LIGA PRVAKA

AUSTRIA BEČ - DINAMO Zdravko Mamić obećao igračima dva milijuna eura za prolaz

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 27. kolovoz 2013. 12:46

Bečka Austria odradila je lavovski posao u Zagrebu svladavši Dinamo 2:0 i samo je 90 minuta dijeli od povijesnog plasmana u natjecanje po skupinama Lige prvaka. No, unatoč golemoj prednosti i samopouzdanju, trener Nenad Bjelica uzvratnom dvoboju pristupa jednako oprezno i studiozno kao i prvom, kada je u potpunosti pročitao igru Krunoslava Jurčića i poslao ga na biro za nezaposlene trenere.

Ovoga puta Bjelica se ne mora zamarati Jurčićem jer će Dinamo voditi dvojac Zoran Mamić - Damir Krznar, dvojac slučajnih partnera bez ikakvog trenerskog iskustva, kojima je put ka prvoj pobjedi za vikend širom otvorio vratar Rodić nesvakidašnjom pogreškom.

Za Dinamo ne zvuči obećavajuće, a za Bjelicu možda pomalo paradoksalno, može biti zbunjujuće jer uopće ne zna što bi kuhinja braće Mamić i Jurčićevog pomoćnika Krznara mogla skuhati u taktičkom smislu. Po nekim najavama Sammira u špici, a ne ni Čopa, ni Beqiraja, koji je naglo izbio u prvi plan nakon tjeranja Kramarića.

Iako će najbolja stimulacija za Dinamo sigurno biti najava gazde Zdravka Mamića da će igrači podijeliti dva milijuna eura, ako izbore prolaz u skupinu Lige prvaka kao prethodne dvije godine.

Austria je u subotu moćno odradila i prvenstveni izazov u Wolfsbergu, za svoj bivši klub Bjelica nije imao milosti, bilo je 4:1, a odmorio je šest prvotimaca, koji su nastupili u zagrebačkoj utakmici. S obzirom da je lijevi bek Suttner odradio kartone, bečkim ljubičastima danas nedostaje samo krilni veznjak Gorgon, ali baš je njegova alternacija Royer bio jedan od najboljih igrača u prvoj utakmici, iznenađenje koje Dinamo nije uspio zaustaviti u prodorima i kreaciji. Royer je bio strijelac i u Wolfsbergu.

Svi će se naravno pitati kako će se Austria postaviti u situaciji kada Dinamo mora juriti zaostatak i biti napadački nastrojen, hoće li se samo braniti i čekati ubojite kontre preko Hosinera i ostalih ili će nastojati izjednačiti igru i loptu držati što je moguće dalje od svog šesnaesterca.

Uoči prvog dvoboja Bjelica je izbjegavao riječ branjenje, premda je Dinamo u prvom poluvremenu imao kontrolu lopte i ritma, ali je bio prejalov u kreaciji prilika, dok su Bečani tek u drugom poluvremenu pokazali kako mogu biti kombinatorni i konkretni na suparničkoj polovici terena. Danas mogu ući u dvoboj još mirnije, ali nikako i opuštenije, premda je Bjelica imao pomalo neobičnu pripremu susreta, bez karantene i gledanja detalja s prve utakmice.

- Bitna je psihološka i fizička regeneracija i nema potrebe za bilo kakve posebne rituale. Imali smo trening u ponedjeljak, zajednički ručak na dan utakmice i to je to. Dobili smo tri važne utakmice zaredom, samopouzdanje nam je na vrhuncu i moramo iskoristiti ovo pozitivno ozračje - kazao je trener bečke Austrije, kojeg slavi cijela nogometna Austrija, a stadion u dijelu Beča, koji se zove Favoriten je rasprodan. Oko 14.000 navijača stvorit će pakleni dekor u želji da svoj klub konačno vide tamo gdje nikada nije bio.

- U odnosu na prvu utakmicu promijenit ću samo lijevog beka Leovca jer je Suttner standardan na toj poziciji - potvrdio je Bjelica, iako je Leovac možda i zaslužio priliku s obzirom da je na Maksimiru postigao vodeći pogodak.

- Svjesni smo svi da nas čeka teških 90 minuta i da Dinamo neće pasti sam od sebe. Morat ćemo i ovaj put biti koncentrirani i disciplinirani, te se držati svog plana. Očekujem Dinamo kakav sam očekivao i u prvoj utakmici, a tamo on nije ispunio svoja očekivanja. Znam da se gosti neće predati i da dolaze po pobjedu, a imaju kvalitetene igrače i sigurno ono u Zagrebu nije bilo najbolje Dinamovo izdanje. No, u Beču će se i nas nešto pitati - zaključio je strateg domaćih Nenad Bjelica, koji će opet ići s formacijom 4-1-4-1, a Bečane dalje vodi i svaki minimalni poraz.

Šokantan poraz od Austrije na Maksimiru uzdrmao je Dinamo, a žrtva poraza bio je trener Kruno Jurčić. Njegove izjave nakon susreta u kojem je favorizirani Dinamo podbacio nisu se svidjele klupskom rukovodstvu i smjena je bila neminovnost. Sam trener na koncu se može i označiti najvećim krivcem za debakl budući da su njegove zamjene bile iznimno loše. Očito je bilo da je glavni kreativac Sammir nakon dulje pauze zbog ozljede i ljetnih tuluma na Hvaru nespreman, a Rukavina je zaradio crveni karton niti minutu nakon ulaska s klupe.

Novi trener Dinama još se čeka, a privremeno rješenje na klupi su sportski direktor Zoran Mamić i asistent Krznar. Oni su na klupi Dinama startali pobjedom nad Slavenom Belupom, najvećim razočarenjem dosadašnjeg dijela hrvatskog prvenstva, a zanimljivo je da je prvi gol na susretu postigao Beqiraj, koji je kod Jurčića bio otpisan. Dva pobjednička gola postigao je Fernandes.

Zorana Mamića čeka mnogo zahtjevnije gostovanje od onog u Koprivnici:

- Čeka nas teška utakmica u kojoj želimo isprati gorak okus, koji je ostao iz prve utakmice u kojoj nismo bili pravi i napraviti ćemo sve za dobar rezultat. Hoće li to biti dovoljno za konačnu pobjedu vidjet ćemo nakon utakmice u Beču. Ono što je sigurno jest da ćemo dati sve od sebe i pokušati napraviti preokret. Smatramo da ne možemo odigrati još jednu onako lošu utakmicu kao u Zagrebu. Naravno, protiv nas igra dobra momčad, kvalitetnih 11 igrača, ali vjerujemo u pobjedu i prolaz.

Sportski direktor najavio je mnogo žustriji i čvršći Dinamo nego u prvom susretu. U Beč je poveo 18 igrača, a među njima nema od prije ozlijeđenog kartoniranog Rukavine, Sarea, Lime, Pamića, te Kramarića, koji je udaljen iz momčadi i može tražiti novi klub.

- Iako sam najavio igru na sve ili ništa, ne možemo baš naivno grlom u jagode. Imamo dvije-tri varijante s kojima ne bih izlazio u javnost. Mi ćemo pokušati sve, krenuti malo življe u početku, a prema mojoj filozofiji, ako u 70. minuti postignemo prvi pogodak, mi smo u velikoj igri. Bit ću potpuno samouvjeren i reći da su nam šanse 50 posto unatoč 0:2 iz Zagreba i apsolutno sam uvjeren kako možemo proći - optimističan je dosadašnji pomoćni trener Damir Krznar, ali sve je to samo psihološka priprema, dok će ona taktička biti mnogo teža i za je složiti, a pogotovo realizirati na prepunoj Generali Areni u Beču.

Dinamo je u Zagrebu pao na mnogim ispitima i da će se moći popraviti u uzvratu nije lako za očekivati, premda je nogomet često nepredvidljiv.

Linker
06. svibanj 2024 07:42