Luka Gerlanc / CROPIX, screenshot Facebook, Ilustracija
TEŽAK UDARAC ZA KLUB

'SRAM NAS JE!' NAVIJAČI ZADRA SE OGLASILI NAKON NEREDA U JAZINAMA I MASOVNOG OKRŠAJA S POLICIJOM Klubu prijeti teška kazna: 'To je ludost!'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 15. travanj 2019. 14:24

"Sram nas je, kao dugogodišnjih navijača, samim time i velikih prijatelja sporta, napose zadarske košarke, da pojedinci uzimaju za pravo uvjetno rečeno vladati klubom, čineći mu svojim postupcima, koji su neprimjereni ne samo u sportu, veliku štetu kako finacijsku, tako i onu kojom u javnost šalju ružnu sliku o gradu Zadru i svima koji vole košarku", poruka je nakon razgovora s velikom skupinom navijača Zadra koji doslovce ne propuštaju niti jednu utakmicu KK Zadar.

Neugodno je čak i podsjećati na divljaštvo koje se moglo vidjeti na istočnoj tribini Jazina tijekom sibotnjeg susreta Zadra i Adria Oil Škrljeva na kojoj je nakon erupcije nepoželjnog ponašanja začinjenog bakljama i drugim predmetima uredovala policija.

U klubu su pripravni na kaznu koja ih kao organizatora očekuje, svjesni da je svaki ispad teret za blagajnu, ali i ugled kluba.

– Nedvojbeno, kazna nas očekuje, međutim, ne želim prejudicirati u kakvom obliku će ona biti i koje će sve mjere prema nama biti primjenjene. Kao klub ograđujemo se od svakog oblika nasilja, ma s kojeg god strane dolazilo.

– Isto tako, svi moraju znati kako se KK Zadar ne može miješati u posao policije, odnosno procjenjivati koja je granica njihovog postupanja u cilju smirivanja stanja na javnom okupljanju. Ako netko misli da možemo, onda su to ludosti – kazao je Željko Žilavec, direktor KK Zadar, koji je nastavio priču vezano uz sankcije.

Jer svjedoci smo kako je momčad u jednom trenutku napustila parket, što je kasnije obrazloženo jako (ne)spretno, ali to je posao za ljude u klubu.

– Kao prvo, da se momčad nije vratila mi bismo izgubili utakmicu, nadalje, prema Pravilniku o natjecanju HKS-a zbog takvog pustupka bili bismo izbačeni u niži razred natjecanja.

– Ono što se moglo čuti još za vrijeme prekida jest priča o ABA ligi, zato moram naglasiti kako iz HT Premijer lige nema protočnosti prema regionalnom natjacnju, pa u tom smislu na temelju mojih saznanja ne bismo pretrpjeli sankcije, kako su neki govorili već u razdoblju kvalifikacija, odnosno utakmica koje slijede s MZT-om. Isto tako, meni je nejasno da su pojedinci ova zbivanja okrenuli u drugom smjeru optužujući klub za posao koji radi policija i druge službe – zaključio je Žilavec.

POLICIJSKO PRIOPĆENJE: 'Upotrebljena sredstva' na više od 130 ljudi

"Jučer, 13. travnja 2019. godine, u 19,03 sati u ulici Obala Kralja Tomislava u Zadru u dvorani Jazine došlo je do navijačkih nereda na istočnoj tribini dvorane prilikom početka odigravanja košarkaške utakmice 21. kola HT Premijer lige između KK Zadra i KK Adria Oil Škrljevo kojom prilikom je od strane navijača došlo do paljenja šest pirotehničkih sredstava i bacanja raznih tvrdih predmeta u natjecateljski prostor, nakon čega je sudac utakmice privremeno prekinuo utakmicu. Potom je zajedničkom odlukom delegata utakmice, glavnog suca, voditelja javnog okupljanja i odgovorne osobe ispred organizatora odlučeno da će se utakmica nastaviti nakon što se stvore normalni uvjeti za daljnje odigravanje.

Radi stvaranja normalnih uvjeta za odigravanje utakmice policijski službenici su postupali po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te su ispraznili istočnu tribinu dvorane. Obzirom da je došlo do pružanja aktivnog otpora navijača, policijski službenici su uporabili sredstva prema skupini između 130-150 osoba. Istočna tribina dvorane je ispražnjena, te je odigravanje utakmice nastavljeno u 19,30 sati. Na vanjskom djelu parkirališta Jazine, navijači su nastavili s izgredima i policijske službenike gađali kamenjem i drugim predmetima. Tom prilikom nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen, dok je zabilježeno oštećenje službenog motocikla.

Za sada u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje privedene su tri osobe u dobi od 44, 24 i 22 godine koji se dovode u svezu s izazivanjem izgreda u dvorani i napadom na policijskog službenika.

Policijski službenici nastavljaju s provođenjem izvida kako bi se utvrdile sve okolnosti i činjenice te identificirale osobe uključene u protupravna ponašanja", stoji u priopćenju.

Linker
20. travanj 2024 02:00