CROPIX
ABA LIGA

BORBA ZA OPSTANAK NIJE MOGLA GORE POČETI Zadar u svom Višnjiku doživio neugodan poraz u prvoj utakmici doigravanja, gosti već u prvom dijelu imali +21

Košarkaši Zadra izgubili su u svojoj dvorani prvu utakmicu doigravanja za ostanak u ABA ligi od skopskog MZT-a s 83-89 (18-30, 18-27, 25-22, 22-10).
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 17. travanj 2019. 21:10

Slom kojeg je Zadar doživio sredinom treće dionice, nije se moglo izbjeći, unatoč očajničkom pokušaju u zadnjoj dionici da se otužna priča pretvoriti u trijumf. I onda je u konačnici najviše slavio Ive Ivanov, kojeg publika dok je nosio zadarski dres nije s tako toplim pljeskom ispratila s parketa.

Uprava je po običaju platila ceh, jer je prva meč-lopta otišla u vjetar, pa se gostovanje u Makedoniji čini nemogućom misijom, iz razloga što igra nije na pobjedničkoj razini. Naprotiv, previše je bilo rupa u obrani koje se teško može zakrpati. "Nazore majstore" ili pak "Nazore pjesniče", čulo se s tribina kao odgovor na igru njegove momčadi.

Nije se Zadar mogao bolje uputiti u dvoboj, Božić je pogodio tricu, međutim čarolija je trajala kratko jer se makedonska momčad brzo vratila u meč. Štoviše, nakon slobodnih bacanja Ivanova, te dvije trice, Woodarda i Medforda potom i ubačaja Samardžiskog iz reketa, svima je bilo jasno kako ne slijede nimalo ugodne minute.

Ante Nazor je pozvao odmor, publika je pak odmah poručila: "Uprava odlazi!". Ni to nije pomoglo igračima, koji su izgledali kao "kameni svatovi", suparnici su pokraj njih prolazili i šutirali kao da ih nema. Iskoristio je to spomenuti dvojac Amerkanaca, dok je Ivanov "svojima" trpao ispod obruča.

Ulazak u zadnju minutu prve četvrtine obilježen je minusom od 15 poena, onda se na otvaranju druge Zadrani nakratko spustili na osam manjka. I to je trajalo kao treptaj "sviće bez ulja" jer su Amerikanci bez milosti opet iz daljine punili zadarski koš, k tomu uz atraktivne poteze! Nemoć domaćih osjećala se na svakom koraku, nervoza se uvukla u sve pore, jednako onih na tribinama i parketu.

Zvižduci su odzvanjali dvoranom Krešimira Ćosića, ali pomaka u igri Zadra nije bilo. Bilo je zato pogrdnih povika "igrajte... p....ce" I onda iza toga "Volim te, Zadre moj!". U kolopletu takvih razina raspoloženja na tribinama malo tko bi se snašao... Osobito ne igrači Zadra koji su "pali s Marsa" i stalno bilo oko minus dvadeset i više. U jednom su trenutku navijači slavili i koš Ivanova!

Ante Nazor nemoćno je stajao uz rub terena, dok je za vrijeme minute odmora izgovarao jedino moguće: "Ajmo, ajmo"! Ništa od toga njegova poticaja bilo nije jer 36:57 na semaforu, slika je koja govori više od bilo kojeg komentara.

Ono što je bolno iznad svega jest činjenica da u 20 minuta nije pronađena obrana za vanjsku liniju MZT-a, odnosno, ako primiš sedam trica onda je snimanje suparnika uoči utakmice bilo više nego promašeno. Mutna slika dodatno se zamaglila, jer su gosti u 24. minuti imali plus 28, gdje se praktički moglo odjaviti utakmicu i "baciti bijeli ručnik".

I umalo bi tako! Ali, se ipak moralo igrati još deset minuta u kojima je Zadar pokušao napraviti preokret, međutim, nisu iskoristili "grogiranog" suparnika, kojeg su Vuković i Little spustili na 82:89, međutim, vrijeme je neumitno curilo...

Linker
26. travanj 2024 09:31