Screenshot: NK Osijek / Screenshot: NK Osijek
PONOS I DIKA SLAVONIJE

STVARNO IZGLEDA SVJETSKI: POGLEDAJTE PRVE SLIKE OSIJEKOVOG NOVOG STADIONA Ovako nešto dosad je u Hrvatskoj bilo nezamislivo: Dame i gospodo, to je to!

Piše: Darko RužićObjavljeno: 19. travanj 2018. 15:25

Dan nakon velike pobjede Osijeka nad Dinamom u Maksimiru, još jedna, puno važnija vijest stiže iz Gradskog vrta.

Prije nekoliko dana iz osječkog su prvoligaša najavili predstavljanje vizije novog stadiona, a u četvrtak je na presici kluba objavljena prvu cjelovita slika zdanja kakvo je dosad u Hrvatskoj bilo nezamislivo kad su nogometni stadioni u pitanju.

Kapacitet budućeg zdanja biti će 12.000 gledatelja i prsten oko njega s čitavim čudom sadržaja, između ostalog iz sauni, restorana i sportskih barova otvorenog pogleda na igralište kroz staklene površine.

Cijeli će stadion i njemu pripadajući prostor biti u večernjim satima osvjetljen. Svakodnevno u bijeloj boji, na dan utakmice u klubskoj, bijelo-plavoj. Život će se na novom stadionu odvijati 365 dana koliko ih ima u godini. Svaodnevno će se na njemu odvijati treninzi polaznika škole nogometa, pravo tvornice budućih nogometaša ne samo za potrebe Osijeka već i daleko šire naglasio je u svom izlaganju Ivan Meštrović. Graditi će se i po važećim pravilima UEFA, pa će imati 750 parkirališnih mjesta za gledatelje, 150 za službene osobe i djelatnike kluba, kompletno će biti natkriven.

Čak do te mjere da će oni koji zauzmu mjesta na nekoj od četiri tribine biti od poprečne linije igrališta udaljeni osam do deset metara a krov će pokrivati sav prostor biti bez brige za atmosferske prigode koje će tijekom utakmice vladati. A krov će oko cijelog stadiona napuštati osnovnu konturu stadiona i s pratećim sadržajima činiti natkriveno šetalište, pravu promenadu na koju vremenske prigode neće utjecati.

Zamisao je Osijekovog predsjednika da novi stadion bude i mjesto okupljanja građana, na dan utakmice, Englezi kažu "mach day" da on bude i family day, obiteljski dan. Da svatko zna ako nekog tada zove gdje se nalazi i da ili ne smeta ili da dođe i priključi mu se, da žene s djecom dolaze, da bake i djedovi šetaju unučad oko stadiona i njemu pripadajućih brojnih sadržaja koji će svima biti dostupni...

- Ništa se u životu ne događa slučajno, pa tako ni mjesto ove prezentacije budućeg stadiona nije slučajno odabrano. Kino Urania je izgrađeno 1912. godine, a od trenutka početka radova do prve projekcije filma u njemu prošlo je samo šest mjeseci. E, vidjeti ćemo sada s tehnologijom, strojevima i materijalima koji su znatno napredniji nego u to doba da li smo u stanju za tri puta duže vrijeme izgraditi stadion. Osobno ću se s svojim suradnicima potruditi ne da se predviđeni rok izgradnje ispoštuje već i da ako je ikako moguće stadion bude gotov do konca 2019. godine - kazao je predsjednik NK Osijek Ivan Meštrović.

-Još ne znam kakvo će ime stadion nositi. Ne znam zašto, ali u Osijeku odavno već prevladavaju južnoamerički nazivi poput ovog Pampas, ili kupališta s lijeve strane obale Drave koje se zove Copacabana. Mi ime još nismo izabrali. Imamo dva puta kako doći do njega. Iznajmiti ga, prodati da tako kažem nekoj velikoj korporaciji kao što u Europi pet stadiona nosi ime Allianz arena, ili pak prići poslu, uvjetno rečeno, nekog refernduma da sami građani izaberu ime. Vidjeti ćemo za što ćemo se odlučiti - dodao je Meštrović.

Linker
21. travanj 2024 14:41