UFC

Chael Sonnen ulazi u UFC-ovu Kuću slavnih: Njegov i Silvin epski meč za titulu uvršten je u ‘Hall of Fame‘

Anderson Silva (lijevo) i Chael Sonnen (desno)

 Screenshot (twitter, Ufc Europe)
2010. godine gledali smo meč koji je ponudio preokret za pamćenje

Nakon Wanderleija Silve, Frankieja Edgara i Joanne Jedrzejczyk, UFC je tijekom UFC 300 eventa potvrdio nove ulaske u Kuću slavnih.

Ovaj put se radi o takozvanom ‘Fight wingu‘‘, odnosno kategoriji u koju UFC uvrštava epske borbe koje zaslužuju mjesto u ‘‘Hall of Fameu‘‘. Meč koji će u šestom mjesecu ove godine službeno biti uvršten u Kuću slavnih dogodio se u kolovozu (osmi mjesec) 2010. godine.

Radi se o ‘‘main eventu‘‘ UFC 117 eventa. Priredbu u Oaklandu tada su predvodili Anderson Silva i Chael Sonnen. ‘‘Spider‘‘ je branio pojas prvaka u srednjoj kategoriji i bio je u nizu od 10 uzastopnih pobjeda. Nepobjedivo je Silva izgledao u kavezu, a mnogi su vjerovali kako je Sonnen izborio ‘‘title shot‘‘ samo zato jer je puno pričao i Silvi je ponestajalo protivnika.

Očekivala se laka i uvjerljiva pobjeda Silve, ali Sonnen je odradio fantastičan nastup. Iz runde u rundu Sonnen je rušio Silvu, kontrolirao je Brazilca iz gornje pozicije, a Silva nikada nije bio tako izdominiran unutar UFC-ovog kaveza, barem do tada.

Otprilike dvije minute dijelile su Sonnena od pobjede nad tada vjerojatno najboljim borcem na svijetu, ali Silva je maestralnim potezom uspio doći do epskog preokreta. Zaključao je Silva ‘‘trokut gušenje‘‘, Sonnen se pokušavao izvući, ali Silva je napravio tranziciju na ‘‘armbar‘‘ iz trokut pozicije i prisilio je Sonnena na tapkanje 110 sekundi prije kraja borbe na pet rundi.

Na sve tri sudačke kartice Silva je uvjerljivo gubio nakon prve četiri runde. Sudac Nelson Hamilton imao je rezultat 40-34 nakon prve četiri runde, što itekako govori o dominaciji Sonnena. Ostale dvije sudačke kartice pokazivale su 40-35 i 40-36. Dakle, Sonnena su manje od dvije minute dijelile od pobjede nad legendarnim ‘‘Spiderom‘‘, ali Brazilac je pokazao ne samo šampionsko srce, nego i šampionsku genijalnost.

Zanimljivo da je Sonnen kasnije pao na testu na doping, što donekle umanjuje težinu njegovog nastupa. Ono što nije umanjeno jest pobjeda Silve, a taj kultni meč ‘‘Spidera‘‘ i Sonnena dobit će mjesto u Kući slavnih.

Anderson Silva od ranije je dio ‘‘Hall of Fame‘‘ zbog svojih sportskih postignuća, a sad dobiva dodatnu počast.

Sve članove UFC-ove Kuće slavnih možete pogledati klikom na LINK.

Linker
23. travanj 2024 16:04