UFC

(VIDEO) Je li lakat kojim je Yair Rodriguez završio ‘Zombieja‘ najbolji nokaut u UFC povijesti?

Yair Rodriguez vs. Chan Sung Jung (studeni 2018. godine)

 MATTHEW STOCKMAN/Getty images/Profimedia
Meksikanac je već više puta oduševio sposobnošću izvesti neočekivano

Još otkako je u UFC pristigao kao produkt latinoameričke sezone Ultimate Fightera, Yair Rodriguez na sebe privlači veliku pažnju. Borac je to atraktivnog stila, sposoban jednako atraktivno borbe završavati. U Octagonu je do sada upisao osam pobjeda i jedan poraz, gdje posebno vrijedi istaknuti nokaut protiv Andrea Filija, pet atraktivnih rundi protiv Alexa Caceresa, kao i slavlje protiv Dana Hookera. Ipak, ništa se ne može uspoređivati s onim što je napravio protiv Korean Zombieja, Chan Sung Junga.

Borba je to održana 10. studenog 2018. godine u Denveru, na priredbi kojom se obilježavala 25. godišnjica prve UFC priredbe. Trebalo je promociji tim putem nešto atraktivno i nezaboravno, a to su dobili. Pet rundi bespoštedne borbe dva ratnika, borbe u kojoj je Korejac ipak kroz većinu vremena bio bolji. U završnicu izjednačene pete runde ušao je s prednosti 3:1 u dobivenim rundama i samo je trebalo privesti posao kraju. Ipak, ratnički duh naveo ga je na nešto što je sve oduševilo. Međusobni dogovor boraca da sve završe otvorenim razmjenama. Bilo je samo deset sekundi do kraja i trebao je to biti dodatni začin na kandidaturu za borbu godine.

Ipak, pokazalo se kako deset sekundi može biti dovoljno za čudesne stvari. Tijekom te razmjene udaraca izveo je Meksikanac nešto nevjerojatno. Spustio se kao da eskivira napad te planira kontrirati aperkatom, a onda je napravio nešto što uistinu nitko nije očekivao. Prema gore je izbacio lakat i doslovno u posljednjoj sekundi borbe točno u bradu pogodio svog protivnika. Zombie je ostao ležati teško nokautiran, a Yair je mogao krenuti slaviti.

Jedan je to od svakako najatraktivnijih nokauta u povijesti UFC-a, ali apsurdno izgleda činjenica da nije na MMA Awards nagradama dobio niti onu za nokaut godine. Još uvijek nam nije jasno kako je to otišlo Amandi Nunes za nokaut kojim je završila borbu protiv Cris Cyborg, neovisno o tome koliko je to velika i značajna pobjeda bila. Ovo što je Yair izveo nikad nije viđeno, a još kad se doda činjenica da je isto napravio u posljednjoj sekundi borbe koju je gubio...

Na kraju je ipak bilo najvažnije da je u toj borbi ostvario pobjedu. Godinu kasnije savladao je Jeremyja Stephensa, a sad se nakon dvije godine vraća okršajem protiv Maxa Hollowaya. Težak posao je pred njim, no ne zaboravimo da on u svom arsenalu sigurno ima još ovakvih poteza kojima uvijek može sve iznenaditi.

Linker
01. svibanj 2024 14:42