ilustracija
 Lefevre Sylvain/ABACA / Abaca Press / Profimedia
OPASNA BOLEST

ZADNJA VELIKA EPIDEMIJA NA OVIM PROSTORIMA Vojska je izašla na ulice u skafanderima, Jugoplastika je bila u drami nakon povratka s finala Kupa prvaka

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 14. ožujak 2020. 16:36

Prije 48 godina, u ožujku 1972., u bivšoj Jugoslaviji buknula je opasna epidemija velikih boginja, tako da je zavladala prava panika, s obzirom na to da su zaista malobrojni bili cijepljeni protiv te bolesti.

I kad su se košarkaši Jugoplastike vratili iz Izraela iz Tel Aviva s finalne utakmice europskog Kupa prvaka protiv Ignisa (nažalost su izgubili sa 69-70), rukovodstvo 'žutih' našlo se u čudu, pitali su se kako osigurati cjepivo, to jest hiperimuni gamaglobulin, kojeg je bilo vrlo malo, isključivo u bolnicama.

- Srećom, u Splitu nije bilo zaraženih - sjetio se Vinko Bajrović, legendarni tehniko 'žutih'. - Željeli smo zaštititi igrače, tragali smo za spasonosnim cjepivom, zvali smo klubove iz Europe s kojima smo se susretali. Sada se točno ne sjećam jesmo li dobili potrebne doze iz Nizozemske ili Njemačke. Uglavnom, svi su hitno cijepljeni.

I stanovništvo Jugoslavije je ubrzo podvrgnuto masovnom cijepljenju, epidemija je suzbijena, trajala je tri mjeseca, na udaru su bile dvije bolnice u Beogradu, bilo je dosta inficiranih i na Kosovu. Zarazu je donio jedan hadžija iz Prizrena koji se vratio s hadžiluka, u prvim danima se nije otkrilo da se radi od velikim boginjama nego se dijagnosticirala “neka čudna alergija”.

Hadžija je zarazio sedam svojih rođaka i jedanaest osoba s kojima se susretao na tržnici u Prizrenu, inficiran je bio i vozač autobusa kojim je putovao taj hadžija u Beograd, pa je boginje dobilo još 38 osoba… Uglavnom, u Beogradu na ulice je izašla vojska u skafanderima, donijete su rigorozne mjere zabrane kretanja, ali se na kraju sve stišalo…

Linker
26. travanj 2024 10:50