UFC

‘On me 2017. godine nokautirao na sparingu, zato sam se pribojavao Kattara‘: Sterling se prisjetio sparinga s nekoć perspektivnim Dagestancem

Zabit Magomedsharipov

 Vladimir Astapkovich/Sputnik/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove bantam kategorije ne bježi od činjenice da je izdominiran na tadašnjem sparingu

Aljamain Sterling po mnogima nije najbolje iskoristio mjesto na UFC 300 eventu. Bivši prvak bantam kategorije slavio je jednoglasnom odlukom sudaca u meču protiv Calvina Kattara, ali njegov nastup bio je možda i najmanje uvjerljiv među borcima koji su došli do pobjede na tom eventu.

Sterling se striktno držao taktike koja je bila bazirana na hrvanju i kontrolu u parteri. Nije Aljamain uspijevao nanositi previše štete u parteru, niti je dolazio blizu pozicije da završi Kattara, ali marljivo je skupljao bodove i zasluženo je slavio u tom meču.

Bio je to debi Aljamaina Sterlinga u UFC-ovoj perolakoj kategoriji, a Calvin Kattar zasigurno nije lak zalogaj za prvi nastup u višoj kategoriji. Svjestan je bio Sterling koliko je Kattar udarački opasan i nije se previše upuštao u razmjene s borcem kojeg se nekoć nazivalo ponajboljim boksačem u UFC-u.

Sterling je putem Twittera otkrio još jedan razlog zbog kojeg je Kattara vidio kao izrazito opasnog protivnika. ‘‘Aljo‘‘ se prisjetio kako je Kattar u 11. mjesecu 2019. godine dobrano namučio Zabita Magomedsharipova, tada jednog od najvećih potencijala u svijetu MMA-u. Mnoštvo je onih koji su tvrdili kako bi Kattar dobio Zabita da je meč bio ugovoren na pet rundi, jer Dagestanac je vidno usporio u trećoj rundi. Aljamain Sterling nekoć je trenirao zajedno sa Zabitom i svjestan je o kakvom se borcu radi, pa je nastavno na to, shvaćao da je Kattar itekako dobar i opasan protivnik.

‘‘Zabit me 2017. godine nokautirao na treningu, dok sam ja bio manji i nisam imao pojma tko je on. Ovaj meč (protiv Kattara) bio je zastrašujuć za mene jer sam znao koliko se Kattar dobro borio protiv Zabita i stoga sam posve sretan svojom izvedbom protiv borca koji je zvijer.‘‘, poručio je Sterling.

Aljamain Sterling još 2022. godine gostujući u podcastu Joea Rogana, prepričao je kako ga je Zabit Magomedsharipov nokautirao stražnjim kružnim udarcem. ‘‘Aljo‘‘ je tom izjavom pridobio simpatije MMA javnosti, jer bježao od istine i otvoreno je priznao kako je izdominiran na sparingu.

Ono što Sterling i Zabit također imaju zajedničko, jesu nastupi na UFC 228 eventu koji se održao u rujnu (9. mjesec) 2018. godine. Sterling je tada oduševio porazivši Codyja Stamanna ‘‘Suloev stretch submissiono‘‘. Radi se o jako rijetkom zahvatu, a Sterling je postao drugim UFC-ovim borcem kojem je pošlo za rukom završiti protivnika na taj način. Kenny Robertson do tada je bio jedini, a on je ‘‘Suloev stretch‘‘ zahvatom završio Keitha Jardine na UFC 157 eventu.

Sterling i Robertson nedugo poslije dobili su još jednog člana u društvu boraca koji su slavili ‘‘Suloev stretchom‘‘. Zabit Magomedsharipov na istom eventu na kojem je Sterling svladao Stamanna, istom tehnikom prisilio je na predaju Brandona Davisa. Nakon Sterlinga i Zabita, nitko nije uspio ponoviti pobjedu na taj način unutar UFC-ovog kaveza, barem zasad ne. Prava je šteta što Zabita Magomedsharipova u kavezu nismo gledali od 2019. godine i spomenute pobjede nad Calvinom Kattarom. Dagestanac je odlučio otići drugim životnim putem, napustio je borilački sport i posvetio se studiju medicine.

Linker
22. travanj 2024 23:16