješan u onome što odabere kao svoj životni put. Inače, Ishii je za Tokyo Sports otkrio kako je nabavio dozvolu za oružje, a obavijestio je i Mirka Filipovića o svom umirovljenju. Mirko ga je u šali ‘‘optužio‘‘ da planira izvući ‘‘lažnu mirovinu‘‘.

Ukratko o Satoshiju Ishiiju:

Satoshi Ishii rođen je 19. prosinca (12. mjesec) 1986. godine u Ibarakiju. Judom se počeo baviti u petom razredu osnovne škole. Osvojio je mnoštvo odličja među kojima se izdvajaju olimpijsko zlato osvojeno 2008. godine te svjetsko juniorsko zlato koje je 2004. godine osvojio u Budimpešti. Satoshi posjeduje crni pojas šesti dan.

MMA karijeru započeo je 2009. godine i skupio je čak 39 nastupa. Borio se Ishii pod mnoštvom velikih organizacija poput PFL-a, Bellatora, K-1, Rizina, M-1, KSW-a, a nastupio je i na FNC 6 eventu.

Borilišta je dijelio s brojnim velikanima poput Fedora Emelianenka, Mirka ‘‘Cro Copa‘‘ Filipovića, Jirija Prochazke, Quintona Jacksona, Muhammada Lawala itd. Upisao je Ishii i mnoštvo značajnih pobjeda.

Tim Sylvia, Jerom Le Banner, Kazuyuki Fujita, Phil De Fries, Pedro Rizzo, Ikuhisa Minowa, neka su od velikih imena koja je Ishii porazio tijekom svoje MMA karijere.

Satoshi je također odradio četiri kickboksačka nastupa (3-1) i dva boksačka meča (1-0-1). Uistinu bogata MMA karijera.

2017. godine Ishii je doselio u Hrvatsku kako bi trenirao s Mirkom Filipovićem, jednim od svojih borilačkih uzora. Ishi je živio u brojnim državama, ali Hrvatska mu se posebno svidjela, prvenstveno zbog topline ljudi i opuštenijeg načina života.

Satoshi je ubrzo zatražio hrvatsko državljanstvo, a od 2019. godine državljanin je Hrvatske. Morao se Ishii odreći japanske putovnice kako bi dobio Hrvatsku, a to dovoljno govori koliko cijeni našu domovinu. Brojne nastupe Ishii je odradio pod hrvatskom zastavom, a raznim intervjuima i gostovanjima u podcastima dodatno je pridobio simpatije hrvatskih navijača.

Linker
25. travanj 2024 22:02